За 24 часа Хамид Хамид, зам.-председател на парламентарната група на

...
За 24 часа Хамид Хамид, зам.-председател на парламентарната група на
Коментари Харесай

ДПС се прави, че не знае как се обжалва акта Магнитски

За 24 часа Хамид Хамид, зам.-председател на парламентарната група на Движение за права и свободи, гостува на двете водещи частни малките екрани Нова и БТВ и даде изявление за "24 часа " с едни и същи изказвания във връзка някогашния народен представител Делян Пеевски, зад който партията застана и след санкционирането му от Съединени американски щати. Той повтаря на всички места три неща: Съединени американски щати са наложили наказания против него по Глобалния закон "Магнитски ", подведени от платени лобисти; Европейската комисия има публично мнение за противозаконни дейности на служебното държавно управление на България; няколко институции опровергават едно от основанията за санкциониране на Пеевски.

Нито едно от тези изказвания не е правилно
и приключилият право юрист и пети мандат народен представител най-вероятно доста добре знае това. Също по този начин Хамид и Движение за права и свободи знаят какъв е редът за оневиняване на Пеевски в Съединени американски щати - с обстоятелства пред министерството на финансите във Вашингтон или пред американски съд. (Вижте детайлностите по-долу.) Временната парламентарна комисия в Народното събрание, известна като "Магнитски ", може единствено да събере информация от институции - български (ако въобще има такава и законът в действителност ги задължава или не ги попречва да я дават на депутатите) или американски (ако проявят благосклонност да споделят нещо, единствено толкова). Но нищо повече. Ако актове на институции би трябвало да паднат, това става през доказване на незаконността им пред Върховния административен съд (ВАС).
"Докато не забележим обстоятелства, за нас всичко това си остава изказвания и лобизъм ", повтаря Хамид Хамид в интервютата си. Ако не се съберат задоволително доказателства - а такива би трябвало да има в българските служби, тъй като глобените дейности са се правили на наша територия, "ще се окажем в хипотезата, че някой е заблудил съответните служители в американската комисия ", добавя той.
В телевизионните си участия членът на Централното изпълнително бюро на Движение за права и свободи замеси и името на Маршал Харис и изявлението му пред "Дневник " с подстрекателство, че американският лобист ясно бил разказал по какъв начин против пари се влияе върху решенията на администрацията на Съединени американски щати, която била подведена. Потърсихме Харис за коментар и той изясни, че в реалност доста дребна част от активността му има нещо общо с Пеевски, тъй като той съставлява ползите на братя Бобокови като жертви на дейностите на прокуратурата в България. Но Маршал Харис насочи и доста остри рецензии против Движение за права и свободи и политици в България.

Кой по какъв начин чете документи от Брюксел?
Хамид Хамид непосредствено декларира, че решението 441 на държавното управление за така наречен черен лист с компании е нелегално и това било "официалното мнение на Европейската комисия, която в много яростно писмо към българското държавно управление изрично съобщи, че едностранните дейности на която и да е страна членка опонират на правото на Европейски Съюз и няма по какъв начин страна членка едностранно да взема решения и да постанова наказания ".
Всъщност, мнение на Европейска комисия няма. Има запитване от една от дирекциите до държавното управление да изясни законовите учредения за дейностите си, за което първо заяви уеб сайтът "Биволъ ".
Отговорът на финансовото министерство е изпратен в края на август и в него се изяснява, че няма екстериториално използване на американски наказания, а ограничения за отбрана на български сдружения с държавно и общинско присъединяване и другите разпоредители с държавни средства от попадане в обсега на глобите по този закон [Магнитски] ", написа "Свободна Европа ".
Движение за права и свободи постоянно цитира, в това число на съвещание на парламентарната комисия "Магнитски ", мнение на зам.-председателя на Европейската комисия Федерика Могерини, което било показвало незаконността на дейностите на настоящето държавно управление в София. Няма такова нещо - мнението от 8 ноември 2019 година визира случаи на блокиране на активи поради наказания на трета страна, до момента в който в българския случай нищо не е блокирано. Управителят на Българска народна банка сподели в Народното събрание, че всички подхванати след оповестяването на глобите от Съединени американски щати на 2 юни дейности са по линия на битката с пране на пари. За тях има ясни български закони, периоди и институции и това не са банките и държавното управление, а ДАНС, прокуратурата и съда. Нямам данни да е блокирана нелегално която и да е сметка на изброените лица и компании или който и да е от тях да е лишен от интервенции по тях, както упорства Движение за права и свободи, че глобените нямало по какъв начин да си заплащат сметките за ток, вода и храна.
Хамид Хамид споделя, че от министъра на правораздаването и от вицепрезидента на България получили публични отговори, че не знаят Делян Пеевски да е взел участие в лобиране за нелегално даване на българско поданство на чужденци, както е разказано в американското известие от 2 юни. Всъщност такава информация е от пълномощията на прокуратурата или ДАНС, а не на министерството и президентството, които също няма по какъв начин да знаят дали други елементи от българската правораздавателна система организират дейни оперативни дейности по този въпрос (а и да знаят, нямат право да съобщят).
Какво знаят американците по въпроса може в никакъв случай да не научим, в това число в случай че се допусне, че Делян Пеевски стигне до обжалване на това обвиняване в съд в Съединени американски щати. Причината е, че методът на събиране на такава информация не предстои на правосъден надзор и в Съединени американски щати постоянно е секретна и съдът може да не разреши огласването ѝ, а единствено да я одобри или отхвърли.
Как Хамид Хамид и Движение за права и свободи стигат до умозаключение, че такава информация е резултат на заблуждение на Съединени американски щати въобще не е ясно, откакто не разполагат с нея. Те и няма по какъв начин да разполагат, тъй като не са страна по случая, нито са представители на Делян Пеевски пред финансовото министерство или съда на Съединени американски щати, с цел да я изискат. Затова и вмъкват тайна теза, че има подвеждащо въздействие от лобисти, на които незнайно кой и по какъв начин заплаща.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР