За 15 минути с 13 гласа „за“ депутатите единодушно приеха

...
За 15 минути с 13 гласа „за“ депутатите единодушно приеха
Коментари Харесай

Здравната комисия единодушно реши лекарствата off-label да се заплащат с публични средства

За 15 минути с 13 гласа „ за “ депутатите единомислещо одобриха на първо четене off-label използването на медикаменти да се заплаща още веднъж с обществени средства. в Закона за лекарствените артикули в хуманната медицина (ЗЛПХМ) са на доцент Антон Тонев от „ Продължаваме промяната “, проф. Георги Михайлов от „ Българска социалистическа партия за България “, доктор Ивайло Христов от „ ИТН “ и доктор Александър Симидчиев от „ Демократична България “. Председателят на комисията доцент Тонев акцентира, че с измененията се цели коригиране на нормативна нередовност, а не политически дивиденти.

Припомняме, че предходната седмица пациентски организации сигнализираха за казуса при лекуването на деца с онкохематологични болести с медикаменти, които се ползват отвън изискванията на разрешението за приложимост (off-label употреба). На здравният министър в оставка проф. Асена Сербезова и шефа на НЗОК проф. Петко Салчев увериха, че казусът може да бъде решен, в случай че бъдат направени законодателни промени, а ден по-късно прикани медикаментите да се заплащат от страната, а не от родителите на децата.

„ Понеже става дума за онкохематологични лекарства, а по време на полемиката стана дума за редки и автоимунни болести, сигурни ли сме, че те също са включени в групата лекарства, разказани в законопроекта? “, попита депутатът от ГЕРБ проф. Асен Балтов. След като получи позитивен отговор, той съобщи, че неговата парламентарна група ще поддържа законопроекта.

В мнението си от НЗОК обявиха, че с приемането на оферти законопроект ще бъде преодоляна както колизията на законовите разпореждания на 3акона за здравето и ЗЛПХМ, по този начин и възбраната за възнаграждение с обществени средства на лекарствени артикули, прилагани off-label, довела до множеството тъжби и сигнали от пациенти и техните организации.

От Министерството на здравеопазването акцентират, че препоръчаната смяна няма да докара до влияние върху бюджета на Министерство на здравеопазването и НЗОК за 2022 година, което надлежно не влиза в несъгласие със Закона за обществените финанси.

Сдружение „ Деца с онкохематологични заболявания‘‘ отбелязва, че по този начин направеното предложение е задоволително и взема решение изложби проблем с неналичието на финансиране с обществени средства на лекарствени артикули отвън късата характерност за приложимост. УС на СДОХЗ показва вяра, че измененията ще бъдат гласувани и признати в най-кратки периоди от 47-то Народно заседание и няма да има спиране на заплащанията на off-label медикаменти за лекуване на лица под 18 години.

„ БФС също показва безапелационната си поддръжка към по този начин препоръчаното допълнение в текста на Закон за лекарствените артикули в хуманната медицина, като изцяло споделяме изложените претекстове към законопроекта. В сегашната си редакция уредбата има по-скоро ограничителен и дискриминационен темперамент. Така, препоръчаната смяна ще има напълно позитивен резултат като на процедура ще се контролира и подсигурява достъпът на лицата до 18-годишна възраст до лекарствени артикули отвън изискванията на разрешението им за приложимост “, споделят от съсловната организация.

От Националната пациентска организация означават, че от една страна здравният статут на пациентите деца ще бъде фрапантно усъвършенстван, а с това и качеството им на живот, позволявайки да бъдат пълноценни, работоспособни жители. От друга страна, вложеният от страната запас в лекуване ще облекчи социално-икономическото задължение на евентуалните затруднения с следваща трайна инвалидизация.

„ Тук обаче поражда въпросът за поддържане на постигнатия лечебен резултат — ремисия на болестта или пълноценно качество на живот в постоянна болест щом навършат 18-годишна възраст. Предвид естеството на приложение на лекарствените артикули по чл.266б от ЗЛПХМ, а точно лекуване отвън разрешението за приложимост, само че и единствена евентуална опция, следва че пълнолетните пациенти губят тази опция, връщайки се в изходна позиция. Следователно, в подобен тип измененията вземат решение огромният проблем по достъп и финансиране на приложението на лекарствени артикули, отвън късата характерност, само че в същото време отварят доста въпроси, измежду които и дискриминация на база възраст с прекратяване достъпа до лекуване “, споделят в мнението си от НПО00.

Сдружение за развиване на българското опазване на здравето обявиха, че препоръчаната смяна в Закона за лекарствените артикули в хуманната медицина е стъпка в вярната посока за по-добра грижа за българските пациенти, само че този въпрос би трябвало да бъде организиран и за други болести и възрастови групи. „ Във връзка с това, предлагаме да се добави и следният текст: „ като се изключи лекарствени артикули, получени от човешка кръв или човешка плазма - имуноглобулини, заплащани отвън обсега на наложителното здравно обезпечаване и прилагани отвън изискванията на разрешението за приложимост за лекуване на автоимунни болести “, пишат от Сдружението.

Национална мрежа за децата пък настояха народните представители да одобряват незабавно оферти Законопроект и това да бъде извънреден приоритет преди възможното предварително привършване на активността на 47- ото Народно събрание; Комисията по опазване на здравето да инициира чуване на шефа на Националната здравнооситурителна каса, който да осведоми народните представители за броя на пациентите, за чието лекуване НЗОК е отделила средства, от юни 2020 до юни 2022 година и до влизането в действие на препоръчаните промени, пациентите с редки и онкологични болести, включително и деца, при които лекуването към този момент е почнало и няма друга лечебна опция, да продължат да се лекуват за сметка на бюджета на НЗОК или за сметка на държавния бюджет при съблюдаване на наредбите.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР