За 20 000 дози ваксини на AstraZeneca, които са с

...
За 20 000 дози ваксини на AstraZeneca, които са с
Коментари Харесай

Може да изхвърлим 20 хил. дози от ваксината на AstraZeneca

„ За 20 000 дози ваксини на AstraZeneca, които са с изтичащ период на валидност в края на юли, има действителен риск да бъдат унищожени ". Това съобщи пред шефът на Изпълнителната организация по медикаментите Богдан Кирилов.

„ До този миг бяха доставени близо 4,8 млн. дози от четирите позволени за приложимост ваксини. Бяха основани редица благоприятни условия за имунизация. Това, което следим през последните месеци е понижен интерес от страна на популацията. При огромния брой имунизационни пунктове това води до ограничение на опциите за съчетание на задоволителен брой хора, с цел да бъдат усвоени оптимално съответните многодозови флакони “, разяснява Богданов.

Той изясни, че в случай че един общопрактикуващ доктор има да имунизира 8 индивида за деня, а флаконът е за 10, две от дозите се губят.

Близо 2 млн. дози са сложени, налични са 2,8 млн. По думите му досега няма огромни загуби на дози от препаратите.

„ Сега специалистите на здравното министерство вършат непрекъснат разбор на нужните количества, тъй че да могат да бъдат приспособени доставките и да бъдат оптимално употребявани наличните количества в страната “, сподели Богданов.

 Той съобщи, че към този момент са стартирани даренията, като има решение на Министерския съвет да се дарят 172 500 дози на Бутан. Той добави, че се водят диалози със Северна Македония, Босна и Херцеговина и Молдова, с цел да се дават ваксини.

„ Важното е в идващите месеци, това е тактиката на Европейската комисия, всички количества, които са допълнително за европейските страни, да бъдат открити механизми за подаяние и препродажба. Важно е освен Европейски Съюз да реализира огромно равнище на имунизиране, а и всички заобикалящи страни ”, разяснява Богданов.

Той призна, че сме на последно място в Европейския съюз по брой сложени ваксини, а повода сега е неналичието на интерес от страна на популацията. Водят се и диалози с Европейската комисия за контролиране на доставките през идващите месеци съгласно интереса към имунизацията у нас.

На въпрос ще има ли потребност от трета доза ваксина Богданов отговори: „ Провеждат се редица изпитвания. Първите резултати се чакат в средата на август. Наблюдава се наклонност да спада защитният резултат на имунизацията след 6 месеца, само че това не значи, че е недостатъчен
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР