За 24 часа в живота на Константин Малофеев се случиха

...
За 24 часа в живота на Константин Малофеев се случиха
Коментари Харесай

От сив кардинал до борец за "руския свят" - кой е Константин Малофеев

За 24 часа в живота на Константин Малофеев се случиха най-малко две неща. Първо, той получи възбрана да влиза в България, която по този начин или другояче не можеше да посети.

Второ, той официално се отдръпна от политиката, с цел да се отдаде на друга своя роля - в организация, където замества съветския патриарх Кирил.

Руският предприемач Малофеев все по-малко наподобява на потайния " сив кардинал " в цялостен бизнес бранш, за какъвто бе считан допреди години, и от ден на ден - на магнит за всички защитаващи концепцията за " съветския свят ". В България против русофилите се готви " провокация, сходна на грузинската ", зад която са " западните спецслужби ", твърди той.

За Малофеев президентът Владимир Путин е най-великият лидер за последния век; монархията е фантазия, а Путин - благополучие. Той все по-често повтаря тезите за имперска Русия и ролята ѝ в Европа, само че концепцията за православно единение с съветски привкус не всеки път е била център на вниманието.

Санкциите трансформираха всичко.

" Не заместител, а другар на министъра "

Финансист от 90-те години насам, с фонда си " Маршал кепитъл " придобива дял в най-големия телеком в Русия през 2005 година Макар да продава каузи си в " Ростелеком " 8 години по-късно, за времето си в този бизнес той съумява да се прочуе: уволнен със скандал шеф на някогашния държавен телеком " Связинвест " (най-голям акционер в " Ростелеком " навремето) го назовава индивида, в действителност ръководещ съветския информационен пазар.

" Сив кардинал " е терминът, с който го разказва деловото издание " Ведомости " в негов портрет от 2010 година - без него не можел да се реши нито един повече или по-малко важен въпрос, да вземем за пример разпределение на честотния набор. А на събеседниците на вестника, които го наричали " заместител на министъра на връзките ", той отговарял: " не заместител, а другар на министъра ". Самият предприемач отхвърля сходни " клюки ".

Мястото в борда на " Связинвест " му е препоръчано от страната в миг, когато тогавашният президент Дмитрий Медведев желае да размени държавните чиновници в бордовете на държавните компании с дейни предприемачи. Източници на " Ведомости " настояват, че тогавашният отраслов министър имал потребност от " приближен " човек.

В черния лист

" Не можете да внедрите цяла Украйна в Русия. Изтока ѝ - може би, " сподели един път Малофеев за съветско издание.

Европейският съюз, Съединени американски щати, Канада и Украйна считат, че е спонсорирал анексията на Крим и сепаратистите в Донбас. Затова още през юли 2014 година Малофеев влезе в " черен лист " с 8 предприемачи и политици, на които Европейски Съюз наложи възбрана за влизане и чиито активи на европейска територия бяха замразени. Той не може да влиза в България много преди днешното решение на ДАНС.

Тези наказания значат, че Малофеев няма опция да прави бизнес с България, макар че съгласно някои издания е опитал. Интересите му надалеч не се свеждаха до телеком промишлеността - в изявление за " Капитал "
той съобщи, че би строил даже АЕЦ " Белене " и " Южен поток ", в случай че имаше опция.

Въпреки това мотивът, по който името му изплува пред необятната аудитория в България, бе обвързван с бизнес и бе след глобите. Публикация на " Капитал " свърза сдружението, поискало да придобие БТК и други бизнеси на избягалия банкер Василев (и станало обществено известно с името на Пиер Луврие), точно с Малофеев. Претенция към контролния пакет от акциите на БТК насочи и съветски предприемач, също обвързван с него, година по-късно.

На Малофеев, през гръцкия предприемач Янис Карагиоргис (партньор в гръцка медия), се приписваше и връзка с възможна покупка на TV7. Такава договорка не се състоя и в миналото обвързваният с Василев канал дефинитивно спря лъчение през 2016 година

В цитираното изявление от 2015 година твърди, че глобите провалили и бизнеса му с обвинявания в шпионаж Николай Малинов, само че и че точно той го срещнал с избягалия банкер Цветан Василев в Белград. Нарича Василев човек " в заточение " който " не е безучастен към православието ". Потвърждава обаче, че въпреки да не би могъл да финансира медийните инициативи на Малинов поради глобите, му помагал да взема решение финансовите проблеми във времето, в което влезе в ръководство и опитваше да бъде притежател на TV7 (но по този начин и не бе вписан), с непознати пари (самият Малинов отрича).

Повратът - от бизнес към православие

Малофеев не изпъква в съветските медии като бизнес тигър. Православната му телевизия му дава различен вид въздействие, олицетворено от смяната на името на групата му " Маршал кепитъл " в средата на десетилетието. " Царьград " наподобява като предстоящо име на групата, все по-малко известна с финансови действия и от ден на ден - с медийни и " културни ". Близък другар на Малофеев споделя за " Ведомости ", че още като студент се увличал от съветска и антична история (и през днешния ден е ръководител на историческо общество, където заместител му е обвързваният с България някогашен шпионин Леонид Решетников). В 4-ти курс съществено се попотил в православието. Вярва, че когато над половината население на Русия води " надълбоко църковен живот ", страната ще стане " монархия ". Сега делът на същински религиозните бил едвам 5% от определящите се като православни християни съгласно негово изявление от 2015 година



От години Малофеев намерено приказва за концепциите си за общо културно пространство, доминирано от Русия. Събития на фонда " Василий Велики ", които събират националисти от Европа и Русия, са отдадени точно на съветското възобновление и замесване на съидейници по пътя към тази смяна. Организацията се самоопределя като един от " най-големите частни благотворителни фондове ", а на уеб страницата й учредителят Малофеев е наименуван " прочут съветски филантроп и благотворител ".

Полето на въздействие не се лимитира единствено до православието, макар че то е упоменато в задачата на фонда. Известен " патрон " на крайнодесни организации, Малофеев бе хазаин на срещи като тази във Виена през 2014 година Под шапката на " Свети Василий Велики " се събират редица крайнодесни организации от цяла Европа. Фондът основава и лична " православна гимназия ". В някои от случаите ролята на " съветската " връзка в работата на тези организации е противоречива и за откривателите на сходни групи.

" Руският свят "

Малофеев изяснява, че телевизия " Царьград " не цели да споделя кой служител какво е откраднал, а за концепцията Русия, въпреки да не отхвърля, че корупция има и в родината му. Не има вяра в демокрацията като политическа независимост и представителност. За най-хубави счита политическите системи на Ватикана и Саудитска Арабия, тъй като са безспорни монархии. Действително " концепцията Русия " участва в канала му - във типа на гледната точка на Кремъл за международни събития, свързани със Съединени американски щати, Запада, Иран, Сирия, политиката на страната му и доста други.

Малофеев показва себе си като човек, претърпял вредите от либерализма и американските полезности през 90-те години в Русия (впрочем към края на века той за малко емигрира в Украйна с вярата да прави бизнес там). Като " монархист " има вяра, че сходно ръководство би се справило с пороците на бандитския капитализъм. Монархистът пък се отличавал от демократа по неприемане на демократичните процедури.

Казва, че с този президент Русия се прибирала по пътя отпреди 1917 година Мнението му за бъдещето на Русия съвпадало с това на Путин, а дребните страни трябвало да са готови, че съветското имперско мислене се възражда.

Извън политиката (засега)

Очакваше се Малофеев да стане новият заместник-председател на лявата, систематична съпротива " Справедлива Русия " единствено след шест месеца участие. Снощи обаче той съобщи, че се отдръпва от нея.

Вместо това той още по-активно ще се посвети на Световния съветски национален събор, чийто заместник-председател е от април насам. За онлайн изданието на РБК Малофеев изяснява, че получил предложение и за двата поста, само че те се оказали несъвместими.

Следващият събор на учредената под егидата на Руската православна черква организация ще е на 18 септември и Малофеев изяснява, че се занимава с подготовката му. Има обаче и други грижи - да вземем за пример работата си над тактиката за развиване на Русия до 2050 година Въпросите на демографията и миграцията да вземем за пример изискват той да предложи незабавни стъпки като способи за ограничение на абортите, които да бъдат препоръчани за гласоподаване в Народното събрание.

Всъщност версията на " Интерфакс " за интереса му към " Справедлива Русия " е напълно друга. Според източници на организацията православният предприемач считал да стартира промяна на лявата партия като зам.-председател и доста гласове били " срещу ".

Пред медиите обаче Малофеев загатна, че отдръпването му в политиката може би е краткотрайно.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР