За 60 работни дни кризата на световните пазари, предизвикана от

...
За 60 работни дни кризата на световните пазари, предизвикана от
Коментари Харесай

Коронакризата топи парите за втора пенсия

За 60 работни дни рецесията на международните пазари, провокирана от пандемията с ковид, е почнала да топи парите за втора пенсия на родените след 1959 година, демонстрира статистика на Комисията за финансов контрол. Сривът от началото на годината е всеобщ, като универсалните фондове записват негативна рентабилност сред минус 3.08% и минус 8.26%. Още по-лоши са резултатите на доброволните фондове, където хората се обезпечават за така наречен трета пенсия.

Всички универсални фондове записват негативна рентабилност от началото на годината, като спадът стартира след първите дни на март и продължава до 20-23 март, демонстрира информация в ежедневната статистика на КФН и някои фондове. Това беше интервал, в който международните тържища се тресяха - на 12 март показателят Дау Джоунс означи най-ниските си равнища от борсовия провал в Черния понеделник през 1987 година Международните пазари ненапълно си възвърнаха позициите с оповестяването на милиардните пакети за избавяне на стопанската система, само че в резултатите на нашите сдружения стабилизацията е на много по-ниски равнища по отношение на началото на годината.

Към 9 април най-голямо понижение в цената на един дял има при " Ен Ен ПОД " - минус 8.26% по отношение на 16 януари. " Алианц България " е с негативна рентабилност от минус 7.83%, а " Съгласие " е на минус 7.29%. С минимален спад е " ЦКБ-Сила " - минус 3.08%. Дружеството с максимален пазарен дял - " Доверие ", записва спад от минус 5.40%. " ДСК-Родина " е с минус 5.75%, " Пенсионноосигурителен институт " е с минус 6.89%, " Топлина " - минус 4.30%, " Бъдеще " - минус 3.28%.

Всички пенсионни сдружения разгласяват ежедневна статистика за цената на един дял от фондовете си (пропорционални равни елементи от чистите активи на съответния пенсионен фонд). Доходът от вложението на средствата се разпределя всекидневно по самостоятелните партиди на обезпечените лица съразмерно на притежавания от тях брой дялове, изясняват от " Ен Ен ". Доходът се регистрира в цената на един дял. При повишение цената на чистите активи се покачва и цената на един дял, т.е. размерът на средствата, насъбрани по самостоятелната партида на всяко обезпечено лице. При намаление на цената на чистите активи, вследствие на ежедневната преоценка, се намалява и цената на един дял, т.е. размерът на средствата, насъбрани по партидите на обезпечените лица.

Спад бележат и всички доброволни фондове. Към 9 април доброволният фонд на " Пенсионноосигурителен институт " е на минус 11.54%. Фондът на " Алианц " е на минус 8.25%, а фондът на " Ен Ен " - на минус 8.24%. " Доверие " е с негативна рентабилност от минус 5.14%, " ЦКБ-Сила " - минус 2.87%. Под 4% са " Бъдеще " (минус 3.97%) и " Топлина " (минус 3.90%). " ДСК-Родина " са на минус 6.16%, а " Съгласие " - минус 7.29%.

Основната част от вложенията на универсалните фондове са в дългови скъпи бумаги и по-малко в дялови скъпи бумаги. Инвестиционните им портфейли са оповестени на съответните уеб сайтове. Предпочитани поради рестриктивните мерки, които изискват по-консервативен метод, са дълговите скъпи бумаги, издадени или обезпечени от страна членка или от нейната централна банка.

КФН към момента не е оповестила формалния си разбор на доходността на фондовете, който се прави на тримесечие. Последната оповестена статистика обаче - за 2019 година, наподобява надалеч по-оптимистично с позитивни резултати до 8.74%. В дълготраен проект - от 2004 година насам сдруженията са на плюс, макар че съгласно специалисти става въпрос главно за покриване на инфлацията, а не за спомагателна рентабилност.

От асоциацията на пенсионноосигурителните сдружения разясняват краткосрочните съмнения точно с дълготрайните цели на системата, като припомнят, че ще имат задължението да подсигуряват на клиентите си, че ще им изплатят най-малко толкоз, колкото са внесли те. Фазата на погашение на втора пенсия към момента не е регламентирана - трябваше това да е тематиката при започване на годината, само че коронакризата отмести въпроса за несигурно бъдеще.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР