За 16 дни КЗК разреши на дружеството Адванс медиа груп

...
За 16 дни КЗК разреши на дружеството Адванс медиа груп
Коментари Харесай

КЗК скорострелно разреши сделката за Нова тв

За 16 дни Комисия за защита на конкуренцията позволи на сдружението " Адванс медиа груп " (АМГ) на Георги Домусчиев да купи Нова Броудкастинг Груп, притежател на Нова телевизия, от досегашния притежател " Модърн таймс груп " (MTG).
 Четири банки са финансирали Домусчиеви за пазаруването на Нова телевизия  Георги Домусчиев: Ще поддържаме досегашната политика на Нова Броудкастинг Груп  Има договорка: Домусчиеви купуват Нова тв за 185 млн. евро (обновена)
От информация в системата на комисията става видно, че производството е формирано на 5 март 2019, а Комисия за защита на конкуренцията се е произнесла с решение на 21 март т.г. Законовият период за изговаряне е 25 дни, само че решението за придобиване от предходния кандидат-купувач на Нова - чехът Петр Келнер (PPF Group), се бави с месеци, а най-после бе отхвърлено.

" Разрешава концентрацията без условия ", е записано в документа за договорката сред АМГ и МТГ.

Дружеството покупател на Нова ще се ръководи от братята Георги и Кирил Домусчиеви, както и от още трима души - Т. Генова, Н. Василчев, В. Хаджиева.

Предмет на договорката с изключение на самата Нова телевизия (която ще бъде добита на 100%) са и други, по-малки медии и уеб сайтове в портфолиото на медийната група:

- 28% дял от списание " Ева " ;

- 70% от „ Нет Инфо “ АД и посредством него - „ Ви Бокс ” ЕАД, „ Дарик Нюз ” ЕООД, „ Имоти Инфо “ ООД; „ Файненшъл Маркетплейс ” АД; „ Грабо Медия ” АД; „ Проспекто груп ” АД.

Видът на придобивания контрол върху сдруженията (едноличен или съвместен) ще съответствува с типа на упражнявания
понастоящем надзор от НБГ.

Комисия за защита на конкуренцията е приела, че няма законова спънка за концентрацията, защото " Адванс медиа груп " е новосъздадена компания без различен предмет на активност, който би преразпределил пазара. В същото време, обвързваните с " Адванс " други бизнеси на братята Домусчиеви не са в същата сфера като тази на " Нова Броудкастинг Груп ". 

Припокриване в областта на активност обаче има - Комисията сама е изброила, че купувачът има бизнес ползи и в областта на даване на права за разпространяване на спортни събития. В същото време тв каналите " Диема " да излъчват спортни шампионати. Комисия за защита на конкуренцията обаче не е отчела това като събитие, което би се отразило на медийния пазар.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР