За 15-ата поредна година Благодатният огън ще бъде пренесен от

...
За 15-ата поредна година Благодатният огън ще бъде пренесен от
Коментари Харесай

Митрополит Киприан ще донесе Благодатния огън от Йерусалим за 15-та поредна година

За 15-ата поредна година Благодатният огън ще бъде пренесен от Йерусалим в България на Велика събота, на 27 април, от българска църковно-държавна делегация, в която за първи път ще пътува и свещеник Яков от Северна Македония. Това заяви Емил Велинов - шеф на Дирекцията по вероизповеданията към Министерския съвет, представен от Българска телеграфна агенция.

Велинов сподели, че българската делегация ще се води през тази година от Старозагорския митрополит Киприан. Полетът ни е в 4.30 часа сутринта на 27 април, на Велика събота, от летище " София ", като ще летим с държавния аероплан " Фалкон ", изясни Велинов. Той добави, че нашата делегация би трябвало да е към 8.00 часа на Сионската врата, с цел да получи пропуските си, тъй като на този празник в Йерусалим идват доста делегации и вярващи. За тези 15 години, откогато пренасяме Благодатния огън в България от Йерусалим, единствено в една година използвахме частен аероплан, а не държавният аероплан " Фалкон ", сподели Емил Велинов.

Българската църковно-държавна делегация ще участва на богослужението в храма " Възкресение Христово " в Йерусалим, където над гроба на Исус Христос всяка година от небето се спуска Благодатният огън, именуван още Свещен или Небесен. На Велика събота, над 2000 години, хиляди вярващи от целия свят идват в Йерусалим, с цел да станат очевидци на чудото.

Благодатният огън ще го пренесем от Йерусалим в специфични, огнеупорни фенери, които са много скъпи, като един фенер коства 1000 лв., изясни шефът на Дирекцията по вероизповеданията при Министерски съвет. По принцип носим по четири фенера, а в този момент ще вземем пет фенера, тъй като с нас ще е и македонският свещеник Яков, разясни той.

Като вземем Благодатният огън от Йерусалим, се чака връщането на българската делегация у нас да е към 19.50 ч. или 20.00 часа на 27 април, на ВИП залата на летище " София ", сподели Емил Велинов. Той посочи, че три от фенерите с Благодатния огън ще бъдат предадени на основния секретар на Светия синод на Българската православна черква, а самият Емил Велинов и македонският свещеник Яков ще продължат с " Фалкона " за Скопие, където да пренесат Благодатния огън с два фенера и в Северна Македония.

На летище " София " по традиция на Велика събота ще чакат свещеници и духовници от всички епархии в страната, с цел да вземат парченце от Благодатния огън и да го занесат на вечерното свещенодействие в храмовете за Великден. От летището Благодатният огън ще бъде пренесен в параклиса на Синодалната палата в София. Към 23.30 ч. - 23.40 часа на Велика събота, фенерът с огъня ще бъде изнесен от параклиса в Синодалната палата, с цел да бъде предаден на патриарх Неофит за вечерното свещенодействие в патриаршеската катедрала " Св. Александър Невски ", изясни Емил Велинов.

Благодатен или още Свещен е огънят, който се възпламенява свръхестествено всяка година на Възкресение Христово в храма " Възкресение Христово ", издигнат тъкмо върху Божия гроб в Йерусалим. Православните християни настояват, че това запалване става по извънреден метод. Този огън в първите минути след запалването има неповторимото свойство да не излъчва топлота и да не изгаря. Според традицията на православието Свещеният или Благодатният огън е знамение, което се случва всяка година в деня преди Великден. Синя светлина се появява в гробницата на Исус Христос нормално от мраморната плоча, покриваща мястото, върху което се счита, че е било положено тялото на Исус за заравяне.

Първите сведения за запалването на свещите и на кандилата в църквата на Божи гроб са от четвърти век. Тогава за празника нямало масло и патриарх Нарцис наредил да сложат вода. В нощта на литургията ненадейно всички кандила и свещите на самия патриарх се запалили. Оттогава чудото се случва всяка година.

Когато Йерусалим прекосявал " през ръцете " на кръстоносци, евреи, православни, византийци, османци, църквата била разрушавана, поругавана, отначало достроявана, само че Благодатният огън бил все там на Великден. Има сведение, че Огънят не слязъл един-единствен път в самата черква, а към нея. Арменският патриарх през 1579 година подкупил султан Мурад, с цел да получи неговата черква единствена правото да служи Пасха в Божи гроб. Всички вярващи излезли отвън затворената черква. Но колкото и да се молел патриархът, огънят по този начин и не слизал. Вместо това като гръмотевица се запалил отвън храма, блеснал в една от колоните, където се молел православният патриарх и всички вярващи към този момент могли да получат парченце от него.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР