За 2022 г. България е закупила 7 034 904 дози

...
За 2022 г. България е закупила 7 034 904 дози
Коментари Харесай

Проф. Сербезова: Водят се преговори за препродаване на ваксини на Франция

За 2022 година България е закупила 7 034 904 дози от имунизацията на Pfizer/BioNTech и 10 000 дози от имунизацията на Valneva с решение на Министерски съвет. Това заяви министърът на опазването на здравето проф. Асена Сербезова от парламентарната естрада в отговор на въпрос на народния представител от ГЕРБ/СДС проф. Асен Балтов по отношение на закупуването на нови ваксини против COVID-19 и тяхното потребление през първите 60 дни на съдружното държавно управление.

По думите на министъра за двумесечния интервал на ръководство на държавното управление на премиера Кирил Петков, т.е. от 15 декември 2021 година до 15 февруари 2022 година, у нас са сложени общо 725 971 дози, от които първа доза – 135 155, втора – 147 985 и бустерна доза – 442 831.

България е взела участие в процедурата по разпределение и закупуване посредством процедурите на Европейската комисия като страна членка на Европейски Съюз. Според одобрените правила на общността е допустимо е преразпределение на количествата, както посредством препродаване, по този начин и посредством дарения, както в границите на Европейски Съюз, по този начин и със страни отвън общността, уточни министър Сербезова.

В рамките на Европейски Съюз към този момент са водени диалози с Франция за преразпределяне на 3 млн. дози преди те да са пристигнали у нас, също по този начин не престават договарянията с Иран и Уганда за дарения на ваксини на AstraZeneca, изясни министърът.

Според проф. Балтов числата на 61-вия ден от ръководството на новото държавно управление демонстрират, че се слагат приблизително 2215 дози на дневна база като първа доза, а по данни за вчерашния ден имаме 105 умряли, от 90% от тях не са били имунизирани.

„ Към момента едвам 30% са имунизираните, единствено 10% са с сложени бустерни дози и това е доста ниско “, сподели той и акцентира, че е значимо държавното управление да има стратегия, по която да работи за по-добра организация на имунизационния развой.

Въпросът за ниското имунизационно покритие е многоаспектен и аргументите за това са доста, сподели министър Сербезова. По думите й е било значимо още първоначално да има съответна и добре проведена акция, която да осведоми жителите на явен и наличен език за изгодите от имунизациите.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР