За 4 години в надзора на бургаския Нефтохим Красимир Първанов

...
За 4 години в надзора на бургаския Нефтохим Красимир Първанов
Коментари Харесай

Кадър на ГЕРБ е забравил за какво е пратен в Лукойл

За 4 години в надзора на бургаския Нефтохим Красимир Първанов не е дал нито един доклад на страната

Красимир Първанов, пратен по времето на втория кабинет "Борисов " като представител на страната в Надзорния съвет на "ЛУКойлНефтохим ", изцяло е загърбил отговорностите си. Това излиза наяве от отговор на министъра на енергетиката Александър Николов на депутатски въпрос, съобщи вестник.

Първанов е в надзора на стратегическото дружество, в което българската страна държи "златната акция ", от 2017 година Оттогава той нито един път не е докладвал на отрасловото министерство какви са индустриалните и финансовите резултати на рафинерията, какви проблеми има, какви ограничения и проекти се разискват и одобряват.

"Златната акция " е инструмент на страната да упражнява надзор върху значими решения в сдружението, като постанова несъгласие - да вземем за пример за смяна на предмета на активност, за съкращения и така нататък През времето, откогато е прокурист на страната, Красимир Първанов е взел участие на 19 от 20 извършени съвещания на Надзорния съвет (отсъствал е единствено от последното, извършено предишния декември), изяснява министър Николов в отговора си до депутата от Демократична България Мартин Димитров. Това са над 4 години, през които Красимир Първанов не е показал нито един документ - доклад, отчет, протокол или най-малко план за решение, твърди министърът. И акцентира, че представителят на страната би трябвало постоянно да регистрира работата си - и годишно, а и на всяко тримесечие.

От писмения отговор на енергийния министър се подразбира, че Първанов ще бъде заменен. Но това ще стане след осъществяване на транспарантен конкурс с ясни критерии. И идващият представител на страната ще би трябвало да съгласува с министерството позициите по значимите точки за всяко събиране на надзорния съвет.

Постове и кавги

Красимир Първанов е някогашен зам.-министър на енергетиката, а преди този момент бе и шеф на НЕК. При първото държавно управление "Борисов " се прочу със скандална самодейност, която коства прескъпо на България. Тогава като началник на НЕК той подписа съдбовния анекс №12 към контракта за АЕЦ "Белене ", който по-късно оказа помощ на съветската "Атомстройекспорт " да осъди страната ни за 1.2 милиарда лв.. Първанов нямаше мандат да подписва за спомагателни задължения, тъй като не бяха изчистени най-важните финансови въпроси по плана, само че го направи през главата на тогавашния отраслов министър Трайчо Трайков. След като държанието му провокира величествен скандал, Бойко Борисов го в профил от НЕК.

После обаче явно скъпият за някогашната власт кадър се върна "на бял кон " - Борисов го назначи за зам.-министър на енергетиката в третия си кабинет. Но още веднъж се наложи да уволни Красимир Първанов. Този път поради "Апартаментгейт " - името му лъсна наред с Цветан Цветанов в историите за покупки на скъпи жилища на "специални " цени.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР