За 13 ноември Районният съд в Девня отложи процеса за

...
За 13 ноември Районният съд в Девня отложи процеса за
Коментари Харесай

Бившият кмет на Девня избяга от медиите, отложиха делото му за 13 ноември

За 13 ноември Районният съд в Девня отсрочи процеса за длъжностно заграбване в изключително огромни размери, който се води против някогашния кмет на общината Атанас Кузев. Тогава ще бъде изслушана самостоятелната счетоводна експертиза по делото и ще бъдат разпитани нередовно призовани, неявили се с и без уважителна причина очевидци и нови такива.
По почин на съдийката Даниела Вълева на разпит ще бъде призована и някогашната заместник-кметица на Девня Ели Иванова, чиито показания съгласно съда щели да допринесат за " изясняване на фактическата конюнктура по делото и за откриване на обективната истина ". Подсъдимият Атанас Кузев не пожела да дава изказвания пред представителите на медиите и отхвърли да бъде сниман отвън и в правосъдната зала, макар че съдията не възрази. На излизане Кузев избяга от въпросите на присъстващите публицисти и явно нямаше очи да застане пред обективите.

Свидетелите, които се явиха на разпит през днешния ден, бяха сегашни и някогашни чиновници на общинската администрация, на бензиностанция в Девня, от която е зареждано гориво със служебни карти на общината, както и на банкрутиралия цех " Полимери ", чийто микробус съгласно отбраната на подсъдимия е бил преотстъпен за прилагане на локалната администрация и е бил зареждан с гориво също със служебна карта.

В хода на правосъдното съвещание стана ясно, че персоналните коли на двама някогашни съветници - Лазар Славов по прякор Калмука и Олег Атанасов (на долната снимка), който е прочут углавен юрист във Варна, също са били пълнени с горива чрез служебни карти на Община Девня. Свидетелката Димитрина Щерева, която по време на инкриминираното действие е била експерт в отдел " Собственост, търговия и превоз ", описа, че персонално тя е придружавала двамата съветници до бензиностанцията, с цел да зареждат колите си с картата. Щерева посочи, че това е ставало по силата на писмена заповед на екскмета Кузев, която е била годна единствено за тези двама съветници.

По контракт с " Лукойл " общинската администрация получила по пощальон доста карти за зареждане на гориво с отсрочено заплащане, само че поради подозрения за злоупотреби след това останали единствено две - една обща и още една за служебния джип " Волво " на екскмета Кузев, стана ясно от разпита на очевидците, които като цяло не можаха да си спомнят по какъв ред са били зачислявани картите. Не се разбра и какви са били функционалностите на финансовата контрольорка Руска Русева, за която излиза, че единствено се е подписвала върху копията на фактурите за гориво.

На свидетелката Русева не ѝ било известно дали за служебното " Волво " е употребена обща или самостоятелна карта. За сметка на това бе безапелационна, че освен подсъдимият Кузев е карал първокласното возило, защото по думите ѝ той имал доста водачи. С претекста, че не била в отрасловия отдел, свидетелката не съумя да отговори по какъв начин са били осчетоводявани закупените от бензиностанциите цигари, алкохол и други артикули отвън горивата. Пред съда някогашният основен счетоводител на Община Девня - Диана Иванова, се оправда, че не тя, а колежката ѝ Блага Иванова се е занимавала с тази работа, заради което последната също ще бъде призована на разпит на 13 ноември.

За разлика от свидетелката Руска Русева някогашната началничка на отдела по благосъстоятелност, търговия и превоз - Николинка Георгиева, си спомни, че е имало специфична карта за служебния джип на екскмета, освен това с PIN код, и че същата в началото е била предоставена на градоуправника. По думите ѝ с нея били зареждани и други служебни коли, които също били употребени от Кузев.

Служители на бензиностанция " Лукойл " въобще не можаха да си спомнят дали подсъдимият и някогашните съветници Славов и Атанасов са зареждали горива със служебните карти за отсрочено заплащане. Някои от тях описаха, че номерът на колата се сверявал с този на картата и чак тогава се пристъпвало към пълнене на резервоара.Други обаче изрично отхвърлиха да са имали сходно обвързване.

По делото изплуваха и странни сделки сред някогашния притежател на банкрутиралия цех " Полимери " Николай Банев и Атанас Кузев. Част от защитната теза на подсъдимия е, че компания на Банев безплатно била предоставила на локалната администрация бус " Пежо Експрес ", който бил изгорил 5000 литра гориво за потребностите на общината. Държавното обвиняване обаче твърди, че няма нито един документ, който да потвърждава това. Тези и още доста други въпроси следва да бъдат изяснявани от правосъдното разследване в хода на идните съвещания.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР