За 23-и път Съюзът на българските музиканти и танцови дейци

...
За 23-и път Съюзът на българските музиканти и танцови дейци
Коментари Харесай

Силвия Томова, хореограф: Балетът е светлина

За 23-и път Съюзът на българските музиканти и танцови дейци и " Класик ФМ " радио раздадоха премиите за ярки достижения в музикално-изпълнителското и танцово изкуство " Кристална лира 2019 ". Държавна опера - Стара Загора получи награди в две категории. Едната бе " Опера и оперета " на солистката им, мецосопраното Петя Петрова, за Изабела от " Италианката в Алжир " на Росини. Другата бе за " Балетно изкуство " – групова премия за балетната натрупа на Старозагорската опера за спектакъла на балета " Дон Кихот ", който следва да бъде показан и на сцената на НДК на 17 декември в границите на Новогодишния музикален фестивал с Яна Саленко и Мариан Валтер в основните функции.

При връчването хореографът Светлин Ивелинов сподели: " Специално приветствам Силвия Томова за това, че съумя да сътвори натрупа, която да може да се оправи с толкоз тежък и комплициран материал и да реализира подобен живописен триумф! "

Всъщност, където и да се появи - в София, Русе, Пловдив, Стара Загора - Силвия всякога потвърждава, че е събитие, за което без подозрение можем да дадем определението – актуален будител. Защото, да си будител е предопределение и положение на духа, без значение от датата.

До 2008 година сте част от екипа на Софийската опера. Каква е разликата да влизате пред централния, вместо през служебния вход?

- Това е моят спектакъл. Постъпих в него незабавно след Петербург. Там мина моята кариера като балерина, възпитател, репетитор, като хореограф и като шеф на балета. Така че, това е моят дом. Затова го загатнах и на награждаването - усещам се щастлива и привилегирована тъкмо тази премия да получа на сцената на Софийската опера и балет, тъй като и аз, и Огнян Драганов, сме артикул на този спектакъл.

Това някакъв тип носталгия ли е?

- Не зная дали е носталгия, само че постоянно ще се отнасям с безпределно почитание и почит към този спектакъл. Това е мястото, което би трябвало да задава модела, равнището на всички останали оперно-балетни театри в България. Тук построих всичките си над 100 функции.

Каква е разликата обаче да си шеф на балета в Стара Загора и в София?

- Когато поех уговорката в Софийската опера и балет, наследих относително дребна натрупа за подобен спектакъл – към 40 индивида. В Стара Загора заварих 12-15. Софийският балет постоянно е поддържал огромен типичен репертоар, тъй че може да бъде обновяван, допълван, разширяван съгласно условията на международната просвета, само че разликата е голяма. Много по-лесно е да продължиш да се движиш напред – би трябвало да се намерения каква е задачата, към какво се стремиш. Аз се постарах да увелича трупата до численост, която се приближава до международната функция; да направя нови спектакли; да срещна публиката с Баланчин, със Серж Лифа́р (Serge Lifar). Направихме и копродукции с " Интроданс " (Нидерландия), с други международни компании, с петербургската - " Спящата хубавица ".

В Стара Загора с Огнян Драганов трябваше да стартираме от нулата – със събиране на натрупа. Пътувайки към София за награждаването, с него коментирахме от дистанцията на времето какъв голям риск сме поели и той, и аз. Първата година направих " Лебедово езеро " и беше взрив. Артистите, аз, той, театърът, растяхме дружно, с цел да пристъпен устойчиво до своята трета годинка.

Докато прохождате, награди като тази за цялата натрупа на " Дон Кихот " потвърждават, че балетът на Старозагорската опера е станал задоволително отличим.

-
За " Дон Кихот " се бяхме договорили с Аршак Галомян (Германия) и Салваторе Русо (Италия). Бяхме сигурни, че ще бъде доста мощна режисура, почтена както за разкриване на фестивал, по този начин за репертоара на нашия спектакъл, а заслужаваща и премия.

Миналата година примабалерината Анелия Димитрова беше отличена с " Кристална лира " в категорията " Млад реализатор ".

- В тези комисии се събират създатели, които би трябвало да имат сериозен взор какво става по всички подиуми, каква ценностна система носим и какво представяме на публиката. Защото прекомерно всеобщото изкуство не ражда нито по-високи мостри на културата, нито по-висок морал.

 Кадър от балета
© Виктор Викторов

Кадър от балета " Лебедово езеро "

Тръгвайки от нулата, за няколкото години успявате да постигнете нужното многообразие в репертоара. Каква част от набелязаното осъществихте и какво следва?

- Като експерт и човек с огромен опит доста съм мислила по този въпрос. Започнахме с по-малки форми – едноактни заглавия като " Делвата " по Пирандело. Поканих за хореограф международната звезда Флавио Бенати – най-подходящия, осведомен с творбата, музиката, балета италианец, който го е танцувал с премиера в Париж. Стана хубав, назидателен и продължаваме да си го поддържаме в репертоара.

Понеже в преди малко събрана натрупа не мога да си разреша лукса да поканвам, сложих моите " Румео и Жулиета " по Чайковски и " Полет към светлината ", като поех отговорността и риска върху себе си. След което направихме " Фантастичното дюкянче " с италианската примабалерина и хореограф Алба Буонанди и незабавно на дневен ред пристигна " Лебедово езеро ".

Последва " Дон Кихот ", който обезателно би трябвало да участва в репертоара на един огромен спектакъл, сходно на модерните модерни танцови техники, наложителни към този момент за 21 век. Част от моя ангажимент към артистите е да ги срещам с други хореографи, както и да слагаме огромни типичен мостри.

В момента вършим " Шопениана " по Фокин, чиято премиера следва на 5 декември в границите на фестивала ФОБИ. Ще преминем към " Спящата хубавица ", без който също не може и който доста обичам.

Ще се пробваме и в мюзикъл. Ще се срещнем със модерни съвременни хореографи - българи с кариера в чужбина като Владимир Ангелов от Вашингтон, Калоян Бояджиев от Осло, Християн Бакалов (Франция/Белгия).

За Античния конгрес " Августа Траяна " ще създадем " Тракийски мистерии " по музика на Стенли Станчев с хореография на Филип Миланов. Там спектаклите се вършат за тази сцена, сходно на миналогодишната " Антигона ".

За Нова година ще възстановя и " Лешникотрошачката ", която е нова и за нея особено поканих хореографа Константин Уралски.

Ще не преставам да върша и " балетна церемония " - потребна е, провокира по-специфичен екстаз и овации от редовия репертоарен театър.

Този сезон отбелязвате 70 години професионален балет в Стара Загора.

- В България това е втората натрупа, основана след софийската. В Стара Загора постоянно е кипял сериозен културен живот. Същото важи и за операта. Винаги е имало както балет, по този начин и опера, по този начин и музика. Ако се огледаме, не са доста страните, които имат толкоз години балет, като изключваме Русия, Франция и Англия.

Очевидно има и пред кого да се играе.

- Това е също въпрос на организация и прагматична активност. Когато започнах в Стара Загора с балета, аудитория нямаше. Хората се бяха отдръпнали. Все още не преставам да срещам такива, които не считат, че има какво да се гледа, въпреки че имам страхотна поддръжка. Голяма част към този момент не се нуждаят от покана и наблюдават постоянно афиша.

Разбира се, не е столичният град, само че пък ние гостуваме. Има доста градове и места, където няма такива трупи, а хората са безумно щастливи, когато ни гледат. Наскоро бяхме в Хасково. Танцувахме " Нестинарка ". С " Гето " ще посетим Панагюрище, а след това Варна.

Тази година надписът ви бе " Изкуството не излиза в отпуск! " и по този начин съвсем сляхте сезоните. Няма ли пренатовареност, отмалялост?

- Балетният актьор извънредно бързо излиза от форма, по тази причина ги бях предизвестила, че даже и в почивката си би трябвало да се занимават всекидневно, с цел да не губят своя тренинг. Нямаме избор, само че аз съм работила по този начин цялостен живот. 30 години съвсем не съм почивала, с цел да не се излиза от форма, а това е мощна причина за контузии.

 Денис Черевичко и Анелия Димитрова в
© Виктор Викторов

Денис Черевичко и Анелия Димитрова в " Лебедово езеро "

На 15 октомври открихте балетния сезон с огромно име – Денис Черевичко в " Лебедово езеро ".

- Да, международна звезда – солист на Виенската държавна опера. Дойде в отговор на моята покана да танцува Зигфрид. Разбира се, всички огромни актьори, които са минали през балетния конкурс във Варна и са спечелили, като него, имат напълно друго отношение към България.

Тези огромни актьори обаче, отивайки в един спектакъл, имат искания: Какъв е театърът и може ли да поеме подобен ангажимент към спектакъла. Дали трупата е на неговото равнище. Световните актьори напълно не гастролират единствено поради възнаграждения.

Черевичко се съгласи да пристигна самичък, без партньорка и да танцува с Анелия Димитрова, която в никакъв случай не е виждал. А аз доста желаех това да стане, защото намирам, че главната функционалност на нашата натрупа е сама да построява своя кордебалет, своите първи, втори и прими. Т.е. тези хора се раждат вътре в трупата. Аз съм длъжна да ги основа и да ги покажа на света. Така, когато каниш подобен актьор, можеш отговориш на неговото равнище. Ако имаш средствата, доста по-лесно е да пристигна двойка, която към този момент се е сработила. Мисля обаче, че нашият театър беше приказен – международен отвред.

 Силвия Томова със старозагорската балетна натрупа
© Държавна опера и балет - Стара Загора

Силвия Томова със старозагорската балетна натрупа

Имате ли нови попълнения в пъстрата интернационална натрупа?

- Имаме нови и няколко, които напуснаха по разнообразни аргументи. Но главно съвсем никой не желае да си тръгне. Балетната натрупа е като оркестъра. Трябва да има заварка, дълготрайна работа дружно.

Силно съм стимулирала артистите си с работа. С моите високи условия, където и да бъда в чужбина или в България, работя по един и същи метод. На тях това им харесва. Защото са млади, само че виждат, че има смисъл. За късия път на балетния актьор получават доста познания и умения. Те са на непрекъсната работа, имат репертоар, нови спектакли и заглавия - мостри, нови срещи с хореографи. Напредъкът в цялата натрупа, изключително при някои от тях, е удивителен. Затова се усещам заредена и щастлива. Балетът е светлина и желаеме да я покажем на публиката дружно.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР