За 19 ч. е обявено началото на ден 23 от

...
За 19 ч. е обявено началото на ден 23 от
Коментари Харесай

Протестът - ден 23. Протестиращи пред посолството на САЩ: Много ви молим, вземете си мутрата

За 19 ч. е оповестено началото дневно 23 от антиправителствените митинги у нас. Това е обаче следващият ден на целодневни демонстрации. Още от през вчерашния ден столицата е под обсада - палаткови лагери са блокирали придвижването на Орлов мост, а поръчката на протестиращите е, че те ще останат на място до момента в който не бъдат реализирани техните претенции. Протести има и пред постройката на американското посолство
Ето и хронологията на днешния ден:

16.52

Продължава да се разгаря недоволството пред американското посолство у нас. Протестиращите започнаха да се събират пред постройката окол 16 ч.

Посланието на стачкуващите е: " Много ви молим, вземете си мутрата ".

Полицията обаче не позволява стачкуващи с плакати на тротоара, който е пред постройката на американското посолство. Спряли са пресичащите протестиращи по средата на кръстовището и са ги помолили да се върнат на отсрещния тротоар.

.

.

.

Протестиращите са разпечатали плактати със фотоси от WikiLeaks. В абсурда от 2006 година се появи и името на премиера Борисов.

.

.

.

.

Сериозни провокации до този миг няма. Напрежение имаше само в утринните часове. Задържан бе Петър Кърджилов. Палатковата обсада провокира остра реакция от страна на ръководещите, които означиха голямото стеснение, което се причинава на живущите в столицата.

За през днешния ден се възнамерява самодейността “Магистрала без изход” - жители от Стара Загора възнамеряват да тръгнат на автошествие и да запушат аутобана. Блокади има и в други градове.

Посланието на стачкуващите е: " Много ви молим, вземете си мутрата ".

Пулсът на митинга продължава да е непрекъснат. Всяка вечер пространството на “Триъгълника на властта” се изпълва от хиляди хора. От няколко дни шествието минава и около постройката на Европейската комисия. Причината е отводът на Брюксел да реагира на протичащото се у нас.

В сряда, по време на оповестения народен протест, се включиха 120 000 души.

Недоволството избухна откакто прокуратурата нахлу в постройката на Президентството, с цел да арестува чиновници от администрацията.

Безпрецедентния ход бе избран като тъпчене на Конституцията и посегателство върху суверенитета на страната. Всичко това се случи и на фона на акцията на Христо Иванов в парк “Росенец”, който направи несполучлив опит да дебаркира на българския бряг покрай лятната резиденция на Ахмед Доган.

Иванов бе посрещнат от гардове на НСО, които го избутаха. Последва събитието “Масово вървене на охранителен плаж” - хиляди българи се стекоха към Черноморието. Там обаче към този момент бяха симпатизанти на Движение за права и свободи, пристигнали в региона още предходната вечер. Имаше предизвестия за експлоадиране на етническо напрежение, което не се случи. Сблъсъци обаче имаше с полицията.

По-сериозни опити за провокации имаше във втория ден от демонстрациите в столицата. Известно напрежение имаше и преди два дни, когато протестиращите наобиколиха автомобил, опитал се да премине през кръстовището на Софийския университет.

На фона на разгарящото се гражданско неодобрение министър председателят Борисов разгласи, че е изискал оставките на трима министри - Горанов (финанси), Младен Маринов (МВР) и Емил Караниколов (икономика). На идващия ден обаче стана ясно, че ремонт в кабинета ще има чак след вота на съмнение, който предстоящо не мина. Известни рокади в кабинета имаше, само че жителите не престават да недоволстват.

Междувременно демонстрациите бяха подкрепени от посланиците на Съединени американски щати и Франция у нас. В поддръжка на демократичното право на спокойно протестиране излязоха и от Европейската комисия.

Протести има на българи в чужбина. В редица страни наши сънародници излязоха в поддръжка на протестиращите в страната. Международни медии също интензивно отразяват протичащото се у нас.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР