За 100-годишния юбилей на един от най-старите и достолепни театри

...
За 100-годишния юбилей на един от най-старите и достолепни театри
Коментари Харесай

Даниела Димова, директор на ТМПЦ във Варна: С “Тютюн” посрещаме вековния юбилей на Варненския театър!

За 100-годишния празник на един от най-старите и достолепни театри у нас, за подготовката и посрещането му, за празничния плакат, който се попълня с нови заглавия от три години насам, за това дали Варна става целогодишна културна столица, а освен лятна, беседваме с Даниела Димова. Тя е шеф на Театрално-музикалния продуцентски център /ТМПЦ/ в града и към този момент два мандата ръководител на Постоянната комисия по просвета при Общински съвет.

– Госпожо Димова, ТМПЦ, който ръководите, а и цяла Варна, са пред забележителната 100-годишнина на държавна такса „ Стоян Бъчваров “. Какви събития и театрални изненади да чакаме за юбилея?

– Гледаме с оптимизъм и с възприятие на благодарност към основателите на Варненския трагичен спектакъл за идващата 100-годишнина, тъй като този празник ще ни напомни за тях. Защото устремени към всичко ново, което в този момент сътворяваме, не постоянно се връщаме към извора, към първоизточника, към началото. Точно тези годишнини и юбилеи идват, с цел да ни припомнят за невидимата на пръв взор нишка, която свързва креативните генерации, за желанието на варненци да го има този спектакъл и това изкуство да бъде едно достижение за града. Мисля че развиването на театрална активност във Варна, измененията, които се постановиха, са продължение на всички положителни обичаи в нашия храм на Мелпомена. държавна такса „ Стоян Бъчваров “ има извънредно богат плакат с трагични творби, комедии, камерни спектакли, театрални суперпродукции, последните от които бяха „ Драконът “ на режисьора Явор Гърдев и „ Влюбеният Шекспир “ на проф. Пламен Марков. Подготовката за юбилея, който честваме през 2021 година, започнахме три години преди този момент. Варненският спектакъл има два летописа – за неговата 50- и 85-годишнина. Пишем третия цялостен летопис за 100-годишнината, който ще излезе в навечерието на огромния празник. Беше издадена книгата „ Пристрастно. Театърът на Варна “ с създател Виолета Тончева, която беше отличена с премия „ Варна “. В нея тя събра живите и днешни свидетелства за отминалите години в прелестни изявленията с всички наши емблематични артисти и режисьори.Тази година община Варна подвигна монумент на кмета Иван Церов, който е направил първата копка на постройката на държавна такса „ Стоян Бъчваров “.

– Забелязва се една нова процедура с присъединяване и на външни артисти, получават се прелестни представления като „ Драконът “, или като последния мюзикъл „ Чикаго “ на Варненската опера. Това единствено режисьорски решения ли са или и нов повсеместен метод?

– В момента имаме натрупа с 25 щатни артисти и тя е най-голямата за последните 20 години. На сцената на държавна такса „ Стоян Бъчваров “, с изключение на с щатни артисти към този момент имаме спектакли с гостуващи артисти, които са за избрана роля и несъмнено заглавие. И това се случва след доста сериозен кастинг, като се получава една блестяща колаборация. Постига се обогатяване на нашата натрупа, тъй като когато има гостуващ артист, а освен режисьор, се прибавя нова сила в представлението. Публиката желае да вижда разнообразни режисьорски решения и концепции на другите произведения, само че по този начин също и разнообразни лица на сцената. Имаме и дебютанти, млади артисти, на които се дава за първи път подиум, а по този начин също и известни, и одобрени имена. Кастинг за присъединяване направихме за няколко спектакъла, което се оказа доста добър метод. Такъв беше казусът с „ Изборът на Марта “, в който нямахме подобаваща актриса като умеене и възраст и на кастинга безспорната любимка беше Яна Маринова. Спектакълът е с доста огромен триумф както във Варна, по този начин и на турнета в страната, следва му също гастрол в Лондон. Вторият случай беше с „ Драконът “ на Явор Гърдев. В спектакъла вземат участие три генерации варненски артисти, измежду които дойенът Михаил Мутафов в основната роля и напълно млади артисти от театрална школа „ Златното ключе “. Режисьорът предложения Михаил Билалов и Ованес Торосян за другите основни функции.

– Новите заглавия в афиша?

– В началото на 2020 година се приготвя следващата театрална суперпродукция „ Отело “, още веднъж на проф. Пламен Марков. Очакваме по-късно два доста огромни плана. Откупихме правата за слагане на драматизацията на романа „ Тютюн “ от Димитър Димов. Това ще бъде огромното театрално събитие на 2020 година Ще взе участие целият състав на театъра, само че не мога занапред да кажа решението на режисьорката Бина Харалампиева. Адаптацията на текста на романа се прави от Юрий Дачев. За нас ще бъде извънредно огромно предизвикателство. Всеки свързва „ Тютюн “ с класическия филм и плеяда огромни артисти, които вземат участие в него. Ние ще би трябвало да вдигнем летвата още нагоре. За Бина Харалампиева това ще бъде първото u показване във Варна като режисьор. Вторият план, също доста упорит, е по известния италиански филм „ Перфектни непознати “. Две години водихме преписка и сме пред сключване на контракт за откупуване на правата. Надявам се до края на 2020 година артистът и режисьор проф. Атанас Атанасов да сложи „ Перфектни непознати “ за първи път в България – във Варненския спектакъл. В изискванията попадат имената на две актриси, които ще вземат участие в две от четирите женски функции – Искра Ангелова и Стефания Колева. През 2021 година отправихме покана за още един театър на Явор Гърдев и Галин Стоев. Галин Стоев се оказа прекомерно ангажиран като шеф на театъра в Тулуза, само че ще пристигна да направи майсторски клас в юбилейната година.

– Кметът на Варна Иван Портних даде старт на ремонта на филиала на главната постройка на театъра. Какво следва, по кое време ще бъде приключен и по какъв начин е обезпечено финансирането?

– Нека да напомня, че през 2013 година по време на тогавашния културен министър Вежди Рашидов направихме съществена реорганизация на главната сцена на театъра и операта. След нея зрителските места се редуцираха от 500 на 440, само че удобствата са неимоверно по-големи. Най-голямата облага на главната сцена беше въртящият се кръг, който е нужен за реализиране на доста режисьорски решения за музикални и театрални представления. Сдобихме се с една по-широка и хубава оркестрина и несъмнено с по-добра звучност в залата. С този ремонт, колкото можахме преодоляхме някои недостатъци, в този момент имаме не съвършена, само че много по-добра звучност. С немного средства успяхме да върнем блясъка на залата, да грейнат колоните със златен варак и да стане такава, каквато е замислена още в самото начало. Ремонтът на Сцена „ Филиал “ е една доста огромна задача. И двете здания са държавна благосъстоятелност и са монументи на културата. Ресорното министерство разпореди на арх. Димитър Стефанов да направи плана, всички работихме доста интензивно по голямата документи, с цел да се внесе в община Варна, която е бенефициент по Оперативна програма „ Региони в напредък “. Реконструкцията ще коства към 7,2 млн.лева, от които 1,4 млн. лв. са общински средства, а останалите – безплатно европейско финансиране. Срещу общинските пари театърът се задължава за интервал от 10 години да дава залата на общината за реализиране на нейната обществена и културна политика, в това число за хора в неравностойно състояние. Надявам се ремонтът да стартира през лятото на 2020 година, откакто се проведат публичните поръчки, броим 6 месеца от оповестяването им. Смятам, че е реалистично през 2021 година да имаме една красива, добре оборудвана съвременна Сцена „ Филиал “ в центъра на Варна против катедралата. Мога да кажа кой ще е първият режисьор, който ще сложи пиеса на новата сцена – това е Явор Гърдев, само че още не знаем коя ще бъде постановката.

– Според туроператори най-големият интерес на непознатите туристи е както към културно-историческите забележителности, по този начин и към операта във Варна. По думите им това е с помощта на мениджърския Ви метод. Как го постигате?

– От самото начало си сложих за цел да допринесем за развиването на културния туризъм посредством опера, концерти и балет – в това изкуство няма езикова преграда. През лятото Варна е привлекателен център за туристи от доста страни и разнообразни континенти. Още за първото издание на „ Опера в летния спектакъл “ се свързахме с туроператори в Златни пясъци, Албена, Св. Св.Константин и Елена, заредихме с афиши и флаери всички хотели и зрителските поръчки не закъсняха. Това, което сме почнали, би трябвало да го надградим и в самия туристически пакет, още при ранните записвания да предложим посещаване на театър от програмата ни с присъединяване на извънредни актьори, диригенти и режисьори. Работим доста добре към този момент няколко години с ДКИ „ Двореца “ в Балчик и гостите на хотели- руснаци, румънци, германци чакат с неспокойствие нашите спектакли в това картинно и културно-историческо място на Белия град. Туристите към този момент си подаряват визити на представленията за рождените си дни. Изключително богат е афишът на спектакъл „ Римски терми “ с премиерни и познати постановки, има обезпечени надписи, с цел да притеглим и задгранични туристи измежду декорите на четвъртите по величина в Европа Римски терми.

– Какви са акцентите на „ Опера в Летния спектакъл “ – Варна 2019?

– X юбилейно издание на „ Опера в Летния спектакъл “ (13 юни -22 август) предлага богат и в същото време уравновесен плакат в жанровете опера, мюзикъл, балет и концерт. Сред кулминационните точки за сезона бих откроила „ Тоска “ със международната оперна прима Александрина Пендачанска и изключителния Камен Чанев, „ Рецитал Кантанго “ на фамозния тенор Фабио Армилиато. Интерес провокират министър председателите на „ Княз Игор “ от Бородин и изключително на „ Симон Боканегра “ от Верди и „ Турандот “ от Пучини, като последните две продукции са наша колаборация, надлежно с Националната опера и балет на Северна Македония и фестивала „ Реджо ди Колорно “ в Парма, Италия. Режисьорът Деян Прошев от Скопие и Маестра Николета Конти от Болоня приготвят „ Симон Боканегра “ с Кирил Манолов, приветстван като Симон Боканегра на най-престижните подиуми в Европа и по света. А Еди Ловальо – една от най-търсените модерни оперни режисьорки и маестро Лоренцо Бизари от Италия дружно с водещи солисти на Варненската опера са ангажирани с „ Турандот “, чиято премиера ще бъде изнесена първо в Парма и по-късно във Варна. С извънредно утвърждение се посрещат премиерните ни мюзикъли „ Моя прелестна лейди “, „ Любовта в никакъв случай не умира “ и „ Чикаго “. По традиция в годината, когато не се организира биеналето на Международния балетен конкурс, ние сервира на публиката висококачествени балетни спектакли. През тази година те са 3 – Балетна церемония „ Аврора “, „ Лебедово езеро “ с лауреатите на състезанието Елена Свинко, Русия и Андраш Ронай, Унгария и „ Пепеляшка “ с Елена Свинко и Марчело Пелицони, Италия. Разкошна Оперна церемония под диригентската палка на маестро Георги Димитров ще увенчае края на толкоз вълнуващото варненско оперно лято 2019.

– Като ръководител на ПК „ Култура и духовно развиване “ ще посочите ли какви пари се отделят за културния живот в града. Варна до неотдавна се смяташе за лятната културна столица на страната, само че към този момент се приказва, че е целогодишна?

– Варна е една огромна сцена на доста просвета, която се предлага целогодишно. Като общински консултант се срещам с доста и най-различни хора. На тях не им харесва Варна да се дели на зимна и лятна, те желаят забавни културни събития през цялата година. Гостите стават от ден на ден и през останалите сезони поради евтините чартърни полети, което в допълнение усили капацитета за развиване на градския и културния туризъм. Има огромна разлика в това, което се случва в този момент във Варна, спрямо преди, когато имаше единствено наситено с просвета лято и по-късно цялостно мъртвило през останалите 7-8 месеца. Върнахме хората в залите на театъра и операта, във Фестивалния и конгресен център, в Двореца на културата и спорта, както и на други по-малки подиуми. Търсят се и все по-нестандартни новаторски места за просвета, като да вземем за пример концертите край фонтана на градските празници – 27 юли и 15 август. Равносметката в числа демонстрира, че средствата за просвета, които е отпуснала община Варна през 2015 година, са 21 млн. лева, с цел да доближат през 2019 година 33 млн. лева Това съставлява 63% растеж. Фонд „ Култура “ разполага с 1,2 млн. лв. за насърчаване на нови арт и културни планове.

Нашият посетител

Даниела Димова е шеф на Театрално-музикален продуцентски център Варна от 2010 година след извоюван конкурс. Поема идващия си мандат през 2015 година след още веднъж извоюван конкурс и сполучливо съчетаване на креативната с административната активност. През 2011 и 2015 година е определена за общински консултант и е ръководител на Постоянната комисия по просвета при Общински съвет във Варна. Като оперна певица /сопран/ тя учи пеене в ДМА “Проф.Панчо Владигеров” в класа на проф. Реса Колева. По-късно приключва магистратура по специалността”Арт мениджмънт” в НАТФИЗ “Кр. Сарафов”. Дебютът є е на сцената на Русенската опера, а по-късно става солистка на Варненската опера. Специализира оперно пеене в Дома на изкуствата “Борис Христов” в Рим.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР