За 24 часа в живота на Константин Малофеев се случиха

За 24 часа в живота на Константин Малофеев се случиха ...

От сив кардинал до борец за "руския свят" - кой е Константин Малофеев.За 24 часа в живота на Константин Малофеев се случиха поне две неща. Първо, той получи забрана да влиза в България, която така или иначе не можеше да посети.

Второ, той формално се оттегли от политиката, за да се отдаде на друга своя роля - в организация, където замества руския патриарх Кирил.

Руският бизнесмен Малофеев все по-малко прилича на потайния "сив кардинал" в цял бизнес сектор, за какъвто бе смятан допреди години, и все повече - на магнит за всички защитаващи идеята за "руския свят". В България срещу русофилите се готви "провокация, сходна на грузинската", зад която са "западните спецслужби", твърди той.

За Малофеев президентът Владимир Путин е най-великият водач за последния век; монархията е мечта, а Путин - щастие. Той все по-често повтаря тезите за имперска Русия и ролята ѝ в Европа, но идеята за православно единство с руски привкус невинаги е била център на вниманието.

Санкциите промениха всичко.

"Не заместник, а приятел на министъра"

Финансист от 90-те години насам, с фонда си "Маршал кепитъл" придобива дял в най-големия телеком в Русия през 2005 г. Макар да продава дела си в "Ростелеком" 8 години по-късно, за времето си в този бизнес той успява да се прочуе: уволнен със скандал директор на бившия държавен телеком "Связинвест" (най-голям акционер в "Ростелеком" навремето) го нарича човека, фактически управляващ руския комуникационен пазар.

"Сив кардинал" е терминът, с който го описва деловото издание "Ведомости" в негов портрет от 2010 г. - без него не можел да се реши нито един повече или по-малко значим въпрос, например разпределяне на честотния спектър. А на събеседниците на вестника, които го наричали "заместник на министъра на комуникациите", той отговарял: "не заместник, а приятел на министъра". Самият бизнесмен отрича подобни "слухове".

Мястото в борда на "Связинвест" му е предложено от държавата в момент, когато тогавашният президент Дмитрий Медведев иска да замени държавните служители в бордовете на държавните компании с активни бизнесмени. Източници на "Ведомости" твърдят, че тогавашният ресорен министър имал нужда от "доверен" човек.

В черния списък

"Не можете да внедрите цяла Украйна в Русия. Изтока ѝ - може би," каза веднъж Малофеев за руско издание.

Европейският съюз, САЩ, Канада и Украйна смятат, че е спонсорирал анексията на Крим и сепаратистите в Донбас. Затова още през юли 2014 г. Малофеев влезе в "черен списък" с 8 бизнесмени и политици, на които ЕС наложи забрана за влизане и чиито активи на европейска територия бяха замразени. Той не може да влиза в България доста преди днешното решение на ДАНС.

Тези санкции означават, че Малофеев няма възможност да прави бизнес с България, въпреки че според някои издания е опитал. Интересите му далеч не се свеждаха до телеком индустрията - в интервю за "Капитал"
той заяви, че би строил дори АЕЦ "Белене" и "Южен поток", ако имаше възможност.

Въпреки това поводът, по който името му изплува пред широката публика в България, бе свързан с бизнес и бе след санкциите. Публикация на "Капитал" свърза дружеството, поискало да придобие БТК и други бизнеси на избягалия банкер Василев (и станало публично известно с името на Пиер Луврие), именно с Малофеев. Претенция към контролния пакет от акциите на БТК отправи и руски бизнесмен, също свързан с него, година по-късно.

На Малофеев, през гръцкия бизнесмен Янис Карагиоргис (партньор в гръцка медия), се приписваше и връзка с евентуална покупка на TV7. Такава сделка не се състоя и някога свързаният с Василев канал окончателно спря излъчване през 2016 г.

В цитираното интервю от 2015 г. твърди, че санкциите провалили и бизнеса му с обвинения в шпионаж Николай Малинов, но и че именно той го запознал с избягалия банкер Цветан Василев в Белград. Нарича Василев човек "в изгнание" който "не е равнодушен към православието". Потвърждава обаче, че макар да не би могъл да финансира медийните начинания на Малинов заради санкциите, му помагал да решава финансовите проблеми във времето, в което влезе в управление и опитваше да бъде собственик на TV7 (но така и не бе вписан), с чужди пари (самият Малинов отрича).

Повратът - от бизнес към православие

Малофеев не изпъква в руските медии като бизнес тигър. Православната му телевизия му дава друг тип влияние, олицетворено от промяната на името на групата му "Маршал кепитъл" в средата на десетилетието. "Царьград" изглежда като очаквано име на групата, все по-малко известна с финансови дейности и все повече - с медийни и "културни". Близък приятел на Малофеев разказва за "Ведомости", че още като студент се увличал от руска и древна история (и днес е председател на историческо общество, където заместник му е свързаният с България бивш разузнавач Леонид Решетников). В 4-ти курс сериозно се попотил в православието. Вярва, че когато над половината население на Русия води "дълбоко църковен живот", страната ще стане "монархия". Сега делът на истински религиозните бил едва 5% от определящите се като православни християни според негово интервю от 2015 г.От години Малофеев открито говори за идеите си за общо културно пространство, доминирано от Русия. Събития на фонда "Василий Велики", които събират националисти от Европа и Русия, са посветени именно на руското възраждане и въвличане на съмишленици по пътя към тази промяна. Организацията се самоопределя като един от "най-големите частни благотворителни фондове", а на сайта й учредителят Малофеев е наречен "известен руски меценат и благотворител".

Полето на влияние не се ограничава само до православието, въпреки че то е споменато в мисията на фонда. Известен "патрон" на крайнодесни организации, Малофеев бе домакин на срещи като тази във Виена през 2014 г. Под шапката на "Свети Василий Велики" се събират редица крайнодесни организации от цяла Европа. Фондът създава и собствена "православна гимназия". В някои от случаите ролята на "руската" връзка в работата на тези организации е спорна и за изследователите на подобни групи.

"Руският свят"

Малофеев обяснява, че телевизия "Царьград" не цели да разказва кой чиновник какво е откраднал, а за идеята Русия, макар да не отрича, че корупция има и в родината му. Не вярва в демокрацията като политическа свобода и представителност. За най-добри смята политическите системи на Ватикана и Саудитска Арабия, защото са абсолютни монархии. Действително "идеята Русия" присъства в канала му - във вида на гледната точка на Кремъл за световни събития, свързани със САЩ, Запада, Иран, Сирия, политиката на страната му и много други.

Малофеев представя себе си като човек, претърпял щетите от либерализма и американските ценности през 90-те години в Русия (впрочем към края на века той за кратко емигрира в Украйна с надеждата да прави бизнес там). Като "монархист" вярва, че подобно управление би се справило с пороците на бандитския капитализъм. Монархистът пък се отличавал от демократа по неприемане на демократичните процедури.

Казва, че с този президент Русия се връщала по пътя отпреди 1917 г. Мнението му за бъдещето на Русия съвпадало с това на Путин, а малките държави трябвало да са подготвени, че руското имперско мислене се възражда.

Извън политиката (засега)

Очакваше се Малофеев да стане новият заместник-председател на лявата, системна опозиция "Справедлива Русия" само след шест месеца членство. Снощи обаче той заяви, че се оттегля от нея.

Вместо това той още по-активно ще се посвети на Световния руски народен събор, чийто заместник-председател е от април насам. За онлайн изданието на РБК Малофеев обяснява, че получил предложение и за двата поста, но те се оказали несъвместими.

Следващият събор на основаната под егидата на Руската православна църква организация ще е на 18 септември и Малофеев обяснява, че се занимава с подготовката му. Има обаче и други грижи - например работата си над стратегията за развитие на Русия до 2050 г. Въпросите на демографията и миграцията например изискват той да предложи спешни стъпки като методи за ограничаване на абортите, които да бъдат предложени за гласуване в парламента.

Всъщност версията на "Интерфакс" за интереса му към "Справедлива Русия" е съвсем различна. Според източници на агенцията православният бизнесмен смятал да започне трансформация на лявата партия като зам.-председател и много гласове били "против".

Пред медиите обаче Малофеев намекна, че оттеглянето му в политиката може би е временно.

Източник: dnevnik.bg