За 5-членното нидерландско семейство, което обикаля света през последните 5

...
За 5-членното нидерландско семейство, което обикаля света през последните 5
Коментари Харесай

„Биткойн семейството“, което имигрира в Португалия заради нулевия криптоданък

За 5-членното нидерландско семейство, което обикаля света през последните 5 години, установяването в избран град до неотдавна изглеждаше невъзможна задача. Но след посетени близо 40 страни, Португалия, която е едно от последните места в Европа с нулев налог върху криптовалутите, се оказва прекомерно примамлива дестинация за така наречен „ биткойн семейство “, написа CNBC.

В Португалия не плащате налог върху финансовите облаги и търговията с криптовалути. Това е ужасно, истински биткойн парадайс “, сподели Диди Тайхуту, главата на „ биткойн фамилията “.

Диди Тайхуту, дружно със брачната половинка си и трите си деца, разпродава всичките си активи и купува биткойни през 2017 година, когато костваха към 900 $ за брой. Най-голямата криптовалута в света сега се търгува към 41 хиляди $, откакто доближи връх от към 69 хиляди $ през ноември.

Въпреки че не разкрива точния размер на криптопортфейла си, 43-годишният татко споделя, че пази криптобогатството на фамилията в секрети трезори на четири разнообразни континента. Следователно техният криптозалог е задоволително огромен, с цел да си коства прекосяването на целия свят, с цел да осребрят децентрализираните си пари.

С такова владеене на криптовалута данъчните облекчения в Португалия сигурно са от огромна изгода на фамилията, а също така страната предлага и прелестен метод на живот. През 2021 година страната се подрежда на четвърто място в Глобалния показател на мира и оглавява листата на най-хубавите страни за чужденци. При последното броене на популацията пък се оказва, че броят на задграничните поданици в Португалия се е нараснал с 40% за едно десетилетие.

Братята и сестрите на Диди Тайхуту също са склонни да се реалокират на Иберийския полуостров. В момента те продават къщите си и влагат парите си в биткойн.

Всички ще пътуваме дружно като едно огромно биткойн семейство, което, несъмнено, е в действителност неповторимо “, сподели Тайхуту.
0% налог върху биткойн
За разлика от Съединени американски щати, където третират виртуалната валута като актив, облагайки я сходно на акции или недвижими парцели, Португалия преглежда криптовалутите като форма на разплащане. Това разграничаване трансформира „ разпоредбите на играта” във връзка с налозите.

„ Капиталовите облаги, произлизащи от криптотранзакции като изтегляне и покупко-продажби, не подлежат на налог върху приходите на физическите лица “, изясни Шехан Чандрасекера, началник на звеното за данъчна тактика в софтуерната компания за криптоданъци CoinTracker.io.

Това значи, че сходно на други валути, облагите от покупка или продажба на криптовалута не се таксуват с налог. Освен това криптотранзакциите или заплащанията, както и обменът на биткойни за фиатни пари, също не подлежат на облагане с Данък добавена стойност.

Това прави Португалия в действителност привлекателно място за живеене за криптопотребителите “, добави Чандрасекера.

Единственото изключение от великодушната криптосхема на страната се отнася до компании, регистрирани в Португалия, които търгуват с криптовалута. Тези предприятия би трябвало да заплащат някои налози, само че единствено при избрани условия.

Ако печелите криптовалути, предоставяйки услуги в Португалия, би трябвало да плащате налог върху тях, само че сега аз не спечелвам нищо в страната. Съответно данъкът за мен е 0% “, изясни Тайхуту.

По думите му процесът на определяне на фамилията в страната е бил относително равен и не е претендирал прекосяване през доста трудности. Въпреки че не имат никаква благосъстоятелност, членовете на фамилията се смятат за публични поданици на Португалия. И за разлика от други криптоданъчни убежища, като Пуерто Рико, от тях не се изисква да прекарват избран брой дни в страната.

Гражданите на Европейския съюз имат право на непрекъснато престояване в Португалия. За емигрантите отвън Европейски Съюз страната предлага няколко други възможности за престояване, в това число златна виза и виза D7 (известна още като виза за пенсиониране или виза за въздържан доход), които притеглят богати чужденци. Португалската златна виза се дава на тези, които купуват парцел и/или влагат избрана сума в страната.

Има и стъпки, които включват приемане на данъчен идентификационен номер, разкриване на банкова сметка и публично кандидатстване за престояване. Компании като Plan B Passport рационализират процеса на кандидатстване за непознати жители.

Не е нужно да сме там непрекъснато и това е хубавото. Няма някакво условие за това да останете един или няколко дни в Португалия, и по този метод нещата стават по-лесни “, съобщи Диди Тайхуту.

Главният изпълнителен шеф на Plan B Кейти Анонина споделя, че компанията е помогнала на стотици хора от страни като Съединени американски щати, Англия, Австралия и Канада да получат втори паспорт в една от седем страни, в това число Португалия. Паспортът на Plan B сполучливо се компилира с стратегиите за престояване или поданство против инвестиция на всяко държавно управление.

„ Това е главно подаяние във фонда за резистентен напредък на страната. Клиентите вършат подаяние от 100 хиляди до 150 хиляди $, плюс някои държавни такси за надлежна инспекция и по-късно дават още към 20 хиляди $ за юридически такси”, споделя Анонина.
Пуерто Рико – алтернативата за жителите на Съединени американски щати
Преместването в Португалия, поради освободения от налози крипто живот, не е толкоз елементарно за американците.

„ Ако данъкоплатецът има зелена карта и е жител на Съединени американски щати, или е чужденец, пребиваващ там, той дължи налог на Съединени американски щати върху всички облаги от криптовалута, без значение къде се намира все още “, изясни Джон Фелдхамър, сътрудник в адвокатска адвокатска фирма Baker Botts и някогашен старши правосъден процесуален представител на IRS.

„ Също по този начин няма значение дали са с двойно поданство. Ако са жители на Съединени американски щати, те дължат американски налог върху международния си приход “, добави Фелдхамър.

„ Когато поданик от Съединени американски щати се изселва, той нормално предстои на така наречен „ налог излизане “, който всъщност е еднакъв на това, на което данъкоплатецът би бил подложен, в случай че продаде цялото си имущество в деня преди да се откаже от поданството си “, продължи Фелдхамер.

Ето за какво доста притежатели на американски паспорти се стремят да стоят по-близо до дома и се насочат на юг към Пуерто Рико - американска територия, която предлага съответни налози на отговарящите на изискванията поданици.

В Съединени американски щати вложителите заплащат до 37% за краткосрочни финансови облаги и до 20% за дълготрайни облаги, което се отнася за крипто и други активи, държани повече от година. Едно от данъчните облекчения на острова, според Закона за самостоятелните вложители, понижава това данъчно обвързване до нула, в случай че са изпълнени избрани условия. Това е изключително значимо за бизнесмените и криптотърговците. Съществува и огромен данъчен тласък за притежателите на компании, които са решили “да пуснат корени” в Пуерто Рико.

Компаниите в континенталната част подлежат на 21% федерален корпоративен налог плюс държавен налог, който варира. Ако една компания изнася услугите си от Пуерто Рико в Съединени американски щати или където и да е другаде, те заплащат 4% корпоративен налог.
Емигрантският живот в Португалия
Уаут Дели, който изследва криптовалутите и тяхната съществена технология от 2013 година, работи дълго време като интернационален управител " Продажби " в компания за поцинковане в Гент, Белгия. В един миг той взема решение да продаде къщата си и да влага в токени, след което потегля на път, тъкмо както Диди Тайхуту. След няколко месеца пътешестване из Европа, през първите дни на пандемията от Коронавирус, Дели в последна сметка се открива в Португалия.

„ Във всеки един миг имам може би най-много 10 хиляди евро (11 450 долара) в банковата си сметка. Всичко останало постоянно е в криптовалута “, сподели Дели.

За него установяването в Португалия се оказва решение с огромен смисъл.

Криптовалутите в Белгия са всеобщо обложени с налози. Щях да съм изправен пред данъчно обвързване от близо 40%, в случай че бях останал в Белгия. Затова в случай че желаете да удвоите пачалбата си, просто се преместете в Португалия”, сподели още той.

Уаут Дели се открива в Лагос, който се намира в югозападния завършек на Португалия. Там той е намерил вила с дълготраен наем, която по думите му, е била „ доста евтина “. Това за него е задоволително изискване, с цел да заживее там.

Според Дели животът в Португалия е много елементарен. Той споделя, че Алгарве предлага преимуществата на Лос Анджелис - топъл климат и страховит сърф, даже с един плюс - няма тапи.

„ Пълно е с емигранти. Това е просто парадайс “, продължи Дели.

Той изясни, че познава най-малко трима биткойн милиардери, които живеят наоколо, плюс още най-малко 12 души (предимно от Обединеното кралство), които ще се реалокират в Португалия през идващите няколко месеца поради огромните облекченията за криптоданъците.

Дели не приказва португалски, само че споделя, че това не е проблем за него, тъй като всички приказват британски. Освен това е заобиколен от доста съидейници и криптоинвеститори.

„ Тук всеки има криптовалута. Всеки знае какво е биткойн. Всеки го има”, сподели още той.

Уаут Дели има вяра, че миграцията на криптоинвеститори е добър фактор и за Португалия.

Младите хора напущат страната, надлежно държавното управление се пробва да бъде по-отворено към хора с капитал, към така наречен цифрови номади “, добави Дели.

Междувременно семейство Тайхуту споделят, че желаят да разчупят разпоредбите в Португалия, като построят свое лично криптоселище.

В момента “биткойн семейството” всеобщо изкупува недвижими парцели в три разнообразни имота по южното крайбрежие на страната в Алгарве. Планът е общността да се ръководи по децентрализиран метод, при който земята се разделя на квадратен метър и се продава като незаменими токени или NFT, с цел да се значи като благосъстоятелност.

Тайхуту също желае да копае биткойни със слънчева и вятърна сила и по-късно да употребява топлината, създадена от платформите, за стопляне на къщи през зимата, в нещо като затворена система.

Работният проект на фамилията към този момент е да се употребява децентрализирана самостоятелна организация (DAO), която да ръководи общността. DAO работи въз основа на блокчейн технология.

„ Искаме да изградим децентрализиран метод на живот, който е бъдещето “, заключи Диди Тайхуту.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР