За 88% от возилата ще се плаща по-ниска застрахователна премия

...
За 88% от возилата ще се плаща по-ниска застрахователна премия
Коментари Харесай

КФН за бонус малус 10 по ниска ГО за изрядните водачи обобщение

За 88% от возилата ще се заплаща по-ниска застрахователна награда през първата година от използването на системата

Мащабно публично разискване на идната система " бонус-малус " в наложителната автомобилна застраховка " Гражданска отговорност " се организира през днешния ден в София.
В събитието вземат участие представители на Комисията за финансов контрол, на две министерства – на вътрешните работи и на превоза, осведомителните технологии и съобщенията; на Асоциацията на българските застрахователи, на Гаранционния фонд, на Изпълнителна организация " Автомобилна администрация ", на висшите учебни заведения УАСГ и ВУЗФ, на неправителствени организации, медии и специалисти по пътна сигурност, както и доста брокери, застрахователи, актюери и други

Карина Караиванова, ръководител на КФН , акцентира, че системата няма засегне изрядните водачи и добави, че Регулаторът ще се съобрази с всички изказани отзиви.

Зам.-министърът на превоза Ангел Попов уточни, че пътните " терористи " са над 130 хиляди души и те би трябвало да бъдат сложени под непоколебим финансов режим, с цел да се трансформират.

Зам.-директорът на ИА " Автомобилна администрация " Дамян Войновски уточни, че при разкриване на недостатъци в системата, те могат да бъдат поправени даже и откакто системата проработи.

Николаус Кефалинис, представител на компанията-консултант, изготвила българската система " бонус-малус " – гръцкото отделение на " Ърнст енд Янг " , уточни, че главната концепция на системата е да се понижи мащабът на пътните произшествия, както и жертвите и ранените на пътя. Кефалинис добави, че европейският опит демонстрира, че системата укрепва застраховката " Гражданска отговорност " посредством въведените санкции и поощрения. Българският модел пък е неповторим с това, че включва по едно и също време два детайла – пътни нарушавания и пътни катастрофи. Единствената друга система, която включва и нарушавания, и ПТП, е Франция. Експертът отбрани въвеждането на двата компонентна при правенето на системата, като акцентира, че равнищата на ПТП директно зависят от равнищата на нарушавания. " Бонус-малус " системите в някои страни, като Франция, Унгария, Люксембург, Холандия, засягат главно водачите, а в други страни, като Италия, Румъния, Латвия – главно притежателите на возила. У нас обаче е препоръчано и признато системата да обхване и едната, и другата категория. В противоположен случай системата може да бъде изложена на риск. Например, в случай че бонус-малусът обгръщат единствено притежателя, в случай че водачът, който аргументи ПТП не е притежател на колата, той ще избегне наказване. Наказание би се избегнало и при прекачване собствеността на автомобила. Обхващането на автомобила в системата пък бе обяснено с това, че притежателят би бил по-внимателен при преотстъпването на колата си за ръководство от други хора, а и тъй като при възможна продажба автомобилът му би бил по-малко прелъстителен за купувача, в случай че има неприятна история.
Николаус Кефалинис уточни още, че системата е основана на публични данни от интервала 2014-2017 година Според обработената информация, няколко са главните фактори, които са повлияли при съставянето й. Факторът с максимален превес измежду нарушаванията е превишавана скорост – 32%. На второ място е отнемането на преимущество – 16%. Прогнозата на " Ърнст енд Янг " пък е, че 78% от водачите ще попаднат в бонусната канара и 18 на 100 – в малусната.
Друг главен принцип при построяването на системата е да обезпечи финансово равновесие. Кефалинс предвижда още, че междинната пазарна награда ще остане непроменена.

Владимир Савов, зам-.председател на КФН , и.д. Ръководител на ръководство " Застрахователен контрол " презентира в числа упования резултат от въвеждането на системата.
При примерна базова награда от 300 лв., най-високият бонус за примерно държание на пътя ще доближи 225 лв., а най-високият малус за рисково държание и причиняване на ПТП с жертви – 1200 лв..
По данни на Евростат за 2016 година, у нас по пътищата на страната се движат 3 143 568 пътницески автомобила.
По данни на Пътна полиция за 2017 година, са наложени 1304 926 наказания. Изчислено на база наказания на автомобил годишно се оказва, че без наказания са 64% от колите, или приблизително по 1,15 броя глобени коли. От КФН показват още, че глобите, които не попадат в системата " бонус-малус ", са 67%.
Савов направи следната прогноза за първата година, през която действа новата система:
с
бонус в клас 7 ще бъдат 87,7%, или 2 755 392 коли с малус в клас 9-11 ще бъдат 7,6%, или 238 742 коли (+110%-130%) с малус в клас 12-14 ще бъдат 1,9%, 60 228 коли (+160%-220%) с малус в клас 15-17 ще бъдат 1,7%, или 54 547 коли (+250%-310%) с малус в клас 18-19 ще бъдат 0,8%, или 23 630 коли (+330%-370%) с малус в клас 20 ще бъдат 0,4%, или 11 028 коли (+400%)
Сумарно, 2 755 392 автомобила ще употребяват
бонус, а 100 238 – малус над 200%.
В числа наградата през първата година ще наподобява по следния метод:
- Сега: Средна награда 300 лв. х 2 755 392 автомобила без наказания = 826 617 600 лева разноски за Гражданско отделение за МПС
- На първата година: Средна награда 270 лв. (бонус.-малус) х 2 755 392 автомобила без наказания = 743 955 840 лева разноски за Гражданско отделение за МПС.
Системата " бонус-малус " преразпределя средства за Гражданско отделение, без да усилва общата застрахователна награда за целия пазар. Изрядните водачи ще понижат разноските за Гражданско отделение с 10% още през първата година. Само за 12% от колите ще се дължи по-висока награда и единствено за 3 на 100 от колите малусът ще надвиши 200%. За 88% от возилата ще се заплаща по-ниска застрахователна награда през първата година от използването на системата, сочат още изводите на КФН.

От Института за пътна сигурност (ИПП) приветстваха въвеждането на бонус-малус, само че показаха, че препоръчаната система, е неприятна, осакатена и не трябва да бъде въведена преждевременно. Оттам разкритикуваха, че не е помислено за младите водачи сред 21- и 25-годишна възраст, които карат доста мощни коли, както и че никой не приказва за т.нар.румънски проблем – румънци, които карат коли с наши номера, застраховани у нас. Също по този начин незаслужено е, съгласно ИПП, и изключването на служебните коли от системата. Не на последно място, системата се вкарва без да са позволени проблемите в организацията на придвижване, показаха още от института и предложиха откакто бъдат изчистени всички противоречиви въпроси, едвам тогава да се вкара бонус-малусът.

Росен Рапчев от Пътна полиция уточни, че от Министерство на вътрешните работи ще изискат превишението на скоростта, което се регистрира като малус, да е 20 км/м, а не 10 км/ч, както е заложено в този момент.

От КФН показаха още, че до момента в който усъвършенстват плана, се работи по построяването на осведомителна платформа сред Министерство на вътрешните работи и Гаранционния фонд.

По отношение на залегналото в плана и автомобилът да има черна история, а освен лидерът или притежателят, Карина Караиванова уточни пред публицисти, че се мисли за опция – хората, които ръководят един автомобил, да се вписват в застраховката " Гражданска отговорност ". Така историята на нарушаванията ще се носи от водачите, а не от возилото. Дали ще бъде признато, следва да забележим.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР