За 10 млн. лева дългове от страна на значими държавни

...
За 10 млн. лева дългове от страна на значими държавни
Коментари Харесай

ЕРП иска помощ от КЕВР и ДАНС, за да си събере дългове за милиони

За 10 млн. лв. задължения от страна на " значими държавни и общински сдружения " заяви едното от трите ЕРП-та в България - " Енерго-про " . Става въпрос за неплатени доставки на ток.
Не бяха конкретизирани безусловно всички длъжници, само че стана ясно, че най-проблемни за момента са ВиК сдружения. Заради дълг от 3 млн. лв. от през днешния ден, 10 декември, без ток е административната постройка на ВиК-Меден бунар в град Кубрат , само че не престават договарянията с водното сдружение и ЕРП-то се надява до месец да бъде реализирано съглашение.
Председателят на УС на " Енерго-про Варна " ЕАД Ангел Ангелов заяви, че в сходна обстановка е и ВиК-Добрич. " Надявам се там да не се стига до обстановката във ВиК-Меден бунар и скоро да реализираме съглашение ", сподели той. Ангелов разясни, че повода за подхванатите ограничения е решението от 1 януари ВиК сдруженията от региона да преминат към ВиК асоциацията на Дунав-Разград като съответните им задължения може да станат несъбираеми.
Според закона активите на ВиК-тата минават към съответната асоциация, в която влизат, само че не и пасивите, настояват от " Енерго-про ". В случая пасивите остават във ВиК-Меден бунар. Енерго-про предлага на общината на Кубрат да стане поръчител на дълга и да бъде подписано съглашение за неговото разсрочване.
ВиК-Добрич има подписано съглашение за остарял дълг, което се извършва прецизно, само че в това време са натрупали нови отговорности, за които в този момент се водят интензивно договаряния да бъдат разсрочени.
Ангелов сподели още, че " Енерго-про " имат да събират задължения и от учебни заведения и лечебни заведения в целия регион, който обслужват, в това число лечебни заведения в неплатежоспособност – да вземем за пример в Елена и Дряново, които са общински. Сред проблематичните компании са и други общински и държавни сдружения, с които " Енерго-про " води деен разговор. За подхванатите досега ограничения от ЕРП-то са осведомени КЕВР, енергийното министерство, Министерство на регионалното развитие, ДАНС и други виновни институции – в търсене на подпомагане за решение на сериозната обстановка.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР