За 5 години Антикорупционният фонд (АКФ) е изпратил 15 сигнала

...
За 5 години Антикорупционният фонд (АКФ) е изпратил 15 сигнала
Коментари Харесай

АКФ е изпратил 15 сигнала за нарушения за 294 милиона лева

За 5 години Антикорупционният фонд (АКФ) е изпратил 15 сигнала за нарушавания при консумиране на обществени средства до Агенцията за държавна финансова ревизия (АДФИ) на стойност 294 милиона лв. . За този интервал държавната организация е назначила ревизия единствено по 8 сигнала, само че е засекретила информацията по 4 от тях. В останалите 7 случая пък с отминалост повече от 3 години АДФИ към момента не е назначила ревизия, като цитира " неналичието на административен потенциал " като причина за забавянията. Така даже и в случаи, когато става дума за нарушавания за милиони левове, причинителите остават ненаказани.

От АКФ изясняват какви са главните проблеми, с които са се сблъскали.

Проблем 1: " Липсващ административен потенциал ":

" На АДФИ ѝ лишава приблизително две години да назначи и организира инспекция по сигнал на АКФ. Оправданието е постоянно едно: " Финансова ревизия ще бъде предоставена при съществуване на административен потенциал ".

По закон АДФИ преглежда с максимален приоритет сигналите, които идват от министъра на финансите и другите министерства. След това са тези, изпратени от органи на прокуратурата. Съвсем най-после - в случай че остане " административен потенциал " - идват сигналите от други физически и юридически лица, в това число от неправителствени организации.

АКФ изясняват, че инспекциите по такива сигнали стартират с голямо закъснение - 2 или 3 години - и даже и когато се установяват нарушавания, нормално отминалостта по тях е изтекла . Така даже и в случаи, когато става дума за нарушавания за милиони левове, причинителите остават ненаказани.

Те дават образец със сигналите за незаконосъобразни публични поръчки за неутрализиране на скотски боклуци на стойност 90 млн. лв. , за пътно строителство в Община Доспат и Община Перник , за застраховки в Община Силистра и други. Друг образец е договорът, който Община Пазарджик подписва с компания " Риал Стейтс " ЕООД за създаване на най-големия слънчев фотоволтаичен парк в Югоизточна Европа. За градежа на парка на компанията са трансферирани 2 хиляди декара обработваема общинска земя против 500 хиляди лева Мащабният план не се случва, а общината освобождава " Риал Стейтс " от отговорностите без да търси договорната наказателна клауза в размер на 1 млн. лева, нито на практика " подарените " 2 хиляди дка общинска земя. В началото на 2018 година Риал Стейтс продава част от общинските имоти и генерира 10-кратна облага, спрямо цената на придобиване.

Наличие на административен потенциал чака още и " Златната локва " , предоставена от Българската организация по сигурност на храните на частната компания " Пи. Еф. Си " ЕООД през 2013 година. По публични данни " Пи. Еф. Си " ЕООД печели 33 млн. лева за 8 години от събирането на държавни такси и осъществяването на гранична стерилизация - без никакъв опит и без законова подготвеност да прави тези действия. През лятото на 2021 година Национална агенция за приходите ревизира " Пи. Еф. Си. ", откри голям брой нарушавания и наложи предварителни обезпечения за милиони. От тогава всеки ден Национална агенция за приходите събира целия дневен оборот в кеш с бронирана кола. А компанията продължава да работи.

Според тях. в тези случаи изчезналият потенциал по този начин и не се намира - в ущърб на страната и обществото.

Проблем 2: АДФ засекретява резултатите от инспекциите си

В няколко случаи АДФИ стартира инспекция по сигнал на АКФ, само че отхвърля да заяви резултатите. От организацията оправдават отхвърли с това, че са открити данни за осъществени закононарушения, за които са уведомили прокуратурата. При това те цитират погрешно член 198, алинея 1 от Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), съгласно който материали по следствие в досъдебното произвеждане не могат да се разгласяват без позволение на прокурора. По огромна част от сигналите на АДФИ обаче прокуратурата по този начин и не образува следствие, заради което няма причина за разгласяването им да се желае позволение на прокурор.

" Информирането на прокуратурата за вероятно закононарушение не е следствие по смисъла на Наказателно-процесуален кодекс ", декларира София Желева. " Позоваването на член 198 от Наказателно-процесуален кодекс в тези случаи е нелегално и води до ограничение достъпа до социална информация, който е обезпечен със закон. Все по-често АДФИ и други институции поясняват превратно Наказателно-процесуален кодекс, което мощно заплашва свободния достъп до информация от висока социална значителност. "

От юли 2021 Агенцията за държавна финансова ревизия е с нов шеф, а част от претекстовете за промяната на управлението са свързани точно с обстоятелството, че по голяма част от получените сигнали от физически и юридически лица не са осъществявани финансови инспекции.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР