За 2023 г. Газпром отчита загуба от 6.7 милиарда долара,

...
За 2023 г. Газпром отчита загуба от 6.7 милиарда долара,
Коментари Харесай

Газпром отчете загуба от 7 млрд. долара

За 2023 година " Газпром " регистрира загуба от 6.7 милиарда $, съгласно интернационалните счетоводно-финансови стандарти. Година преди този момент съветският газов монополист регистрира облага от 13.4 милиарда $. 

Приходите на " Газпром " са се съкратили с 27% в съпоставяне с 2022 година Приходите особено на газовия бизнес в концерна е паднал с 43%, на петролния с 4%, а на електроенергийния се е нараснал с 9%. 

Това е резултат от намаляването на търговията с газ в Европа, която до началото на съветското навлизане в Украйна беше главният пазар на компанията. Както съобщава The Moscow Times, предходната година " Газпром " е експортирал единствено 69 милиарда куб. м газ - това е най-ниският размер от 1985 година При това доставките за Европа са паднали до равнището на втората половина на 70-те години - 28 милиарда куб.м.

" Газпром " за трети път в историята си отбелязва загуби - с негативно салдо приключва 1988 година, когато Русия афишира банкрут, и 2020 година, когато пандемията смъкна търсенето на газ и цените.

През декември 2023 година зам.шефът на " Газпром " Фамил Садигов съобщи, че компанията чака " постоянни финансови резултати ". Той твърдеше, че макар рухването на цените и експортните размери на газа, за 2023 година " Газпром " би трябвало да получи 4.3 милиарда долара печалба от продажбата на газ и 37 милиарда от другата активност на концерна. 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР