За 10 юбилейна година, снощи в Арт галерия Кръг бе

...
За 10 юбилейна година, снощи в Арт галерия Кръг бе
Коментари Харесай

Юбилейните носители на званието „Мултикултурният човек” са проф. Мехмед Мехмедов и Вълчо Костов

За 10 юбилейна година, нощес в Арт изложба „ Кръг ” бе присъдено званието „ мултикултурния човек ” на двама номинирани жители на Кърджали, съдействали с активността си за създаване на интеркултурните мостове сред етноси и страни.

Това са международно известният балет-майстор, хореограф  и режисьор проф. Хикмет Мехмедов, родом от Кърджали, и спортния активист Вълчо Костов.

Тържеството откри шефът на Арт придвижване „ Кръг ” Радост Николаева. От думите й стана ясно, че проф. Хикмет Мехмедов е номиниран за своята сензитивност към проблемите на актуалния човек и общество, а Вълчо Костов – за дейното си присъединяване в основаването на мостове сред етноси, култури и страни.

Отличията бяха връчени от кмета на Кърджали доктор инж. Хасан Азис, в наличието на общественици и част от носителите на оценката от предишни години – Минчо Гумаров, проф. доктор Тодор Черкезов и отец Петър Гарена.

Когато приказваме за мултикултурния човек в лицето на проф. Хикмет Мехмедов и Вълчо Златилов, ми се коства, че през тази година разширяваме границите на мултикултурността и прекрачваме в полето на интеркултурността. И проф. Мехмедов, и бай Вълчо със своите действия те от дълго време са прекрачили родното и този локален културализъм ”, сподели преди връчването на премиите кметът доктор инж. Хасан Азис.

Роденият в Кърджали проф. Хикмет Мехмедов е измежду най-уважаваните създатели в актуалната история на българския балет. Освен хореограф, режисьор и балетмайстор, той е учител в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив, където води дисциплините „Композиция на класическия танц“ и „Балетна режисура“, а също води майсторски класове в Сеул, Южна Корея. През 2001 година пази академичната степен доцент, а от 2008 година е професор.

„ Хората са родени да се обичат. Не са родени да се ненавиждат и цялата ми концепция в изкуството е била да основа естетика, обич, хубост посредством изкуството, тъй като не може да се живее с ненавист “, сподели проф. Хикмет Мехмедов. Той акцентира любовта си към Кърджали и си спомни за отминали топли моменти. Оцени премията високо. „ Тя е огромна, тъй като е от моя роден град, който аз няма да не помни в никакъв случай “, означи проф. Мехмедов откакто получи премията си.

Той е роден на 4 юни 1950 година в Кърджали. Още от десетгодишната си възраст е обвързван с балета. Той е измежду най-уважаваните създатели в актуалната история на българския балет. Освен хореограф, режисьор и балетмайстор, е учител в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство „ Проф. Асен Диамандиев “ – Пловдив. Води майсторски класове в Сеул, Южна Корея.

Видимо разчувствуван при връчването на премията „ Мултикултурния човек ” Вълчо Костов на собствен ред акцентира в изявлението си, че в никакъв случай не е делил хората на можещи и неможещи, на българи, мюсюлмани. Роден е на 14 май 1942 година в тогавашното село Доброволец, Кърджалийско, в интервали от своя живот той дава отговор за спорта в Кърджали, 30 години е състезателен арбитър, като спортната му кариера се развива и като президент на ФК „ Арда “. Вълчо Костов е ръководител на сдружението за българо-украинска дружба в региона, както и на сдружение за българо-турско другарство.

Ще напомним, че премията „ Мултикултурният човек “ се дава на кърджалиец, където и по света да се намира той, за принос за развиването на мултикултурализма, интеркултурния разговор и езиковото разнообразие. Тя има за цел да подчертава върху полезността на интеркултурното взаимоотношение, като разшири разбирането за иновация в този подтекст. „ Посланието на премията има още по-голямо влияние през днешния ден, когато светът е застрашен от надигащата се вълна от национализми, ксенофобия и език на омразата “, уточни по време на тържеството Радост Николаевава.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР