За 6 месеца в Министерството на културата видяхме абсолютно отсъствие

...
За 6 месеца в Министерството на културата видяхме абсолютно отсъствие
Коментари Харесай

Министър Минеков: В министерство на културата видях корупция и законна корупция

За 6 месеца в Министерството на културата видяхме безусловно неявяване за последните 12 години на политика в региона на културата - неразбираемо финансиране, разпределяне на средства по партиен метод, медийни услуги, които са в действителност подкупване на разнообразни типове медии. Корупция и законна корупции. Това сподели през днешния ден пред публицисти служебният министър на културата Велислав Минеков.

Той добави, че са открити и доста вреди по монументи на културата. " За една огромна част от тях има сигнали в прокуратурата, желаеме да знаем, кой е причинителят на тези съществени закононарушения ", добави той.

Имало концепция на остров " Свети Кирик " да се прави хазартен център

По този мотив Минеков сподели, че се работи интензивно по план за преобразяване на остров " Свети Кирик и Юлита " край Созопол в музеен комплекс. За момента подготвеност за финансиране имало от Франция и ЮНЕСКО.

На изказване на публицист, че това са остарели планове на предходни държавни управления министър реагира яростно, като разгласи, че предходните хрумвания са били за превръщането на острова в
хазартен център, или пък за пласиране на строителни петна на него, с ангажимента да се изградят къщи в стила на тези от остарелия Созопол. На уточняващ въпрос, кои от предшествениците му са правили тези оферти, Минеков отговори, че не си спомня, само че има такива данни.

Според Минеков парите от фонд " Култура " са се раздавали безпринципно. Той посочи, че всичко това е променено и никой идващ министър не би могъл да заобиколи условията, които ще останат след настоящия екип.

Министърът желае с 49% по-висок бюджет за просвета

Минеков акцентира, че настоящето управление продължава да упорства за повишение на бюджета. " През годините той е безусловно пропуснат, незабележим, беден ", сподели той. Минеков разясни, че настояването е за повишението на бюджета на Министерството на културата за 2022 година с 49% по отношение на миналогодишния. Предлага се и плавното му повишение всяка година с 0.2% от Брутния вътрешен артикул, до момента в който сумата стигне най-малко 1.6% от Брутният вътрешен продукт.

НДК било подложено на обир

В отговор на въпрос, Минеков сподели, че се работи от употребяваните пространства на НДК. " През годините НДК е било подложено на обир - това е британският двор, който преватизиран, това е покритият паркинг, който е приватизиран. Паркингът, който е станал благосъстоятелност на общината и се употребява от нея. Абсолютно никакви приходи няма НДК от на никое място. Спрени са всички източници ", разказа обстановката Минеков.

Всичко, което би трябвало да знаете за:

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР