За 6 месеца от регистрацията си Рос БГ има две

...
За 6 месеца от регистрацията си Рос БГ има две
Коментари Харесай

КЗК отказа да спре поръчка за близо 200 млн. лв. по искане на 6-месечна фирма

За 6 месеца от регистрацията си " Рос БГ " има две тъжби против поръчки за ремонт на жп линията Пловдив-Бургас

© Мария Съботинова Още по тематиката
Поредна тъжба на " Некст инвест " стопира търга за газовата връзка с Гърция

Заедно с " Инсито " компанията оспорва изискванията към подизпълнителите в процедурата за строителните работи, които са общо за 145 млн. евро
18 юни 2018
ГЕРБ внасят промени против " тенденциозното " обжалване на публични поръчки

Притежаването на факс става наложително изискване за фирмите, които желаят да пускат тъжби против възложителя
4 май 2018 Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) отхвърли настояването на " Рос БГ " за прекъсване на процедурата за планиране и създаване на системи за сигнализация и телекомуникации по жп линията Пловдив-Бургас. Обществената поръчка е на стойност 195.4 млн. лева без Данък добавена стойност и е част от плана за рехабилитация на линията. Това е втората тъжба против плана на компанията, която е записана едвам при започване на тази година.

В очакване на решение всъщност

Процедурата беше открита от Национална компания железопътна инфраструктура (НКЖИ) в края на ноември предходната година. Първоначално оферти по нея трябваше да се подават до 1 март 2018 година, само че срокът беше удължаван на няколко пъти - последно до 12 юни. " Рос БГ " апелира в действителност точно последното решение, като съгласно компанията удължаването на периода единствено до тази дата не дава задоволително време за подготовка на предложения след последните уточнения по процедурата, защото е единствено три работни дни. Жалбоподателят желае също Комисия за защита на конкуренцията да спре процедурата като краткотрайна мярка.

Според комисията обаче ползите на компанията са предпазени, до момента в който се реши въпросът всъщност, защото НКЖИ не може да подписа контракт преди този момент. Затова и няма потребност от краткотрайна мярка. Освен това прекъсването на процедурата би оказало отрицателно влияние както върху възложителя, по този начин и върху обществото, се показва в определението на Комисия за защита на конкуренцията.

Отхвърлена тъжба

Миналия месец антимонополното ведомство отхвърли и друга тъжба на същата компания. Тя беше против плана за рационализация на жп линията Костенец-Септември (част от линията Пловдив-Бургас), който е на стойност 361.5 млн. лева Процедурата беше открита при започване на юни 2017 година и в началото предложения трябваше да се подават до 9 октомври, само че срокът беше удължаван на няколко пъти поради обжалвания. Последната тъжба беше подадена от " Рос БГ ", която изиска и прекъсване на процедурата, само че Комисия за защита на конкуренцията отхвърли причините й.

Интересното е, че " Рос БГ " е записана единствено преди половин година - през януари 2018 година, с 1000 лева капитал и доста необятен предмет на активност. Официалният адрес на компанията е в апартамент в кв. " Меден рудник " в Бургас, а като едноличен притежател попада Росица Александрова Кирева. Справка в ДАКСИ демонстрира, че другите й бизнес участия включват единствено 50% в " Одессаинвест 2012 " - още веднъж записана в апартамент, само че в Хасково.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР