За 2020 г. в държавната хазна е планирано да постъпят

...
За 2020 г. в държавната хазна е планирано да постъпят
Коментари Харесай

Данъчната свобода идва на 15 май

За 2020 година в държавната хазна е планувано да постъпят рекордните 46,8 милиарда лева доходи. Средно за един календарен ден българите ще създават по 346 млн. лева, което значи, че ще са нужни близо 136 дни за попълване на хазната. Казано с други думи, Денят на данъчна независимост през 2020 година ще настъпи на 15 май. Това е денят, в който жителите ще спрат да работят за страната и ще стартират да работят за себе си. Това се споделя в разбор на Института за пазарна стопанска система.

Датата е алегорична и демонстрира по кое време държавната хазна ще се попълни, в случай че всичко направено бъде неотложно изземвано – ние я назоваваме Ден на данъчна независимост, а по-света е известна като Tax Freedom Day. Въпросните 136 дни отразяват общите доходи в консолидираната фискална рамка за 2020 година, само че има някои характерни моменти, които следва да се отчетат:

Живеещите в България още веднъж ще получат помощ от европейските данъкоплатци, които ще ги „ анулират ” за близо 8 дни работа към страната. Това отразява заложените в бюджета близо 2,7 милиарда лева помощи от Европейски Съюз. Местните данъкоплатци ще работим до 7-ти май за страната, а в дните до 15-ти май ще бъдем анулирани от европейските данъкоплатци.

За пръв път от над 10 години държавният бюджет е плануван без остатък или недостиг. През последните години обичайно в бюджета се залага недостиг, а в последна сметка се образува остатък – това се случи през 2016-2018 година През 2019 година картината беше сходна, само че еднократният разход за изтребителите въпреки всичко докара до недостиг от близо 1,2 милиарда лева на касова основа. През 2020 година за пръв път след рецесията у нас от 2009 година се възнамерява бюджет с уравновесено салдо, означават от ИПИ.

Най-много дни през 2020 година ще са нужни за попълване на приходите от Данък добавена стойност – 34 дни. За приходите от акцизи ще са нужни над 16 дни. За осигуровките ще е необходим над месец – 24 дни за обществено обезпечаване и 9 дни за здравно. Приходите от подоходните налози ще се попълнят за близо 13 дни, а тези от корпоративни налози – за малко над 8 дни. Други над 7 дни ще се работи единствено с цел да платим държавните и общинските такси.

През последните години се следи наклонност дните, нужни на българските данъкоплатци да попълнят тяхната част от бюджета да бъдат от ден на ден и денят на данъчна независимост да идва по-късно. Това значи, че действително данъчната тежест в страната нараства. Преразпределението през приходната част на бюджета през 2020 година се възнамерява да доближи 36,9%, което е с малко над равнищата от 2019 година и действително е най-високата стойност за последните 10 години. Докато през 2017 и 2018 година беше покачена вноската за пенсия, а през 2019 година беше покачен оптималният застрахователен предел, през 2020 година българския поданик е изправен пред по-високи локални налози и такси. За страдание, през последните над 10 години, след въвеждането на плоския налог от 2008 година няма образци за понижение на данъчната тежест у нас, се показва още в разбора на ИПИ.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР