За 6 месеца от управлението ни в настоящия мандат на

...
За 6 месеца от управлението ни в настоящия мандат на
Коментари Харесай

Николай Нанков: За 6 месеца от управлението ни стартирахме проекти за над 1 млрд. лв.

За 6 месеца от ръководството ни в сегашния мандат на кабинета „ Борисов 3 “ стартирахме инфраструктурни планове за над 1 милиарда лева и сме на финала на въвеждането на тол системата като най-справедлив вид за възнаграждение на пътни такси. Това разгласи в предаването „ Беновска пита “ по телевизия Канал 3 министърът на районното развиване и благоустройството Николай Нанков.

Той акцентира, че измежду най-важните планове, по които се работи сега, е построяването на Автомагистрала „ Хемус “, която в идващите 8 години ще бъде приключена напълно. „ Тя е приоритет и нужда за цяла Северна България “, безапелационен бе Нанков. Министърът заяви, че до 2-3 седмици може да стартира процедурата по създаване на тол системата. В момента се изчаква решението на Върховния административен съд във връзка с тъжба на един от участниците за класиране на компаниите. „ Тол системата е обективен модел, тъй като, който разрушава пътищата и замърсява околната среда, ще заплаща повече.

Освен това, посредством нея България за първи път ще се възползва от геополитическото си състояние, тъй като ще обхванем директния тежкотоварен трафик. В момента, преминавайки през пътната мрежа на страната ни от Дунав мост до Кулата “ и от „ Калотина “ до „ Капитан Андреево “, товарните коли заплащат 11 евро, а в прилежаща Гърция, да вземем за пример, 40 евро “, сподели министър Нанков. Той добави, че се чакат близо 1 милиарда лева приходи от пътни такси, които ще се реинвестират в ремонт, поддръжка и създаване на пътища, като по-голяма част от средствата ще идват точно от товарните коли, а не както в този момент. „ В момента АПИ осъществя 100 млн. лева доходи от винетки за тежкотоварните камиони и 220 млн. лева от тези за леки коли. Сега това ще се промени “, безапелационен бе Николай Нанков.

По думите му, дългата сага с въвеждането на системата е поради опцията всеки да апелира публични поръчки, което е причина да се бавят и някои от най-важните и предпочитани инфраструктурни обекти, като да вземем за пример уширението на пътя Бургас - Слънчев бряг, който се осъществя в този момент, след няколкогодишни обжалвания.

Министър Нанков означи, че през идната година предпочитано ще бъдат отпуснати средства за рехабилитация и в допълнение обезопасяване на пътни сектори от републиканската пътна мрежа, които са оценени като причина за произшествия. „ Общо 55 км от разнообразни пътни прави, които с специалистите на Агенция „ Пътна инфраструктура “ и Асоциацията на потърпевшите при пътнотранспортни катастрофи определихме като най-опасни. Там има износена пътна маркировка, нужда от в допълнение обезопасяване на кръстовища и пътни знаци “, сподели Нанков. Той добави по тематиката, че от началото на годината за обезопасяване на пътната мрежа са вложени 22 млн. лева, отвън пътните поправки.

Министър Нанков прикани за поддръжка от обществото за прекъсване на войната по пътищата. „ Всички институции работим в синхрон за решение на този сериозен проблем, само че най-важното е да се съблюдават разпоредбите за придвижване. Често по новите пътища има по-сериозни произшествия, в сравнение с по тези в неприятно положение, което е вследствие на погрешно изпреварване и несъобразена скорост. Не би трябвало отговорността да се трансферира сред ведомствата, само че би трябвало с общи старания да решим проблемите “, означи той. Според министъра в случай че в последните 20 години годишно са се ремонтирали тунелите и други огромни уреди някои от случаите е нямало да се случат.

„ Националната стратегия за енергийна успеваемост не е спряна. Имаме обезпечено финансиране за саниране на 2022 блока в идващите две години със подписани контракти, разяснява министър Нанков. Той посочи, че досега по програмата са актуализирани 800 жилищни блока в страната.

„ Това е една от най-успешните като логичност политики, тъй като съчетава доста изгоди – стопански, обществени, екологични. Тя е за хората, само че за жалост се политизира прекалено много “, убеден бе районният министър. Той означи, че на Народното събрание още през месец юни са предоставени всички типове доклади, планове и документи, касаещи програмата.

„ Обновяваме над 90 млн. кв. м разгъната жилищна повърхност, ще спестим големи количества парникови газове, ще спестим доста сила, ще подобрим средата на живот на 350 хиляди жители, над 150 000 семейства, които ще имат актуализирани жилища и ще икономисват разноски за отопление. Това са най-важните достижения “, безапелационен бе той. Според него основаването на нова парламентарна комисия по тематиката е безсмислено, тъй като по този начин в допълнение се политизира програмата. Николай Нанков означи, че са въведени голям брой контролни механизми при реализиране на строителните действия, а там където има пропуски, са за сметка на строителните компании.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР