За 12.00 часа в столичната църква „Света София” е обявено

...
За 12.00 часа в столичната църква „Света София” е обявено
Коментари Харесай

Прощаваме се с джаз музиканта от световна величина - проф. Симеон Щерев

За 12.00 часа в столичната черква „ Света София” е оповестено поклонението пред огромния джаз музикант проф. Симеон Щерев, напуснал ни в края на предходната седмица на 76-годишна възраст.

Роденият през 1950 година в София музикант, известен в музикалната колегия с креативния псевдоним Банана, е приет е за един от най-хубавите джаз флейтисти в света и е поставян на челните места в годишните интернационалните джаз ранглисти.

Правил е концерти със международни имена в джаза като пианиста Чик Кърия, тромпетиста Мейнард Фъргюсън, тромбониста Алберт Мангелсдорф, тромпетиста Кени Уилър, саксофониста Ян Гарбарек.

Списание JazzHot написа за него: „ Симеон Щерев е солист първа класа. С разнороден жанр - невероятна композиция от класическа мелодичност и непорочност, неговата фраза маркира главната линия в ансамбловото изпълнение”.

През 1965 година дружно с елитни български джазови музиканти основават „ Джаз квартет Фокус”, с който вземат участие в най-големите джаз фестивали в Европа, осъществят и доста концерти, грамофонни плочи, записи за БНР и Българска национална телевизия, филми.

През 1967 година квартетът получава премията на рецензията на фамозния фестивал в Монтрьо.

През идващите пет години Щерев е провъзгласен за топ флейтист на Европа от „ Джаз форум”, „ Джаз Подиум” и „ Даун Бийт”.

Освен притежател на редица интернационалните награди Симеон Щерев е притежател и на най-високото отличие на Министерството на културата „ Златен век “ и на почетна грамота за огромния му принос в развиването на българската просвета.

Той има издадени авторски CD в България, осъществил е доста записи в чужбина. Дълги години е солист на оркестъра на Българското национално радио.

Проф. Симеон Щерев е създател и аранжор на десетки джазови пиеси, на театрална и кино музика, като тази за филмите „ Лятото, което си отиде”, „ Топло”, „ Непълнолетие”, „ Нашият Шошканини”.

Повече от 40 години проф. Симеон Щерев концертира интензивно в цяла Европа, Съединени американски щати, Канада, Южна Америка, Япония, Индия, налагайки се като необикновен инструменталист и импровизатор. Освен в джазови ансамбли е солист и в камерни, симфонични и оперни оркестри, като се постанова професионализма си и в региона на класическата музика.

Още като студент в Консерваторията в класа по флейта, Симеон Щерев интензивно концертира в България, Германия, Полша, Чехия в региона на камерната музика – със „ Софийски солисти “, „ Български камерен оркестър”, Квартет „ Димов”.

От 1974 година e учител по флейта в Естрадния отдел на Национална музикалната академия „ Панчо Владигеров”. Провел е голям брой семинари и ателиета редом с участията си в интернационалните джаз фестивали, както и майсторски класове в България, Швейцария, Полша, Гърция, Южна Корея. Студенти на професора са членове на джаз сформира, симфонични оркестри, а някои са преподаватели у нас и в чужбина. Те го дефинират като доста образован и с възприятие за комизъм. Във кино лентата от поредицата „ Умно село”, озаглавен „ Двойнственият живот на С.Щ.”, Симеон Щерев споделя: „ Искам да бъда съвършен музикант, артист и кулинар!”

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР