За 75-та годишнина от Сталинградската битка министерството на отбраната на

...
За 75-та годишнина от Сталинградската битка министерството на отбраната на
Коментари Харесай

Руското военно министерство публикува документи от Сталинградската битка

За 75-та годишнина от Сталинградската борба министерството на защитата на Русия пусна на уеб страницата си мултимедиен раздел с архивни документи, заяви РИА Новости.

Сред оповестените материали има ръкописен текст с телеграмата на командващия войските на Донския фронт ген.-полковник Константин Роковски до основната квартира на Върховното Командване. В отчета се загатва за пленяването на командващия на Шеста немска войска ген.-фелдмаршал Фридрих Паулюс и началник-щаба на съединението ген.-майор Шмидт.

 Русия отбелязва 75 година от успеха при Сталинград
Русия отбелязва 75 година от успеха при Сталинград

В центъра на града ще се организира церемониал

Голяма част от раздела са наградните листа на отличените със звание " Герой на Съветския съюз " военни и командири на Червената войска, защитили града. Читателите могат да видят формалното изложение на подвизите на гвардейските картечари сержант Яков Павлов, който с няколко бойци удържа за месец стратегически значима постройка, снайпериста на младия лейтенант Василий Зайцев, който за два месеца улични боеве умъртвил 225 фашисти.

Представен е и фронтовия вестник на 13-та гвардейска стрелкова дивизия " На погром врага " за шестмесечието, когато са водени най-ожесточените борби за Сталинград.

На 2 февруари Русия отбелязва Деня на воинската популярност - разгрома на немско-фашистките войски при Сталинград от Съветската войска.

Припомняме, борбата при Сталинград (днешния Волгоград в Южна Русия), водена сред Съюз на съветските социалистически републики и Хитлерова Германия от юли 1942 до февруари 1943 година, е преломен миг в хода на Втората международна война .

Тя е измежду най-кръвопролитните конфликти в човешката история. Включва няколко стадия: сраженията на подстъпите към Сталинград, битката за надзор на самия град, както и руската контраатака, която приключва с обграждане и заличаване на немската 6-та войска.

Макар и да е предшествана от друга огромна руска победа - в борбата при Москва, Сталинградската борба е тази, която дава началото на последователното изтласкване на Вермахта от руските територии , окупирани през 1941 - 1942 година

По приблизителни калкулации в нея войските на Германия и съдружниците ѝ Румъния, Италия и Унгария губят към ¼ от персоналния си състав , воюващ на Източния фронт - загуба, от която по този начин и не съумяват да се възстановят. Съветският съюз, от своя страна, губи над един милион убити, ранени, пленени или депортирани бойци и мирни поданици .

Спомените на оживелите руснаци от Сталинград за това време са ужасяващи.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР