За 10 години в София са построени 92 нови сгради

...
За 10 години в София са построени 92 нови сгради
Коментари Харесай

Йорданка Фандъкова: За 10 години в София са построени 92 нови сгради на детски градини

За 10 години в София са издигнати 92 нови здания на детски градини, 3 нови учебни заведения, две нови учебни здания, 9 нови физкултурни салона. Въведени са ограничения за енергийна успеваемост и рационализация на спортните бази на територията на всички региони в града. Това съобщи кметът на София и заместник-председател на ГЕРБ Йорданка Фандъкова по време на гражданския разговор " Европа в нашия дом " на тематика обучение, който се организира в столицата.

Кметът на София подсети, че преди 10 години началната заплата на преподавател е била 450 лева, а през днешния ден е 920 лева, като нарастването е съвсем двойно. Тя акцентира, че делът на популацията с висше обучение в София е двойно по-голям от това в страната. " Винаги съм вярвала, че образованието следва да бъде стратегическият приоритет на страната и главният приоритет в града ", добави Фандъкова.

 Йорданка Фандъкова: За 10 години в София са издигнати 92 нови здания на детски градини

По думите й тази година в столицата е обособен рекорден бюджет за вложения в просветителната инфраструктура. " Средствата са над 75 млн. лв.. С тях ще бъдат построени 15 нови здания на детски градини, 10 разширения на учебни заведения. По Оперативна програма " Региони в напредък " са осъвременени 9 учебни заведения, а в този момент се работи върху 27 учебни заведения и детски градини. Образованието е поделена отговорност и наша обща идея. София е град с вероятност, град на младежите, а европейската взаимност доближава до всички жители ", сподели кметът на София.

Българският еврокомисар по цифрова стопанска система и цифрово общество Мария Габриел акцентира, че образованието предопределя пътя на страната. " Ние можем да се гордеем с това, че напъните ни способстват образованието да стои високо в европейския дневен ред ", изясни Мария Габриел. Тя добави, че цифровизацията е част от всекидневието ни, а след 2020 година 90% от работните места ще изискват съществени цифрови умения. Мария Габриел изясни, че по нейна концепция през 2018 година е основана програмата за платени стажове " Цифрова опция ". Целта е до края на 2020 година 6 хиляди студенти да преминат образование.

По време на форума евродепутатът Ева Майдел съобщи, че за първи път от доста години вижда по какъв начин едно ръководство поема съответен ангажимент за повече вложения в образованието и стартира да ги извършва. " Радвам се, че дружно с евродепутатите от ГЕРБ можем да се включим в напъните, съответните планове и тематики, които се осъществят в нашата страна. Вярвам, че образованието би трябвало да е целта на целите на всяко едно ръководство ", съобщи Ева Майдел.

 Йорданка Фандъкова: За 10 години в София са издигнати 92 нови здания на детски градини

Министър на образованието и науката Красимир Вълчев акцентира, че учителите са значими, тъй като в случай че има положителни учители, ще има положителни експерти във всички останали специалности. Той уточни, че най-хубавите просветителни системи са тези, които спомагат най-хубавите възпитаници да станат учители. " Средствата, заложени за нарастване на заплатите на педагогическия личен състав за идната и по-следващата година, са 360 млн. лева ", сподели Вълчев. Той разясни, че задачата е да бъдат привлечени допустимо най-вече младежи в системата.

Председателят на Комисията по обучение и просвета в 44-то Народно заседание Милена Дамянова съобщи че учителите са моторът на измененията. Тя добави, че те са тези, които са основали и не престават да основават нови пътища.

 Йорданка Фандъкова: За 10 години в София са издигнати 92 нови здания на детски градини

" Образованието е пътят напред за всяка една страна, а учителите са тези, без които не можем. Те са в основата на нашия триумф, тъй като без тях няма по какъв начин да имаме и положителни експерти ", сподели Малина Едрева – ръководител на Комисията по обучение в СОС.

Гражданският разговор на тематика обучение, който се организира в София, събра близо 800 представители на просветителния бранш. На форума участваха и народни представители, общински съветници, районни кметове и доста жители.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР