За 30-годишният Константин Джелебов създаването на дигитален портфейл е естествено

...
За 30-годишният Константин Джелебов създаването на дигитален портфейл е естествено
Коментари Харесай

Защо ми е портфейл, когато има phyre

За 30-годишният Константин Джелебов основаването на цифров портфейл е естествено продължение на насъбрания опит в мобилните приложения

© Надежда Чипева 12 месеца е безплатният интервал за прилагане на phyre. След това се начислява такса от 1 евро на месец 10 хиляди свалания регистрира брояча на Гугъл Play седмици след формалната премиера Инвеститори в компанията " Файър ", чийто артикул е цифровият портфейл phyre, са Иво Георгиев и Валери Вълчев, които държат по 45.29% от капитала на сдружението.
Още по тематиката
В България към този момент работи първият цифров портфейл за смарт телефон

Приложението Phyre е създадено в съдействие сред Mastercard и Paynetics
6 юни 2018
fintech плановете в България се нуждаят от финансиране и поддръжка от банките

Размерът на страната е най-благоприятен, с цел да може да е пилотна за тестване на нови технологии, сметят представители на fintech бранша
30 май 2018
Финтек компании отварят сметки и в български банки

Банките във Англия всеобщо отхвърлят да работят с компании, свързани с криптовалути
23 окт 2017

Клишираната рецепта за триумф на започващ бизнес е да е в точното време и с точните хора. Проблемът е, че дали тези съставки са налице нормално излиза наяве по-късно. Българската компания " Файър " обаче има чувството, че ги е събрала. За малко повече от две години екипът й създаде и пусна в приложимост работещо приложение, което трансформира телефона в цифров портфейл и прави ненужно носенето на пари в брой и пачката карти - банкови, за отстъпки и изобщо всевъзможни.

Няколко месеца след формалната премиера phyre е свален от над 10 хиляди консуматори в Гугъл Play. Чрез него те могат да пазарят в магазина, като просто приближават смарт телефона си до безконтактен ПОС терминал и да пращат пари на другари с няколко клика. Плащанията обаче не стават непосредствено от банковата карта, а потребителят би трябвало първо от нея да зареди с каквато сума желае сметката си в самия phyre. Услугата се появява, откакто на пазара към този момент са претеглени плюсовете и минусите, на пазара към този момент има сходни решения (включително и български) и колосите като Amazon и Гугъл също настъпват. Ако в тази конкурентна среда phyre възпламени сериозна маса от най-малко 300 - 400 хиляди консуматори, има късмет да се наложи като пожеланият снабдител на Европа, а оттова и на международния пазар, откъдето ще е мъчно да бъде преместен. И тогава предприемачът, който стои зад плана, 30-годишният Константин Джелебов, ще е измежду звездите на тази сцена, въпреки че и в този момент достиженията му са забележителни.

Нощна птица, от Сливен

Слаб, със семпла тениска и кецове Джелебов наподобява като типичния стартъп запалянко, който има вяра, че ще стигне надалеч. " Цял живот съм се занимавал с технологии. Работя от 14-годишен. Първата сериозна работа беше в една банка, където хората си тръгваха в 17:30 ч. и като ме виждаха да оставам, ми споделяха, че им скапвам дисциплината. А на мен ми беше забавно, тъй като се занимавах с интернет банкирането ", споделя предприемачът. След приключването на стажа се хваща на работа като програмист и се включва в план за дигитализиане на карти за преданост, употребени главно в моловете. " Достигнахме до 150 хиляди консуматори в София. После направихме друга компания, която към този момент оперира в Щатите с над хиляда търговци. Създадохме доста яки екипи ", прибавя Джелебов и акцентира, че с тези хора сега са ядрото разработчици на phyre (от fire само че с ph като phone).

Инвеститорите, изкупили предходните му планове, Иво Георгиев (основател на " Ти Би Ай файненшъл сървисиз " ) и Валери Вълчев (също сериен бизнесмен в софтуерните среди), вземат решение да го поддържат за нещо по-сложно, което да стъпи на насъбрания опит. " Идеята беше да тестваме пазара, като цифровизираме банкови карти по метода, по който сме го правили за картите за преданост. В края на 2016-а започнахме да набираме хора и 2017-а работихме интензивно по заплащанията през по този начин изработен цифров портфейл. В края на годината към този момент имахме приложението за Android. Скоро ще го пуснем и за iOS ", споделя Джелебов.

" Бях си сложил персонална цел - да напазарувам коледните дарове за племенниците и фамилията ми с това приложение. И на 22 декември - последният работен ден, беше някъде към шест и половина вечерта, с сътрудниците хукнахме от офиса към най-близкото Green Deli кафе. Снимали сме видео по какъв начин заплащам за две бисквитки и всички скачаме суперщастливи, тъй като това беше първата сполучлива транзакция. "

Говори интернет

" Приложението работи чудесно и доста бързо. " " Ще е добре да добавите алтернатива за карти на градския превоз. " " Вчера една касиерка потегли да ми изяснява, че няма да сработи, само че млъкна като потегли да се принтира касовата записка. " Това са единствено част от позитивните мнения за phyre, които доминират в мрежата. Недоволните са нормално от консуматори, чиито телефони нямат NFC технология и не могат да конфигурират приложението.

" Аз съм доста признателен на хората от Paynetics и Mastercard, които помогнаха да осигурим най-високо равнище на сигурност ", споделя Константин Джелебов, съгласно който " в случай че си изгубиш картата, е доста по-голям проблем, тъй като с номера й някой може незабавно да си купи нещо, изключително в случай че нямаш 3D Secure Code. Докато в случай че ти откраднат телефона, даже и да го разкодират, нищо не могат да създадат без ПИН-а ".

Предприемачът акцентира и услугата за пращане на пари през phyre, която отличава българското приложение от другите сходни, да вземем за пример това на Apple, тъй като не изисква и изпращача, и получателят да са с iPhone. Джелебов се надява, че колосът, който има такова приложение, ще допусне на телефоните си и конкурентния phyre, което в допълнение би нараснало възможностите му за навлизане измежду световната публика. " В диалози сме с Apple от година. Имаме оживление и индикации, че ще се отворят.

Ползването на phyre е гратис за първите 12 месеца, след което ще се начислява месечна такса от 1 евро, както и такса от 1.25%, в случай че заплащането е във валута, друга от тази на картата. " В бъдеще ще пускаме серия от финансови и платежни услуги от ново потомство на налични цени, а монетизирането ще става и от други канали, да вземем за пример през търговците. Това е риск, само че аз имам вяра, че тактиката ни ще проработи, тъй като това ще става доминантно средство за заплащания и, получавайки стойност, нито търговците, нито потребителите биха били склонни да го заменят за друго ", изяснява Джелебов.

" Ние имаме лукса, кратковременен съгласно мен, да нямаме неприкрит водач в мобилните разплащания в България. Имаме преимущество, че сме първи с артикул, който има капацитет да вземе огромен пазарен дял. Ще го използваме, с цел да натрупаме сериозна маса за най-кратко време. Стартираме в България, Румъния, по-късно и останалите страни от Централна и Източна Европа, като има и страни от Западна Европа, където няма неприкрит водач ", чертае проектите Джелебов и разчита, че както и при месинджър платформите, един път привикнали с функционалността на phye, потребителите няма да се заглеждат по други.

" Виждаме, че A1 ( " Мтел " ) ще пускат решение за мобилни заплащания. И други компании имат апетити. Банките и те няма да спят естествено. Но ние считаме, че се показваме в тъкмо време и тъй като сме дребен екип от 10 души, сме доста гъвкави и можем да реагираме доста бързо, което се надявам да ни помогне. "

Гориво за phyre

Дотук планът се обляга на финансовия тил на двама опитни в софтуерния свят бизнесмени - Иво Георгиев, който държи дял от 45.29% във " Файър " през " Иннимо инвестмънтс ", и Валери Вълчев, който има същия по тежест дял посредством " Пейлкрест България ". Джелебов има 8.41% в компанията, а останалият 1% е в " Линту ". Капиталът на сдружението е 335.6 хиляди лева

" Иво и Валери финансираха плана. Сега, когато пуснахме продукта, това умножава неведнъж цената на компанията и инвестицията, която е вкарана в нея. В момента търсим финансиране, с цел да достигнем сериозна маса консуматори, и имаме лукса да си селектираме с кого да работим, тъй като не желаеме просто някой да ни даде пари, а сътрудник, който да ни помогне с ноу-хау и дистрибуционни канали, с цел да растем. Оглеждаме се още и сигурно ще затворим този рунд за финансиране сполучливо ", споделя Джелбов, който на този стадий не мисли за излаз от инвестицията. " Ние, в случай че сме сполучливи, в случай че сме печеливши и завземем пазарен дял, ще имаме доста exit благоприятни условия - може да са банки, може да са финтек компании или колоси като Фейсбук и Amazon. Аз персонално избирам тях, тъй като ще станем световни и ми се желае бъдещият притежател да резервира културата на компанията и да дава безупречни услуги на потребителите. Защото има доста случаи на екзити, които убиват плана ", показва Джелебов.

Той не крие, че се е чудил дали да не направи компанията в чужбина. " В Съединени американски щати страната и цялото общество стоят зад хората, които желаят да създадат нещо свястно, и това е повода такива хора да отиват точно там. В България аз не желая нищо от страната. Малки сме, по-бедни сме, нещата стават по-трудно, само че не са невъзможни ", счита предприемачът, който от София рисува визия за света на световните финанси след пет години: " Банките ще останат като играчи, само че те ще бъдат back end-а. Услугите ще са потребителски ориентирани, гъвкави, налични. Това ще генерира доста повече бизнес и ще направи по този начин, че хората да получават доста повече артикули на доста по-ниски цени, а търговците да доближават до потребителите доста по-лесно. "

Q&A:

Откъде наваксвате с предприемачеството?

Има пъклен доста литература на пазара. За 20 $ можеш да си купиш страхотни книги. Например на Бен Хорвиц The hard things about hard things или Value proposition design.

Как е образованието в България?

Завършил съм УНСС, магистър по бизнес информатика, и макар неприятната известност, в случай че искаш да научиш нещо, можеш да получиш много познания. Малко е демотивиращо, че някои без старания вземат оценки като твоите, само че в последна сметка не го правиш поради тях.

Как намирате хора в екипа си?

Големите компании безусловно мелят програмистите с пари, което не е неприятно, и когато бях програмист, това много ми харесваше. Но от време на време е по-важно да имаш към себе си хора, които споделят твоите полезности и предпочитание да реализират нещо. Първите петима души, които наемаш, са най-важните. Трябва ти едно ядро.

Съвсем нищо ли не може да направи страната за вас?

Бих се радвал да се подтикват цифровите разплащания, тъй като те изсветляват стопанската система. Не е толкоз мъчно хората да скочат от заплащания в брой на мобилни разплащания. Но имаме да борим параноята от това да си дигитализираш парите.

Как сте с салдото работа/почивка?

Много значимо за един бизнесмен е работата да не му тежи. Не би трябвало, като види мейл в 22 ч. вечерта, да се ядоса, че го занимават с нещо толкоз късно. Трябва да се пречупиш, че работата не стопира в 17 ч. Светът продължава да се върти и по-късно.

Съветът ви към по-неопитните бизнесмени?

Да тестват на ниска цена концепцията си. Времето е най-ценният запас. Ако са привикнали след работа да излязат на бира с другари, да не си мислят, че ще продължат да го вършат. В 17 ч. приятелите им ще отидат да пият бира, само че те ще си останат в офиса.

Какво ще вършиме, в случай че съумеете с phyre?

Не съм от хората, които вършат нещата, с цел да се пенсионират млади и да отидат на Хаваите. Там бих издържал седмица, най-много две. Винаги съм желал да сътворявам неща и да повеждам хората в вярната посока. Така че надали бих стоял задълго без работа.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР