За 2020 г. средствата за увеличение на учителските заплати са

...
За 2020 г. средствата за увеличение на учителските заплати са
Коментари Харесай

Министър Вълчев: 1085 лв. минимум за учителите догодина

 За 2020 година средствата за нарастване на учителските заплати са повече и са 360 милиона лв., само че междинното нарастване на учителските заплати следващата година ще е със 17,5 или с 18 %, а не с 20-21 %, както беше през тази година.

Минималната учителска заплата, която през тази година е 920 лв., ще бъде 1085 лв. през 2020 година и тя е увеличена почти с 18 %, сподели пред публицисти министърът на образованието и науката Красимир Вълчев преди да взе участие в полемика за висшето обучение в Софийския университет " Св. Климент Охридски ".

Сега заплата от 920 лева получават младите учители, които нямат трудов стаж и стартират работа след завършването на висшето си обучение. Близо две трети от учителите са на минималната заплата, като минималните заплати са увеличени от 17,3 до 17,9 %. Затова приблизително ще има нарастване към 17,5 %, само че наложителното нарастване ще бъде 17 %.

В Колективния трудов контракт за образованието записахме, че където останат средства на учебните заведения, ще се употребяват за за спомагателни хонорари, изясни Вълчев. Той добави, че със 17-18 % са нараснали и така наречен лекторски часове, които са спомагателни часове и те се заплащат над нормата, има и в допълнение заплащане за класните ръководители.

Заплата от 1085 лева за млад преподавател не е задоволителна, само че в никакъв случай средствата за образованието не са били толкоз доста, разяснява министър Вълчев. Той означи, че задължението, деклариран през 2017 година, е за двукратно нарастване на средствата за хонорари на учителите, като това включва спомагателни хонорари и осигурителните заплащания.

" През 2021 година ще има 1 милиард и 380 милиона лева повече по отношение на 2017 година за хонорари на учителите ", заключи просветителният министър. Той разясни, че учебните заведения и детските градини се финансират не на заплати и на бройка на личния състав, а със стандарта за брой на възпитаници и деца, със стандарта за паралелка или група и със стандарта за институция. Затова някои учебни заведения, в които са намалели учениците, само че личният състав е същият, са били в по-недобро финансово положение. Затова направихме смяна във формулата за финансиране на учебните заведения, които са с по-малко възпитаници, изясни министър Вълчев.

Той сподели, че младите учители до 30-33 години са към 13,4 %, само че този % е по-висок от предходните години. През 2015 година беше достигната най-високата междинна възраст на учителите - 51,5 години, а откакто се пенсионираха доста учители, междинната възраст " падна " на 49 години.

Тя ще продължи да понижава, тъй като още учители ще се пенсионират и те би трябвало да бъдат заместени от млади учители, изясни министър Вълчев.

За 2020 година съвсем двойно е нарастването на средствата за предпазените учебни заведения и детските градини, които не би трябвало да се закриват, тъй като се намират над 14 и над 20 километра от идващото учебно заведение и детска градина, заяви министърът.

Допълнително са увеличени и средствата за гимназиалния стадий, тъй като в образователния проект за него има повече часове и се заплаща на повече учители. Увеличат се и средствата за професионалното обучение, има и пари за ремонт на ученическите общежития на професионалните гимназии. Ще се финансира и превозът до професионалните гимназии, в случай че образоват възпитаници в специалности с предстоящ предстоящ дефицит на пазара на труда, или в предпазени специалности, сподели Вълчев, представен от Българска телеграфна агенция.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР