За 10-та поредна година Асоциацията на индустриалния капитал в България

...
За 10-та поредна година Асоциацията на индустриалния капитал в България
Коментари Харесай

Сивата икономика е хищно цвете, което вирее на тъмно и се храни с накърнените ни осигурителни права

За 10-та поредна година Асоциацията на индустриалния капитал в България раздаде своите награди в състезанието „ Икономика на ярко “. Целта на състезанието е да открои стимулиращи образци за триумфи в битката с неофициалната стопанска система и да награди водещи институции и персони с дейна позиция и принос в ограничението на сиви практики.

 

„ Специално основания център „ Икономика на ярко “ поддържа гореща телефонна линия и база данни на уебсайт. Правим всичко това, защото сивият бранш на процедура води до вреди за държавния бюджет и общините.

На второ място това е нелоялна конкуренция за предприятията, които съблюдават разпоредбите. Те биват сложени в неизгодно състояние от тези, които нарушават разпоредбите, извличайки конкурентни преимущества от неплащането на налози. И трето, само че не и по-маловажно, в действителност сивата стопанска система, сивият бранш поврежда обществените права и съставлява риск за изискванията на труд на служащи “, сподели по време на формалната гала ръководителят на УС на АИКБ Васил Велев.

 

Той добави, че в напъните си за ограничение на сивата стопанска система АИКБ е дружно с останалите работодателски организации. Налице е и поддръжката на синдикатите.

Дългият път, който е изминат, стартира със стойности на сивия бранш от порядъка на 37% през 2010 година За 2021 година е към 22 %, т.е. 15% изсветляване за 10 години.

 

Сивата стопанска система е като хищно цвете, което вирее на мрачно и се храни с накърнените ни осигурителни права.

„ Как ще наподобява 2022-ра година е рано да се каже, защото данните които употребява екипа на професор Петранов, с цел да мери статистическата част от композитния показател, оповестяваме на 5 декември “, посочи Василев.

„ Събитието, с което АИКБ връчва премиите на персони и институции, които са съдействали за изсветляване на българската стопанска система, заслугата на всеки един от вас, е тази че се борите за непоносимост към явлението „ пари в плик “, „ заплата в плик “ към неофициалната стопанска система, към сивата стопанска система, с всичките ѝ проявления “, сподели по време на формалната гала министър председателят Гълъб Донев.

 

Той добави, че неговият близо 20-годишен професионален път е да изяснява на хората, за какво дадените през днешния ден повече пари в плик в действителност вземат доста повече за години напред.

 

„ Сивата стопанска система има отрицателни резултати върху редица сфери от публичния, икономическия и най-много обществения живот на страната. Тя оказва своето отрицателно влияние, своите негативни резултати върху осигурителните фондове, върху бюджета на страната и на общините, върху изискванията на труд.

 

АИКБ към този момент съвсем 13 години работи по това да сътвори „ композитния показател “ за стопанска система на ярко в България, който в действителност демонстрира лоялната процедура изискванията, които основават лоялна конкуренция у нас. През тези години АИКБ неведнъж алармирала, че сивата стопанска система вреди и на българския бизнес. Всички нелоялни практики, нелоялна конкуренция, която подклажда и поддържа сивата стопанска система, в действителност пречат за нейното развиване и за повишаването на благосъстоянието ни като общество. Рецептата е ясна и това личи от проучванията, които прави АИКБ. Но заслугата е освен в това да се изследват трендовете растежа или намаляването на сивата стопанска система в България, само че и в това, че демонстрират ограниченията и пътят, по който може да бъде изсветлена българската стопанска система.

 

Сивата стопанска система е като хищно цвете, което вирее на мрачно и се храни с накърнените ни осигурителни права и с най-хубавите условия на труд, при които се трудят българските служащи “, заключи министър председателят, който връчи и първата премия – тази за „ Журналист или медия, съдействали за смяна на публичните настройки към неофициалната стопанска система “. Призът получи Bloomberg TV и предаването „ Бизнес старт “.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР