За 20-те години от основаването си Филкаб се утвърди като

...
За 20-те години от основаването си Филкаб се утвърди като
Коментари Харесай

"Филкаб" предлага на клиента всичко в сферата на енергетиката и индустрията

За 20-те години от основаването си " Филкаб " се утвърди като един от водещите дистрибутори на международните водачи в производството на кабели, електроапаратура и електроматериали. Компанията взе участие интензивно във въвеждането на новаторски артикули на българския пазар. Доказателство за това са медалите от Международен панаир - Пловдив, и премиите от Камарата на строителите в България, Българската стопанска камара и БАСЕЛ. Чрез нововъведените на пазара артикули " Филкаб " прави работата на своите клиенти по-лека и по-ефективна, като в това време усъвършенства енергоефективността и сигурността на индустриалното произвеждане, електроразпределителната и електропреносната мрежа.

Цел: 100 милиона лв. оборот през 2020

Атанас Танчев – изпълнителен шеф на " Филкаб " АД

Нашата цел е през 2020 година да достигнем 100 милиона лв. оборот от главните ни действия. Той е в следствие от над 20-процентов растеж, който чакаме от бизнеса си през 2019 година. В идващите пет години имаме по-агресивни бизнес проекти за увеличение на оборотите на " Филкаб " АД – надали ще успеем да ги удвоим, само че да ги създадем близки до 150 милиона лв. – да, това е действително. Как ще го реализираме? Очаквам, че възходящ дял в търговията ни ще заемат артикули, свързани с умни градове, умни мрежи, разпределено произвеждане на сила, възобновими енергийни източници. Това е бъдещето на енергетиката и ние към този момент сме навлезли в тази ниша.
В идващите пет години продажбите на нашата продукция от ден на ден ще се цифровизират и ние се готвим за това. Физическите бази за търговия към този момент няма да имат толкоз основно значение за развиването на " Филкаб " АД, тъй като се трансформират логистиката и методът на обслужване на клиентите. На нас огромните хранилища по места към този момент не са ни нужни и единствено ни ангажират запас. Ще обслужваме клиентите си централизирано с търговски офиси по места. Ще разтеглим комплексността на обслужване с от ден на ден артикули и услуги. Целта е да предложим на клиента всичко в областта на силата. Това се отразява и на пазарната ни агресия. Извършвайки доставки на цялата ни гама произведения за обекти, за нас към този момент е преференциално да вършим експорт в страни, които са надалеч от България. Ние пренасяме опита си от сложно обслужване на български клиенти в чужбина. Последните ни огромни доставки бяха за Беларус, за Мианмар доставихме над 20 контейнера с разнообразни електроматериали и тръби. Унгария е доста динамичен за нас пазар и ние стъпваме сполучливо и там.
В момента най-трудният за намиране запас са хората. Водим диалози по какъв начин за няколко плана в Кипър да намерим верния екип. Да, имаме нужните експерти, само че те са толкоз натоварени, че ще търсим спомагателни външни хора, с които сме работили, и ще ги ангажираме единствено на планова база. В момента елементарно привличаме финансов запас. Но това е " прелъщение ", което може да ни изиграе неприятна смешка, в случай че не си вършим добре сметките. Солар на покрива

Слав Ландов – шеф на " Филкаб Солар " ООД

" Филкаб Солар " ООД е основана през 2014 година и построява фотоволтаични обекти в България и чужбина. Първите ни задания бяха свързани с капиталови мегаватови планове, позиционирани на земята. Съвременният образ на слънчевата технология е обвързван с мощности за лично ползване, ситуирани на покривите на домове и на индустриални халета. Тенденцията е да произвеждаме електрическа енергия там, където ще се използва. Предишната идея беше да се построяват огромни електроцентрали и силата да се разпраща по потребителите, които са отдалечени. Загубите от преноса на сила на разстояние в този случай са огромни.
Когато пикът на слънчевите паркове в България отшумя, ние започнахме да търсим нови пазари. И ги намерихме – на първо време в Румъния. В партньорство с " ЕсЕм А Технолоджи " – най-големия производители на инвертори, доставихме над 150 мегавата конфигурирана мощ. Разширихме пазарите за слънчеви електроцентрали на земя в Гърция, Кипър и Македония. Много огромен пазар разработихме в Турция в партньорство с южнокорейската " Хануа Кюселс ", която ни беше снабдител на фотоволтаични модули. За три години построихме над 300 мегавата мощности.
През 2019 година имаме сериозен растеж още веднъж на българския пазар. Цените на главните съставни елементи падат, а цената на електрическата енергия пораства. Достигнахме точка, при която инвестицията в слънчевите системи на покрива е преференциална и без да се употребяват предходните дотации. Икономическите планове демонстрират, че този вид съоръжения се изплащат за 6 години. При амортизационен период от 20 години инвестицията наподобява доста перспективна. Този развой стартира в Румъния и ние още веднъж ще разтеглим там позициите си.
Нашата формула за конкурентоспособност е да развиваме от ден на ден действия, които гравитират към фотоволтаиката. В същото време от ден на ден се фокусираме в съдействие с индустриални клиенти и с по-малки от нас компании, които работят като инсталатори.
Инвестираме в компетентността на екипа

Ивелин Дончев – изпълнителен шеф на " Инженеринг " ЕАД

Работата на компанията е да взема планове, които са за създаване на електрически съоръжения на цели предприятия, жилищни комплекси и в пътното строителство. Работим по планове с високоволтово и нисковолтово напрежение. Достатъчни са ни една до три седмици, с цел да стартираме осъществяването на всеки план – без значение от неговия размер, трудност, климатични особености. И това важи освен за планове в България. Чуждестранните ни обекти са по-големи и по тази причина ни е преференциално да изнесем инженерингови действия. Конкурентните ни преимущества са, че предлагаме много артикули лично произвеждане с по-добри цени, прибавяме стойност със знанията и опциите си.
В " Инженеринг " АД работят 110 души, множеството от които са електроспециалисти. Имаме машинален завод, който прави металната обработка на електротабла и на части за трансформаторни уредби. В момента сме ориентирани към това да засилим позициите си в общоприетия ни бизнес, като си осигурим оптимален брой канали за доставка. Стремим се към пазари, за които сме сигурни, че в годините ще можем да ги развиваме.
При нас е невъзможна цялостна автоматизация, тъй като множеството ни артикули са по спецификация на клиента. Иначе казано, това са самостоятелни поръчки. Затова влагаме в компетентностите на нашите чиновници. Ще влагаме и в нови машини във всяко от направленията, в които работим. И това ще бъдат финансови разноски за близо 4 милиона лв..
Какво ни чака в идващите 5 години? Доста от фирмите, на които сме представители в България, стартират да оферират мобилни приложения и системи за автоматизация, тъй че да има далечен достъп до електрическите уреди и непрекъснат мониторинг от страна на енергетиците за по-бърза реакция. Голяма част от нашите снабдители към този момент оферират умни решения за съгласуваност сред обособените съставни елементи на електросистемите и дистанционно управление.
Ние сме ориентирани към бързо разрастващите се фотоволтаични пазари в Западните Балкани, Украйна, Молдова. Навлизаме в пазарите с екологични слънчеви системи от ново потомство, както и във ветроенергийните паркове. Новите подходи за извличане на сила изискват от нас и нови подходи за електрическа логистика.

Преди 20 години ентусиазмът постоянно надвишава опциите. Складовата база има повече капацитет, в сравнение с потенциал, а естетиката несъмнено не е на високо европейско равнище. Но потребностите на клиентите от сложни доставки, преференциални търговски условия и умело обслужване оставят на назад във времето посткомунистическите естетически действителности. " Филкаб " АД се появява тъкмо в този миг и комбинира действителната материална обстановка с ентусиазма клиентите да бъдат обслужвани по най-хубавия метод.

10 години по-късно " Филкаб " АД към този момент разполага с актуализирана складова постройка, изцяло нов склад с съвременни складови устройства и нова административна постройка. В допълнение е осъществена и агресия на активността в страната. Компанията има търговско-логистични бази в София, Бургас, Варна, Велико Търново, Русе и Сливен. А задачата е да се реализира по-голяма непосредственост, по-бързо обслужване и повече и по-доволни клиенти. През вторите 10 години " Филкаб " АД употребява наученото на българския пазар и тесните си връзки с производителите, с цел да популяризира този модел на работа в Македония, Румъния, Сърбия, Турция и Унгария.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики

Потребностите на пазара се трансформират и " Филкаб " АД ги следи и проучва непрекъснато. Благодарение на това компанията съумява да достави забележителна част от оборудването за построяването на фотоволтаичните парковe в страната. За да усили добавената стойност на услугите си, през 2014 " Филкаб " АД основава " Филкаб Солар " ООД. Новата компания продължава създаването на българския пазар на фотоволтаични системи, като наред с това построява планове в Румъния, Турция, Кипър и Унгария. " Филкаб Солар " залага на висококачествени съставни елементи, с цел да подсигурява дългогодишния и висок рандеман на фотоволтаични съоръжения на своите клиенти. Към проектирането, доставката и построяването на фотоволтаичните съоръжения компанията прибавя и нови услуги като мониторинг и поддръжка на инсталациите. С това се цели все по-пълното обслужване на все по-взискателните клиенти.

Няколко години след основаването на " Филкаб " АД се обособява и дирекция " Инженерингова активност ". Към комерсиалната и дистрибуторската активност на компанията се прибавят проектантската и индустриалната активност. С годините се усилва асортиментът на производството и през 2005 година създадените по лиценз на " Шнайдер Електрик " КРУ RM6 24kV печелят златен орден от Международен панаир - Пловдив. През идната година са построени машинален завод, завод за асемблиране на табла и завод за прахово боядисване. Тези вложения разумно водят до отделянето на дирекцията в ново сдружение " Инженеринг " ЕАД. През последните 10 години " Инженеринг " ЕАД съумява да се наложи като компания, която може да предложи цялостни решения за енергетиката и промишлеността – от разбор и план, през доставка или произвеждане на съставни елементи и създаване, до мониторинг и поддръжка. По този метод компанията дава отговор на желанията на вложителите за комплексност, иновативност и възвращаемост на капиталовложенията.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР