За 14-ти път Старият град в Пловдив гостоприемно става домакин

...
За 14-ти път Старият град в Пловдив гостоприемно става домакин
Коментари Харесай

Зам.-министър Георгиева откри традиционния фестивал „Дефиле на младото вино“ в Пловдив

За 14-ти път Старият град в Пловдив гостоприемно става хазаин на тридневния фестивал „ Дефиле на младото вино “.

По традиция събитието стартира с „ Дионисиево шествие “, под съпровода на музика, песните и танците на отбор „ Тракия “.

Заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева взе участие в церемонията по отварянето на първата бъчва младо вино, годишна продукция 2022 година, където с наздравица бе даден символичният старт на фестивала.

„ Приветствам участниците и гостите на Пловдив, който съчетава античния и актуален български дух, винения и културния туризъм на България. “ С тези думи тя се обърна с към представителите на локалната общественост и акцентира, че фестивали и сходни събития, свързани с виното, обичайно покачват интереса към дестинациите, които ги провеждат.

„ През последните години страната ни се трансформира в атрактивна дестинация за винен туризъм – освен поради традициите във винопроизводството и културата на виното, а и поради множеството сполучливо функциониращи мазета, част от които към този момент са и известни туристически атракции. 80 мазета в България оферират винен туризъм, 22 мазета оферират и хотелско настаняване “, акцентира Ирена Георгиева. 

Тя посочи, че е значимо да се познава и профилът на винения екскурзиант – той е сред 30 и 60-годишен, постоянно избира няколко основни винарни, в разнообразни райони, любува се в допълнение на мини курсове за лозарството, като при опция избира да нощува на място при избата.

Заместник-министър Георгиева уточни, че страната ни създава вино на международно ниво, а виненият туризъм в България се характеризира с съвременна профилирана инфраструктура в унисон с най-съвременните условия за развиването на този тип туризъм, със относително добра транспортна досегаемост до избите, съществуване на качествени места за настаняване в самите мазета или наоколо до тях. Обикновено това се съчетава и с други прояви, свързани с празници, традиции, ритуали и бита на локалните хора.

„ Силните ни страни са многовековна традиция за развъждане на лозя и винопроизводство по българските земи. Оптимални климатични условия за локалните и международните сортове. Добри условия за произвеждане на всички типове виновност – алено, бяло и розе. Възстановена промишленост и верига на доставяне с упоритости за интернационално самопризнание и пазарно наличие. “

Заместник-министърът посочи още, че чакаме виното и винопроизводство да влезе в листата с нематериално културно завещание.

„ С признаването на винения туризъм като нематериално културно завещание ще стане допустимо слагането на указателни табели за винените направления, както в този момент се указват културно-исторически забележителности с табели в кафяв цвят “, сподели още тя.

Във фестивала тази година се включиха 68 участници, от които 45 винарски мазета и 23 производители на храни и други артикули. Дегустацията на вино се реализира в 17 местоположения в Стария град, в които феновете на кулинарните и винените изненади могат да опитат над 300 типа вино и вкусни мезета.

Сред формалните посетители бяха заместник-министърът на земеделието Крум Недялков, регионалният шеф Ангел Стоев, комерсиалното аташе на Турция, ректорът на УХТ проф. Пламен Моллов, заместник-кметове, представители на академичната общественост и други публични лица. 

„ Дефиле на младото вино “ продължава до неделя, 27 ноември. В неповторимата достоверна атмосфера на Стария град гостите на Пловдив могат да се потопят във фестивалното въодушевление и да опитат от най-пивките млади виновност на България.
Организатори на дефилето са „ Съвет по туризъм – Пловдив “ и Община Пловдив с интензивно съдействие на ОИ „ Старинен Пловдив “ и Университет по хранителни технологии – Пловдив. Събитието се финансира от Годишната стратегия за развиване на туризма на Община Пловдив за 2022 година Изданието през 2022 година се организира под патронажа на Министерство на туризма и за първа година с поддръжката на Министерство на земеделието.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР