За 2017 сладкарниците в страната отчитат сумарен оборот от 10

...
За 2017 сладкарниците в страната отчитат сумарен оборот от 10
Коментари Харесай

Сладкарници "Неделя" планират десет нови обекта в Букурещ през 2019 г.

За 2017 сладкарниците в страната регистрират сбит оборот от 10 млн. лв., а облагата е 3-5% от продажбите

© Анелия Николова Още по тематиката
" Неделя " в Румъния

Веригата сладкарници отвори пет обекта в Букурещ и възнамерява още 16 до края на годината
21 апр 2017
Сладкарници " Неделя " търсят франчайз сътрудник в Букурещ

Тази скица на бизнес потвърждава своите преимущества и във времена на рецесия
19 май 2014
Георги Минчев: Франчайзът прави по-успешен контакта с потребителите

Собственикът на сладкарници " Неделя " пред " Капитал Дейли "
14 юни 2012 През 2019 година в Букурещ ще има нови 10 сладкарници " Неделя " плюс индустриален завод. Планираната инвестиция е 1 милион евро, заяви за " Капитал " Георги Минчев, съсобственик на веригата. В последните две години компанията влага към 2 млн. евро и откри девет сладкарници " Неделя " в румънската столица.

Сладкарниците " Неделя " в България са 35, от които 25 са на франчайз. " През 2018 са открити седем обекта, планираме до края на годината да открием още три или четири на франчайз, " споделя Георги Минчев, съсобственик на веригата

Фотограф: Анелия Николова " Неделя " в Букурещ

Решението за задгранични продажби идва поради околните дистанции и след няколкогодишно тестване на пазара в Румъния. Навлизането стартира още през 2011 година с продажба на торти " Неделя " в Гюргево - по това време веригата към този момент има сладкарница на франчайз в Русе и зареждането на румънския град не е проблем. Следва разкриване на обект в Букурещ под името Bene - благосъстоятелност на сътрудниците от Русе. Днес той е закрит, а деветте сладкарници в румънската столица носят българската марка на веригата и се зареждат от софийската й работилница за торти.

" Имаме огромни проекти – в самия Букурещ умерено можем да открием 40 сладкарници, всичко е въпрос на организация, само че намирането на уместно място, наемането на екипи и образованието им лишава доста време ", разяснява Георги Минчев.

Според него особено за румънския пазар е, че доминира заводското произвеждане на торти с изкуствена сметана и консерванти. Друга специфичност е, че всеобщо се оферират замразени торти, които се размразяват преди консумация. " Нашите торти са разнообразни - те се подготвят ръчно, не влагаме консерванти, трайността им е четири дни. И това се цени от клиентите ", споделя Георги Минчев.

Опитът на " Неделя " до момента демонстрира също, че 90% от румънските фенове на сладкото избират шоколадовите торти, до момента в който в България техният дял е еднакъв с този на предпочитащите плодовите усети.

" Средномесечният оборот на една сладкарница в Румъния е 30-40 хиляди лв.. Маржовете там са по-големи, а Данък добавена стойност – по-ниско. Оборотите порастват с 5-6% всеки месец на всяка сладкарница в Букурещ, само че към момента даже не приказваме за облага, тъй като изплащаме заеми. На едно-две места затворихме обекти, тъй като не уцелихме местоположението ", прави равносметка Георги Минчев.

Фотограф: Анелия Николова В България - и на франчайз

Сладкарниците " Неделя " в България са 35, от които 25 са на франчайз. " През 2018 са открити седем обекта, планираме до края на годината да открием още три или четири на франчайз. През идната година обаче ще понижим темпото, защото има засищане ", разяснява Георги Минчев. Плановете за 2019 включват разкриване на четири или пет сладкарници, веригата търси франчайз сътрудници в Дупница, Сандански, Добрич, Сливен, Враца.

В центъра на франчайз схемата е индустриалната фабрика за торти на " Неделя ", ситуирана на 4 декара повърхност, в която работят 111 души и от която се доставят всички обекти. Получателите на франчайз права минават през образование в столичните сладкарници, което продължава 5-6 месеца. Маркетингът и рекламата са общи за цялата верига. Ценовата политика също е близка, само че има опция в обекти с по-малък оборот отвън София цените да са по-ниски. Всяка от сладкарниците се ръководи от настрана юридическо лице.

Според Георги Минчев сумата за отваряне на сладкарница " Неделя " зависи от положението на обекта, само че по груби калкулации за стартирането на бизнеса са нужни минимум 150 хиляди лв.. Първоначалната еднократна такса, която заплаща получателят на франчайз права, е 30 000 лева, а месечната – 5% от оборота.

" Ние сме първите, които предложиха франчайз модел, основан напълно тук, с български артикул, с българска комерсиална марка и българско ноу-хау ", акцентира Георги Минчев.

Той посочи, че за 2017 сладкарниците в страната регистрират сбит оборот от 10 млн. лв., а облагата е 3-5% от продажбите. " Оборотите и облагата спаднаха. Пазарът се трансформира, конкуренцията пораства лудо, разноските порастват непрестанно, заплатите също набъбнаха доста ", обобщава Минчев.

През предходната година " Неделя " тества нов модел - сладкарници на самообслужване. Компанията отвори четири обекта по тази скица в столични молове. " Моделът се оказа несполучлив, по тази причина назначихме сервитьори. Просто хората са привикнали в сладкарници " Неделя " да има сервитьори ", регистрира Георги Минчев.

Плановете за 2019

Планираните от веригата вложения в страната през 2019 година са за към 400-500 хиляди евро. След Румъния веригата готви нахлуване в нова страна. Екипът е проучвал пазара във Виена, само че се е отказал и в този момент насочва интереса си към Мюнхен. " Надявам се до три години да сме стъпили на пазара в Германия с три сладкарници " Неделя ". Първоначалната инвестиция ще е към 1 милион евро, които ще бъдат от заем от немска банка. Но не си слагам периоди и ограничавания ", обобщава Георги Минчев.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР