За 2020-та година линията на бедност ще бъде изчислена, като

...
За 2020-та година линията на бедност ще бъде изчислена, като
Коментари Харесай

Държавата променя формулата за изчисляване на линията на бедност

За 2020-та година линията на беднотия ще бъде изчислена, като се употребява базата за приходите и изискванията на живот на 8200 български семейства, вместо досегашните 3020 семейства. Нейната стойност ще бъде умножена по годишната инфлация за по този начин наречената дребна потребителска кошница, изчислена към декември 2018-та година. Новата методика, оповестена за публично разискване, се вкарва поради промяната в политиките по отношение на хората с увреждания и има за цел да отбрани по-адекватно уязвимите обществени групи у нас.

Линията на беднотия в България се употребява единствено като изчерпателен и статистически индикатор и все още се пресмята по методика, влезнала в действие преди 13 години. В нея се употребяват данните от проучване на националната статистика, което се базира върху бюджетите на 3020 семейства. Размерът на линията съставлява % от по този начин наречения медианен общ чист приход за страната и демонстрира с каква сума пари едно домакинство може да задоволи минималните витални потребности на живеещите в него двама или повече души.

През последните няколко години размерът на линията на беднотия набъбна гладко, като най-същественото му нарастване беше за актуалната година - с 27 лв.. Новата формула ще се базира на проучването " Статистика на приходите и изискванията на живот ", създадено от Евростат, като извадката ще обгръща 8200 български семейства, оповестява Дарик.

Линията на беднотия, изчислена по тези данни за миналата година, ще се умножава по годишната инфлация за дребната потребителска кошница към декември на същата предишна година, и по този начин ще дава размера на линията на беднотия за идната година. Така за линията на беднотия за 2020-та година ще бъдат взети данните от 2018-та година и годишната инфлация към декември 2018-та. Според плана на методика размерът на линията на беднотия за следващата година би трябвало да бъде избран най-късно през ноември, а от идната година този размер ще бъде гласуван до края на август.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР