За 14-и път Българското дерматологично дружество организира кампанията “Евромеланома” за

...
За 14-и път Българското дерматологично дружество организира кампанията “Евромеланома” за
Коментари Харесай

Кои професии са с висок риск от развитие на рак - разказва експерт

За 14-и път Българското дерматологично сдружение провежда акцията “Евромеланома” за битка с рака на кожата. До 2019 година през годините са прегледани над 25 000 българи и са открити стотици случаи на рак на кожата. Само през 2018 година по време на акцията са прегледани 1064 пациенти и открити 63 случая на базоцелуларен карцином, 11 случая на спиноцелуларен карцином и 6 случая на меланом. По време на тазгодишната акция за безвъзмездни прегледи на 15 май се включиха 250 кожни лекари в 42 града в цялата страна.

В резултат на акциите “Евромеланома” българинът закупи здравна просвета и информация, че на бенките би трябвало да се обръща внимание. “Хората към този момент знаят, че би трябвало да потърсят незабавно кожен лекар, когато открият по кожата си огромни, асиметрични бенки, с доста цветове, с неправилни граници. Седмично всеки кожен лекар в България преглежда най-малко 10 пациенти, които идват за консултация поради своите бенки. Точно това е смисълът на акциите “Евромеланома”.

Идеята е да обърнем внимание върху този проблем, да се разбере, че ракът на кожата е най-честото злокачествено заболяване при индивида и че неговата профилактика е в предпазването от слънчева радиация”, изясни доцент доктор Развигор Дърленски - кожен лекар в “Аджибадем Сити Клиник болница Токуда” и учител в Старозагорския медицински университет.

Кои специалности са с висок риск от развиване на рак на кожата четете в цялата публикация на Zdrave.to
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР