За 24 часа са задържани 6 лица, сред които е

...
За 24 часа са задържани 6 лица, сред които е
Коментари Харесай

Прокуратурата: 6 души, сред които и зам.-министър на МОСВ, са задържани за 24 часа

За 24 часа са арестувани 6 лица, измежду които е и зам.-министър на околната среда и водите. Претърсени са над 40 адреса в страната. Разследването е за незаконна група за импорт на отпадък от Италия.
Това разгласи в изказване пред медиите гворителят на основния прокурор Сийка Милева.

Специализираната прокуратура следи досъдебното произвеждане още от януари месец за проведена незаконна група, основана с користна цел, в която вземат участие длъжностни лица, среди които някогашен шеф на РИОСВ-Плевен и зам.-министър на околната среда и водите. В тази връзка през днешния ден бяха осъществени голям брой дейности по следствието - претърсвания и изземвания на над 40 адреса на територията на цялата страна: София, Ботевград, Правец, Пловдив, Плевен, Монтана, Смолян и села от Община Кюстендил. Събрани са голям брой доказателства, от които се открива, че зам.-министърът на околната среда и водите е съдействал за издаването на известия за импорт на боклуци главно от Италия. Той е оказвал напън на свои подчинени чиновници да издават такива погрешни известия. Служителите, които отказвали да издават такива известия, са били подлагани на напън и принуждавани да напущат работата си.

Зам. министърът е отказвал да издава избрани известия и по този начин е оказвал напън върху сдружения. От тази скица се е възползвало и сдружение за батерии в Монтана. Дружеството е спестявало огромно част от разноските си, като прехвърляло отпадъците си на дъщерни компании и по този метод избягвало заплащане на налози в огромни размери. Вместо да обезпечава превоз и изос за Германия, сдружението е почнало да изпраща отпадъците на следени сдружения с фиктивна активност, с което се е генерира голяма облага и е избегнато заплащане на налози.

Според информацията на Милева има голям брой писмени и гласови доказателства за съпричастност към проведени дейности на зам.-министъра на околната среда и водите, както и за шеф на районна дирекция.

Ръзследването продължава и сега, а наблюдаващите прокурори ще преценяват на кого и за какви действия да бъдат издигнат обвинявания, както и каква част от информацията да бъде оповестена обществено.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР