За 15-ата поредна година Благодатният огън ще бъде пренесен от

...
За 15-ата поредна година Благодатният огън ще бъде пренесен от
Коментари Харесай

Старозагорският митрополит Киприан ще донесе Благодатния огън у нас


За 15-ата поредна година Благодатният огън ще бъде пренесен от Йерусалим в България на Велика събота, на 27 април, от българска църковно-държавна делегация, в която за първи път ще пътува и свещеник Яков от Северна Македония. Това заяви за Българска телеграфна агенция Емил Велинов - шеф на Дирекцията по вероизповеданията към Министерския съвет.

Велинов сподели, че българската делегация ще се води през тази година от Старозагорския митрополит Киприан. Полетът е сутринта на 27 април, на Велика събота, от летище "София ", като ще летим с държавния аероплан "Фалкон ", изясни Велинов. За тези 15 години, откогато пренасяме Благодатния огън в България от Йерусалим, единствено в една година използвахме частен аероплан, а не държавният аероплан "Фалкон ", напомни той. Българската църковно-държавна делегация ще участва на богослужението в храма "Възкресение Христово " в Йерусалим, където над гроба на Исус Христос всяка година от небето се спуска Благодатният огън, именуван още Свещен или Небесен. На Велика събота, над 2000 години, хиляди вярващи от целия свят идват в Йерусалим, с цел да станат очевидци на чудото.

Благодатният огън ще го пренесем от Йерусалим в специфични, огнеупорни фенери, които са много скъпи, като един фенер коства 1000 лв., изясни шефът на Дирекцията по вероизповеданията при Министерски съвет. По принцип носим по четири фенера, а в този момент ще вземем пет, тъй като с нас ще е и македонският свещеник Яков, разясни той.

Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР