За 715 хил. българи ще има увеличение на пенсиите от

...
За 715 хил. българи ще има увеличение на пенсиите от
Коментари Харесай

Важно за пенсиите: Финансова радост чака половината пенсионе...

За 715 хиляди българи ще има нарастване на пенсиите от 1 октомври с новото преизчисление. Останалите 1,3 млн. пенсионери обаче няма да вземат и стотинка от горната страна.

Основната причина - по новото модифицирано швейцарско предписание ще се преизчислят единствено пенсиите за трудова активност. Това ще вдигне междинната пенсия до 725 лева, което е растеж с малко над 8,5% по отношение на септември 2022 година, написа
Кой ще получи увеличение
Хората с пенсии за застрахователен стаж и възраст, за неработоспособност заради общо заболяване или трудова акцидент и професионална болест.

Тези за военна и гражданска неработоспособност, както и вдовишки добавки от подобен тип пенсии.

По-сериозен растеж могат да чакат пенсиониралите се преди 2016 година

След тази година преизчислението ставаше посредством увеличение на тежестта на осигурителния стаж в пенсионната формула и настоящето преизчисление не носи нови проценти на хората с пенсии, отпуснати от 2017-а насам.

Най-голямо ще е нарастването на старите пенсии отпреди 15 година, като приблизително те ще се вдигнат с над 10%. Тези, отпуснати преди 10-12 година, ще се вдигнат с сред 5 и 8%.
Кой няма да вземе увеличение
Това ще са пенсионираните след 31.12. 2021 година Преизчисление няма да има и за пенсиите, несвързани с трудова активност - обществените за напреднала възраст и за неработоспособност, персоналните и други

Най-голямата група без стотинка от горната страна е на хората на минимални пенсии, тъй като при доста от тях действителният размер действително е по-нисък, само че е приравнен към минималната. Тя през последните години се вдигаше изпреварващо и по този начин, и със настоящето преизчисление към 43% от възрастните няма да получат по-висока сума и остават на 467 лева

Все отново към 164 хиляди души от тази група с преизчислението от 1 октомври ще съумеят да прескочат минималната пенсия от 467 лева Така на нея ще останат 806 хиляди, до момента в който през юни са били 970 хиляди души.

Още по тематиката четете
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР