За 74% от рекламните приходи се прогнозира да отговаря нейтив

За 74% от рекламните приходи се прогнозира да отговаря нейтив ...

Успешна, но нестабилна.


За 74% от рекламните приходи се прогнозира да отговаря нейтив рекламата през 2021 година, а от началото на тази е натрупала над 21 млрд. долара. Тази нова концепция, използвана от хиляди маркетолози, е успешна, но и нестабилна едновременно. Нямам предвид, че това е лоша инвестиция, а че този модел няма да издържи дълго. Виждаме все по-големи харчове за нейтив през всяка следваща година, но вярвам, че този растеж ще достигне платото в един момент. Защо имам такава гледна точка?

Факторът доверие

Контент маркетингът станат популярен като отговор на традиционната реклама, на която повечето потребители спряха да вярват. Те предпочитат по-ценно съдържание, добавена стойност. Ако кликнат върху една статия с очакване да намерят именно това, но вместо него видят реклама, могат да изпитат моментална липса на доверие към медията, в която е разположена, както и към бранда. Това не е хипотетично – то вече се случва.

Блокирането на рекламите

Платформите за блокиране на рекламите също за проблематични за бъдещето на нейтив рекламите. Всеки с такъв софтуер в браузъра или телефона си автоматично избягва спонсорираното съдържание в уебсайтовете. Фактът, че Google Chrome направи този инструмент активен по под разбиране още повече усложни нещата. Ако прекалено много хора го използват, може да се окажете в задънена улица.

Когнитивен дисонанс

Да речем, че един потребител е отворил уебсайт, познат с публикуването на материали, свързани с мъжка мода. Той натиска върху нейтив реклама, без да осъзнава, че тя е такава (основна цел), но се оказва, че чете текст за това колко са важни застраховките.

Когнитивният дисонанс може да доведе до недоразумения, свалящи трафика на издателите, които разчитат на нейтив реклами, както и отблъскването на рекламодателите от позиционирането на трябва да бъде позиционирането на места, които ще повлияят позитивно и на тяхната собствена репутация, и на тази на партньорите им.

Нейтив рекламата е ефективно средство, но растежът ѝ няма да продължи толкова дълго, колкото повечето експерти прогнозират. Ако се интересувате от тази стратегия, уверете се, че е само една частичка от бюджета ви за дигитален маркетинг.

Съсредоточете се върху кампании с маркетинг на съдържанието и други подходи, също насочени към предоставянето на добавена стойност на потребителите.

Джейсън ДеМирс за Medium.com

Източник: manager.bg