За 12-и път в Пловдив се провежда седмица на занаятите.

...
За 12-и път в Пловдив се провежда седмица на занаятите.
Коментари Харесай

Седмица на занаятите в Пловдив

За 12-и път в Пловдив се организира седмица на занаятите. Майстори от цялата страна до неделя ще демонстрират уменията си в двора на Етнографския музей в града.

Пловдив

Тази година седмицата на занаятите е подчинена на мотото „ Приемственост ”. Деца ще могат да пробват уменията си при разнообразни майстори.
Ангел Янков - шеф на Регионален Етнографски музей - Пловдив: " За да се ориентират към дърворезбата или към майсторлъка зад тъкачния стан, зад грънчарското колело, за плъста, тъй като би трябвало да имаш нюх и би трябвало някой да възпламени тази първична искра. "
Искрата към този момент е запалена в 11-годишната Ния, която се включи в работилница за кукли с национални носии.
Ния: " Украсявам елек за кукла. Интересно е човек да се опита да направи нещо сходно. "
Майсторките на кукли - Силвия и Валя, които вземат участие в седмицата на занаятите, усърдно изследват всеки един детайл от облеклата, с цел да придобият в действителност достоверен тип.
Силвия Георгиева: " Всичко сме се старали да бъде като в истинските носии, надлежно платовете, съчетаваме дали е лятна, или зимна носия, вида шевица. "
Жените купуват куклите, след което ги обработват.
Силвия Георгиева: " На ръка се изрисуват лицата, с цел да са естествени и с цел да видят децата, че естественото е доста по-красиво и по-българско. "
Майсторите, които демонстрират обичайни български занаяти в двора на пловдивския Етнографски музей, са над 30.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР