За 2 950 000 евро се продава къщата от скандала

...
За 2 950 000 евро се продава къщата от скандала
Коментари Харесай

Продават къщата от Барселонагейт за 2.95 млн. евро

За 2 950 000 евро се продава къщата от абсурда "Барселонагейт ", по който каталунските управляващи проверяват и премиера Бойко Борисов, написа испанският вестник "Ел Периодико ".

Цената й е понижена с 450 000 евро, по отношение на в началото оповестената в уебсайт на известна организация за продажба на недвижими парцели. Къщата "е на четири етажа, има седем бани, осем паркоместа, асансьор, градина, басейн и прелестна панорамна панорама към Барселона ", се споделя в обявата. Освен че се намира на извънредно хубаво място и всички стаи са с аспект към морето, имението разполага с частна защита и специфични система против обири. От уеб страницата на организацията за недвижими парцели излиза наяве, че застроената повърхност е 560 кв. метра, а цената за един квадратен метър е 5268 евро.

Това е първокласната къща в квартал Esplugues de Llobregat, която полицията в Каталуня Mossos d´Esquadra и профилираното звено за битка с корупцията към испанската прокуратура проверяват от предходната година поради подозрения за интернационална скица за пране на пари, обвързвана с премиера на България Бойко Борисов, напомня "Ел Периодико ", който първо заяви за инспекцията през февруари.

На приземния етаж има просторна приемна, кабинет и тоалетна. Първият етаж, с изключение на главното помещение, е с четири спални със лична баня и гардероб. В главното помещение, с изключение на обособена баня, дребна стаичка, която води към частна тераса. Там има и огромна кухня с столова за осем души и сервизно помещение с обособена баня, стана ясно от обявата, представена от испанското издание.

Къщата, която в този момент си търси покупател, от 2013 година е благосъстоятелност на компанията Numin Invest S.L, обвързвана с хипотетичната мрежа, вкарала над 5 млн. евро в Каталуния в последните години, съгласно следствието на Mossos d´Esquadra. Тогава къщата е добита за 3 млн. евро, само че действителният й притежател и мажоритарен сътрудник в Numin Invest, Александър Чаушев - шеф в България на съветската петролна компания Lukoil - не се заселва в нея, съгласно полицейското следствие, напомня "Ел Периодико ".

В хода на инспекцията каталунската полиция Mossos d´Esquadra открива, че там е настанена някогашната манекенка Борислава Йовчева, чиято връзка с премиера Бойко Борисов се проучва в хода на следствието. По време на полицейското наблюдаване над парцела е открито, че дамата, нейните родители и щерка й, които са регистрирани в къщата от шест години, я населяват най-малко до края на 2019 година Освен това е разкрито, че някогашният модел ръководи магазин за първокласно облекло. Той се обитава на повърхност от 140 кв. метра на Paseo de Gracia в Барселона, а бизнесът принадлежи на друга компания - EMA BGS SL, за която също се счита, че е забъркана в хипотетичната скица за пране на пари, напомня още "Ел Периодико ".

В деня, в който през февруари т.г., изданието заяви за провежданото следствие от Mossos d´Esquadra и профилираното звено за битка с корупцията към испанската прокуратура, магазинът изненадващо затвори порти, а организация за недвижими парцели окачи табела, че се дава чартърен. Същото се случва в този момент и с първокласната къща, населявана от някогашния модел и фамилията й, разяснява "Ел Периодико ".

Скандалът "Барселонагейт " се развихри изключително мощно в края на февруари, след обявата на „ Ел Периодико “, в която се твърди, че полицията в Каталуния Mossos d´Esquadra и профилираното звено за битка с корупцията към испанската прокуратура проверяват дали министър председателят Бойко Борисов има отношение към „ интернационална скица за пране на пари “, през която от 2013 година в Испания са влезнали 5 млн. евро през две регистрирани в Барселона компании – Numin Invest SL и Emma BGS SL. Двете сдружения са свързани с някогашната манекенка Борислава Йовчева.

В Испания следствието, водено против Борисов, продължава. "Разследването не е завършило, има доста данни, които продължаваме да проверяваме. С нормалните контакти и регламентирани канали. Не можем да дадем повече детайлности, защото става въпрос за класифицирана информация. " Това дадоха отговор от полицията на въпросите на "Сега " дали са желали подпомагане от българските управляващи за разпита на Борисов или на други лица. От българската прокуратура също не дадоха отговор на въпроса дали Испания е поискала помощта им за показанията на Борисов. Не е ясно дали министър председателят е дал пояснения и по българската кореспонденция.

Испанската прокуратура бе сезирана по случая през юли 2018 година от гражданското придвижване БОЕЦ. Няколко месеца по-късно БОЕЦ сезира и каталунската полиция.

За първи път къща в Барселона, обвързвана с Борисов, се загатва през 2015 година в изтеклите в общественото пространство записи, станали известни като "Яневагейт ". Те са сред някогашната председателка на Софийския градски съд Владимира Янева, съдийката в Софийски градски съд Румяна Ченалова и юрист Момчил Мондешки. Янева споделя за премиера: "Факт е, че към избрани дами има и позитивно отношение. Сега има една, на която й купи къща в Барселона за 1.5 млн. евро ". През май 2019 година Елена Йончева, която в този момент е евродепутат, сезира тогавашния основен прокурор Сотир Цацаров по този проблем. Прокуратурата не реализира резултати по тази инспекция, само че след обявата в „ Ел Периодико “, се самосезира. По случая бе оповестено, че работи и Национална агенция за приходите.

Самият Борисов отхвърля да има нещо общо с къщата в Барселона, както и със забърканите в Барселонагейт лица през последните години. Той не отхвърля, само че и не удостоверява, че познава Йовчева. Борисов твърди, че в тази ситуация ставало дума за ченгеджийски номера, за опити да бъде разтърсено държавното управление и да бъде дискредитиран. На няколко пъти заподозря даже интернационална интрига, разяснявайки появяването на изявления и в международни организации.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР