За 11-ти път светът отбелязва Часът на Земята. Освен традиционното

...
За 11-ти път светът отбелязва Часът на Земята. Освен традиционното
Коментари Харесай

Светът отбелязва Часът на Земята

За 11-ти път светът отбелязва Часът на Земята. Освен обичайното гасене на осветлението, тази година Столичната община ще разшири пешеходната зона през целия ден и ще затвори за коли площад " Батенберг ".

Настъпва постоянно в 20,30. На мрачно. 60 минути, в които планетата забавя ритъма, емблеметичните здания и монументи в света стопират да светят. Символичен жест на милиони към Земята - хора разнообразни по възраст, обществен статус, обучение и вяра, само че обединени от загрижеността си към природата.

Инициатива, почнала през 2007-ма в Сидни, и която към този момент обгръща всички континенти. Тази година апелите не са свързани единственото с климатичните промени, само че и със съхраняването на природата.

В България Часът на Земята ще бъде маркиран от 101 общини. В София на площад Батенберг ще има фермерски пазар, където ще се оферират хранителни артикули на дребни производители от разнообразни краища на страната. За втора година ще има нанагорнище на Черни връх, а пред Народния спектакъл ще се организира огнен театър. В Часа на Земята Фасадите на Президентството, на катедралата " Св. Александър Невски ", Народното събрание и множеството административни здания в центъра на столицата ще бъдат затъмнени.

В Париж - тъкмо 20.30 локално време Айфеловата кула ще потъне в мрак. За часа на Земята ще бъдат загасени светлините на Биг Бен, Кремъл, Акропола, небостъргачите в Хонконг, кулата Бурж Халифа в Дубай, базиликата Свети Петър, Ниагарския водопад, статуята на Христос Спасителя в Рио де Жанейро и Операта в Сидни.

Едва ли спестената сила от самодейностите ще бъде осезаема, само че най-малко ще накарат милиони хора да се замислят за природата и за ресурсите, които се изчерпват.

Един час, който всеки може да подари на Земята, като загаси осветлението.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР