За 6 месеца Продължаваме промяната нямат действащ План за възстановяване,

...
За 6 месеца Продължаваме промяната нямат действащ План за възстановяване,
Коментари Харесай

Депутат от ГЕРБ: Кабинетът има нула инвестиции за околната среда

За 6 месеца " Продължаваме промяната " нямат настоящ План за възобновяване, само че имат нула законопроекти и вложения в околната среда. Тази съобщи депутатът от ГЕРБ Младен Шишков от трибуната на Народното събрание по време на дебатите на второ гласоподаване на Законопроект за изменение и допълнение на Закона за запазване на околната среда.

С измененията в закона се цели рационализиране на законодателството по запазване на околната среда и реализиране на по-високо равнище на хармонизация с европейското законодателство в региона на излъчванията от индустрията, оценката на въздействието върху околната среда на някои обществени и частни планове, контрола на заплахите от огромни повреди, които включват рискови субстанции.

Шишков уточни, че законопроектът бил толкоз незабавен, че е импортиран още в деня на конституирането на деня на Народното събрание. Според Шишков задачата е била да отпаднат три наказателни процедури, само че депутатите са удължили разглеждането му два пъти и са го създали оптимално дълъг.

" След голям брой премеждия, няколко работни групи, 6 месеца по-късно този законопроект е импортиран за второ гласоподаване в зала. 6 месеца този законопроект беше подложен на трупчета и чакаше своя звезден момент, с цел да бъде изваден от въртележката на съдружните пазарлъци. Трябваше да спре три наказателни процедури. Препъни камъка на този законопроект не е хармонизацията с европейското законодателство, е една простичка добавка към законопроекта, квалифициран от държавното управление на ГЕРБ. Добавката двуинстанционно произвеждане на обектите от национално значение. Добавка, която се появи в законопроекта някъде сред 44-ото и 47-ото Народно заседание ", разяснява Шишков.

Той напомни, че предходната седмица народен представител от " Продължаваме промяната " обвинили непосредствено ГЕРБ като виновници за всички наказателни процедури.

Шишков изброи свършеното от ГЕРБ през последните години. " Със законодателни промени създадохме обединен народен надзорен орган за язовирите, въведохме ясни отговорности на притежателите и операторите и опция страната да поеме собствеността и стопанисването на тези, за които общините нямат опция да се грижат. Приехме промени в Закона за чистотата на атмосферния въздух, с които заложихме условия за качеството на твърдите горива за битово отопление, разграничихме ясно отговорностите на всички институции за опазването на качеството на въздуха. Въведохме видеонаблюдение в действително времена операторите на депа и горивни съоръжения ", регистрира още депутатът от ГЕРБ.

Депутатът от " Възраждане " Иво Русчев също разкритикува измененията в закона. Той видя в законопроекта единствено саниране на проблемите, оставени от предходното държавно управление, без да се надгражда за богатството на природата на България. Управленската коалиция се пробва да угоди на брюкселските служители, заяде се депутатът от " Възраждане ". Какво стана с проектите за ръководство на предпазените територии? Какво стана с концесията по Черноморието, която съгласно съдружното държавно управление би трябвало да се премисли? Какво става с българските гори, природа и въздух? Нищо!, разкритикува Русчев.

С сегашния законопроект няма да се промени нищо, време е да се разсъните и да осъзнаете, че мястото ви не е в ръководството на България, акцентира той. Парламентарната група на " Възраждане " няма да поддържа законопроекта на второ гласоподаване.

Българска социалистическа партия желае да се подсигурява опазването на околната среда, настоя от своя страна аленият депутатът Борислав Гуцанов. Социалистите желаят ускорение на огромните инфраструктурни обекти на страната ни. Нормално ли е да не може да бъде направена автомагистралата до Черно море, автомагистралата до Гърция, запита Гуцанов.

Задължително е запазване на околната среда, само че и да не се забавят значимите за страната ни инфраструктурни обекти, в случай че желаеме да вървим напред, настоя Гуцанов.

Крум Зарков посочи, че обединението е тръгнала самоуверено, само че някъде по пътя стартира да се колебае. Това съмнение си личи и в измененията в законопроекта, които не са култ, уточни той.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР