За 10 области е обявен оранжев код за валежи и

...
За 10 области е обявен оранжев код за валежи и
Коментари Харесай

Оранжев код за валежи и гръмотевични бури в 10 области на страната

За 10 области е разгласен оранжев код за превалявания и гръмотевични стихии през днешния ден. Това са Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград.

Жълт код е разгласен за областите Перник, София, Пазарджик, Пловдив, Смолян, Кърджали, Хасково, Стара Загора, Сливен, Ямбол, Бургас, Шумен, Варна, Силистра.

Очаква се през страната от запад да премине леден атмосферен фронт, с който ще се развие дъждовна облачност и на доста места ще има интензивни превалявания, съпроводени със мощни гръмотевични стихии и градушки. Значителни количества ще има в Северозападна и Централна България, а по здрач - и в източната част на страната.

Температурите ще се намалят доста и оптималните ще са най-вече сред 19° и 24°, по-високи ще останат в Източна България и в местата с повече слънчеви часове. През нощта против вторник преваляванията ще продължат основно в централните и източните региони от страната.

Преди обяд над Черноморието ще бъде най-вече слънчево. Валежи там се чакат вечерта. В обособени региони количествата на дъжда ще са обилни, като са вероятни и градушки.

Заради прогнозите министър председателят свика незабавно съвещание в Министерство на вътрешните работи на националния щаб за отбрана при бедствия.

Оперативен щаб ще координира дейностите на институциите поради предстоящите поройни дъждове и градушки.

Ще вземат участие министърът на вътрешните работи, представители на Министерството на земеделието, МО, Министерство на регионалното развитие, Министерство на околната среда и водите и проф. Брънзов, шеф на Национален институт по метеорология и хидрология към Българска академия на науките.

Областните шефове ще рапортуват във всеки един миг за обстановката по райони, оповестява държавната пресслужба.

" До момента сме се свързали със всички регионални шефове по линията на дъжда - Видин, Монтана и така нататък Вече вали там, тук-там по-засилено. Проверили сме всички системи язовири, министрите рапортуваха, държим връзка, всички са на телефоните си, проверихме и градушките - приказвам за дирекцията. Имат подготвеност. Общо взето всичко е под надзор и се опитваме превантивно да не се случи това, което се е случвало преди този момент ", сподели министърът на вътрешните работи Валентин Радев.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР