За 11 пореден път Националният археологически музей представя изложба Българска

...
За 11 пореден път Националният археологически музей представя изложба Българска
Коментари Харесай

По повеод деня на агрехолога - показват 340 находки в София


За 11 следващ път Националният археологически музей показва галерия " Българска археология 2017 ". По традиция изложбата показва теренната работа на българските археолози през миналата година с най-интересните находки и богат илюстративен материал. Повод за изложбата е днешният ден на археолога.

Изложбата е израз на признанието на НАИМ към труда и всеотдайността на археолозите. Традиционно по време на откриването на изложбата, което ще се състои в петък, шефът доцент доктор Людмил Вагалински връчва премия на българските публицисти с принос в популяризирането на българската археология като цяло.

Тази година съорганизатори на изложбата са 17 исторически и археологически музеи в страната, които дават находки от своите фонове. С годините " Българска археология " се наложи като знак на партньорството сред необятен кръг музеи от цялата страна, на признанието към труда на българския археолог и на желанието да споделим откритията си с необятната аудитория, посочи доцент Людмил Вагалински, заяви news.bg.

Изложбата показва 340 експоната от 22 обекта и постери за общо 50 изследвания, разнообразни като тип и последователност, от ранна предистория до Средновековието.

Сред тях са продължаващите изследвания на пещерите Козарника и Бачо Киро, праисторическите селищни могили Юнаците и Козарева могила, къснобронзовия некропол при Балей, античните градове Аполония, Хераклея Синтика, Деултум, Сердика и Филипополис и други Това е методът да сме покрай хората, показа доцент Вагалински.

Впечатляващи резултати и находки показаха огромните избавителни археологически разкопки на праисторическото населено място Дамяница и на античните обекти при Покровник и Мощанец по трасето на автомагистрала Струма. Най-впечатляващите находки са златен талисман от селищна могила Юнаците, бронзова флейта от Деултум, мраморна скулптура на богинята Изида от Каснаково и други

Системата действа, удовлетворен е доцент Вагалински. Изключително разнообразна е тазгодишната галерия на НАИМ.

Археолозите са обезпокоени от предложенията за частна археология. Доцент Вагалински се тормози от приватизация на археологията. На Запад тези промени са оказали отрицателно въздействие, по думите му. Разкопките би трябвало да са в държавни ръце, съгласно шефа на НАИМ.

Средствата от експорт на културни находки от иманяри са на цената от трафика на хора и трафика на дрога.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР