За 15-а поредна година София отбелязва Европейската нощ на музеите.

...
За 15-а поредна година София отбелязва Европейската нощ на музеите.
Коментари Харесай

Богата програма от изложби, концерти и арт прояви в Европейската нощ на музеите

За 15-а поредна година София отбелязва Европейската нощ на музеите. Повече от 50 галерии и музеи са подготвили забавна стратегия, включваща изложения, концерти, ателиета, прожекции и разнородни арт прояви. Входът е свободен.

Националният исторически музей ще показа предишното, сегашното и бъдещето на българските обичаи. Освен непрекъснатите експозиции в НИМ, краткотрайните изложения, които ще могат да бъдат прегледани, са „ Съкровищата на Земята”, „ Мозайка на занаяти” и „ Старото злато - магия и символика”.

Посетителите в Националния музей „ Земята и хората “ ще могат да се насладят на непрекъснатите и краткотрайни експозиции, както и на стратегия готова особено за събитието.

Интересна стратегия афишира и Националният военноисторически музей . Входът за непрекъснатата хронологична и външната експозиция на музея, както за най-новата галерия „ На борда на флотската история “, ще бъде безвъзмезден от 18.00 до 23.00 ч.

„ Мистерия в кутия “ е предизвикването, което НВИМ ще насочи към своите гости в Нощта на музеите. Водени само от своите сетива, те ще би трябвало да откриват какво е прикрито в тайнствени кутии, а мобилно приложение ще ги предизвика да разгадаят загадките. Инсталацията за пръв път ще запознае софийската аудитория с част от идната нетрадиционна галерия на НВИМ – „ Музеят – непредвиден, отворен, споделен “, която ще бъде открита в края на май в Пловдив.

Посетителите на Националния антропологичен музей ще имат опцията да измерят телесния си състав и да изследват децата за плоскостъпие. Програмата включва още конкурс с награди за детска рисунка „ Човекът от бъдещето “, беседи в обновената непрекъсната експозиция и изтегляне на лотария с парични награди.

В Националния етнографски музей ще можете да видите изложбите „ ВРЕМЕНА И ХОРА - живите обичаи на България “, „ Кой основава и кой употребява дантела “, „ Ръцете на СедянкаТА “ и галерия на рисувани яйца, украсени от момчета и девойки от домовете за деца лишени от родителска грижа, както и да участвате в демонстрации на шита и совалкова дантела. От 16.00 ч. група „ СедянкаТА “ провежда демонстрации на совалкова дантела за всички желащи да научат повече за дантелиерството като поминък и изкуство. От 18.00 ч. в зала 19 ще се организира и показване на Регионален център за запазване на нематериалното културно завещание в Югоизточна Европа под егидата на ЮНЕСКО. Темата на презентацията е „ Живите наследства на Югоизточна Европа през активността на Регионалния Център в София “.

Национален археологически институт с музей, с изключение на непрекъснатата си експозиция, ще показа и новооткритите изложения „ Цветни картини от Древен Рим: мозайки от Капитолийските музеи “ и постерната галерия на римски мозайки от България.

Националният природонаучен музей ще отвори вратите си с непрекъснатата си експозиция.

Националният книжовен музей ще открие Нощ на музеите с поетически рецитал във връзка 100-годишнината от рождението на един от знаковите български поети на ХХ век Александър Геров, чийто списък преди година стана притежание на музея, с помощта на проф. Божидар Кунчев. Вечерта е под наслов „ ТРЯБВА В НЕЩО ДА съдебна експертиза ВЯРВА, В НЕЩО ХУБАВО И ПРОСТО… “.

Литературната демонстрация ще бъде открита от поета Атанас Капралов, шеф на НЛМ. Актьорът Стоян Чобанов ще извърши емблематични стихотворения на огромния стихотворец. Поканени са за присъединяване изявени модерни писатели, измежду които литературният критик проф. Божидар Кунчев, поетите Недялко Йорданов, Георги Константинов, Иван Цанев, Даря Хараланова, Надежда Захариева, Виолета Христова, Иван Есенски, Димитър Милов, Райчо Русев, Елена Алекова и други Те ще споделят мемоари и размишления за творчеството на Александър Геров, ще рецитират негови и свои стихове.

За първи път в Европейска нощ на музеите се включва и Галерия „ Сердика” с изложбата модерна живопис “Everything will be alright”, или „ Всичко ще бъде наред” с създател Росица Гецова. Това е и последният ден, в който експозицията може да бъде забелязана.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР