За 2 дни близо 160 души от Варненска област са

...
За 2 дни близо 160 души от Варненска област са
Коментари Харесай

Грипът поваля по 80 души на ден във Варна 


За 2 дни близо 160 души от Варненска област са потърсили здравна помощ поради остри простудни болести. Това заяви за в. „ Черно море “ шефът на дирекция „ Надзор над заразните заболявания “ в Регионалната здравна ревизия (РЗИ) във Варна доктор Янка Драганова. Статистиката е, откогато децата възобновиха образователните занятия. Преди Нова година равнището на острите респираторни болести (ОРЗ) в региона бе много под междинното за страната, само че в навечерието на коледните празници при децата от 5 до 14 година то бе по-високо от междинното за страната, сподели още доктор Драганова. Според нея пик на острите простудни инфекции може да се чака след 20 януари т.г. Засечена е и циркулация на грипни варианти – главно от група B. Става дума за „ Ямагата “ и „ Виктория “, в очакване сме и на „ Хонконг “, добави епидемиологът.

В момента равнището на ОРЗ е ниско и ситуацията е спокойна. Следим обаче ситуацията и сме подготвени да реагираме незабавно, сподели шефът на РЗИ – Варна, доктор Дочка Михайлова. Тя напомни, че е издала заповед за подготвеност за привикване на регионалната комисия за битка с грипа още на 2 ноември м.г. Засега обаче събиране на щаба не се постанова. Предвидени са разнообразни ограничаващи ограничения при положение на зараза, които биха помогнали за намаляване на силата й, изясни доктор Михайлова. Тя призна, че сега напъните на здравните инспектори са ориентирани главно към контрола на температурите в класните стаи. Ако пространствата са уместно отоплени, децата ще се разболяват по-малко, добави тя.

Във връзка с навлизането в сезона на грипните болести от Министерството на здравеопазването излязоха със препоръки към хората. Ето някои от тях.

Какво съставлява грипът?

Грипът е заразно заболяване, което се следи всяка година през есенно-зимния интервал. Причинява се от няколко вируса – А, В и С, които не могат да се разграничат симптоматично.

Какви са признаците?

Характерно е неочакваното начало с настинка, висока температура, общо неразположение, болки в мускулите и ставите. Периодът от заразяването до появяването на първите признаци е приблизително 2 до 5 дни.

Как се заразяваме?

Заразяването става по въздушно-капков път – посредством кихане и кашляне, само че вирусите са устойчиви във външната среда и могат да преживеят няколко часа върху повърхности и запрашена среда. Те се предават от заболели на здрави хора главно посредством секрета, който се отделя от носа и устата при кихане и кашляне. Честото измиване на ръцете и положителното проветряване понижава опцията за заразяване от близките предмети и повърхности.

Какви са затрудненията?

Наблюдават се пневмонии, синуити, отити, миокардити и други Най-уязвими за развиването на затруднения са дребните деца и възрастните с хронични болести. Често това са вторични бактериални инфекции.

Как да се защитим?

Ваксинирането със сезонна противогрипна ваксина е най-ефективният способ за предотвратяване от грипна зараза. Противовирусните препарати се употребяват за лекуване за понижаване продължителността на боледуване и риска от затруднения. Те са най-ефективни, в случай че се одобряват в първите 24 до 48 часа от появяването на признаците.

Използването на антибиотици при вирусно заболяване, неусложнено с бактериална зараза, е ненужно и с нищо не оказва помощ на организма. Антибиотик може да се приема единствено след преценка от лекуващия доктор, спазвайки типа, дозата и продължителността на изписания препарат.

Как да предпазим близките?

Избягвайте непосредствен контакт с заболели. Избягвайте местата с доста хора и всеобщите мероприятия. Ако сте болен, стойте на безвредно разстояние от другите, с цел да ги предпазите от заболяване. Избягвайте потреблението на публичния превоз при опция.

Използвайте хирургическа маска, в случай че имате такава опция.

При заболяване останете у дома, не ходете на работа или учебно заведение и не излизайте по други аргументи.

Измивайте постоянно ръцете си със сапун и вода, изключително след кихане и кашлица.

Покривайте устата и носа си с ръка или кърпичка за еднократна приложимост при кашлица и кихане. След приложимост изхвърляйте носните кърпички в кофата за битов боклук.

При липса на условия за миене на ръцете използвайте влажни хигиенични кърпички за ръце.

Почиствайте твърдите повърхности като дръжки на порти, телефони, отдалечени ръководства и други постоянно с елементарен почистващ препарат.

При липса на затруднения грипът се лекува в домашни условия с лекарства, които облекчават признаците, и задоволително количество течности.

Не прибягвайте до самолечение. Потърсете здравна помощ при първите признаци.
Източник: barometar.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР