За 10 години министърът на туризма Николина Ангелкова е закупила

...
За 10 години министърът на туризма Николина Ангелкова е закупила
Коментари Харесай

Ангелкова започна да плаши журналистите и медиите със съд


За 10 години министърът на туризма Николина Ангелкова е закупила парцели на обща стойност над 1 млн. лв.. Три от жилищата са на нейно име, а едно е заявила на името на щерка си. Това сподели инспекция на Mediapool въз основа на имотната декларация, попълнена от министъра през 2017 година и в имотния указател. Отделно Ангелкова е заявила 10 банкови влога в левове, евро и английски лири, чиято левова равноценност се равнява на 673 723 лева Средства са нейни спестявания и дарения от родственици.

В четвъртък, откакто шефът на КПКОНПИ Пламен Георгиев разгласи, че излиза в отпуск поради прокурорската инспекция за парцелите му, водачът на НФСБ и някогашен вицепремиер Валери Симеонов предложи на премиера Бойко Борисов да ревизира министрите си. "Той добре е Борисов да си огледа по-внимателно министрите. Че и там има такива. "Овча купел ", "Бързарица " 2. 142 кв. м. за 61 000 лева Намерете го кой е ", прикани той пред публицисти без да назове име. Посочените от него местоположения и фиксацията му против Ангелкова обаче бяха задоволителни "жокери ", че става дума точно за нея. Проучване на Mediapool посредством организации за парцели демонстрира, че за три от парцелите на Николина Ангелкова е противоречиво дали са добити на пазарни цени.

Средствата за пазаруване на двата най-скъпи парцела, за които са платени близо един милион лв., са дарени от татко ѝ – Панайот Панайотов, който е акционер във компания за пътни поправки. Това се споделя в отговора на Министерството на туризма на питане на Mediapool. В него министър Ангелкова твърди, че парцелите са добити на пазарни цени. "Отбелязвам, че преди да заема обществена държавна служба, съм била на високо платени управителни длъжности в частния бранш, приходите от които са съответно декларирани. Сградите на парцелите, които съм придобила, са въведени в употреба преди повече от 10 години, не са първокласно строителство, според строителните стандарти. В същите местоположения и все още се оферират парцели със сходни цени на добитите от мен ", се споделя в отговора на Ангелкова до Mediapool получен в края на март.

Първият парцел в Овча купел 142 кв.м за 75 000 лв.

Това е първият парцел, който Николина Ангелкова придобива още през май 2008 година, когато е отвън властта. По това време тя е шеф на българския офис на испанската компания "Херчеса ", която имаше проекти да строи квартал в "Овча купел ", само че по този начин ѝ не осъществя концепцията си.



В тази кооперация в столичния кв. "Овча купел " Ангелкова купува първото си жилище Сн. Гугъл Maps Именно в кв. "Овча купел " на ул. "Бързарица " 2 Николина Ангелкова купува в четириетажна постройка апартамент с гараж с обща повърхност от 142 кв. м за 75 000 лв., съгласно имотния указател. Това прави междинна цена от към 270 евро/кв.м. Апартаментът е платен от частната компания "Стобис 2000 ". Годините 2008 и 2009 година са пиковите за цените на парцелите, след което следва спад поради рецесията, припомниха брокери. Според тях цена от 270 евро/кв.м значи парцелът да е платен даже под себестойност, тъй като единствено строителството се калкулира на цена от 250 евро/кв.м без в тази стойност да влиза цената на имота, добит от вложителя.

Вторият парцел в "Лозенец " - 150 кв.м за 210 000 лева

Второто си жилище Николина Ангелкова купува през февруари 2015 година към този момент в качеството си на министър на туризма. Продавачът е частно лице. За апартамент от 132 кв.м и гараж от 18 кв.м в нова 5-етажна кооперация в елитния квартал Ангелкова е заявила, че е заплатила 210 000 лева Това прави междинна цена от 700 евро/кв.м. През 2015 година жилищният пазар към този момент се е възстановил от рецесията и цените за ново строителство в "Лозенец " са не по-ниски от 1000 евро на кв./м, настояват брокери на парцели.



В тази кооперация в столичния квартал "Лозенец " Ангелкова купува първото си жилище като министър на туризма Според министър Ангелкова обаче през февруари 2015 година "цените на недвижимите парцели бяха ниски " и секторът занапред започвал да се възвръща след рецесията. В отговора до Mediapool тя показва, че постройката е издигната през 2006 година и апартаментът е бил напълно за главен ремонт на всички пространства, а платената от нея цена е пазарна. "Паричните средства за покупка на парцела са от доходи, съответно декларирани и с платени налози от интервала когато съм заемала високо платени управителни позиции в частния бранш и преди да бъда заета в изпълнителната власт ", се споделя още в отговора на Ангелкова до Mediapool.

Третият парцел подарък от баща – имот в Бояна за 518 421 лева

Последната облага на Николина Ангелкова е аграрен парцел във вилна зона "Киноцентъра " - първа част. Той е платен от частно лице през ноември 2018 година Имотът е с повърхност от 1253 кв.м с едноетажна къща и спомагателна сграда. За него Николина Ангелкова е платила 518 421 лева Това прави междинна цена от 212 евро/кв.м. Имотът е добит по пазарни цени при изискване, че къщата е негодна за живеене, споделиха брокери на парцели пред Mediapool. В отговора си до Mediapool Николина Ангелкова уточни, че къщата и гаражът, които са маркирани на кадастралната карта, са необитаеми от години и негодни за прилагане. По тази причина тя планува да ги събори, което е спомагателен разход.



Къщата в Бояна, която Ангелкова твърди, че ще събаря сн. Гугъл Maps

Ангелкова декларира още, че средствата за покупката на парцела са дарени от нейния татко Панайот Панайотов, като за това са платени всички налози. Отделно в имотната си декларация Ангелкова е заявила, че с пари дарени от татко ѝ през 2017 година купува за 480 000 лева още един парцел - апартамент и гараж от 304 кв.м в Драгалевци. Той не е на нейно име, а на детето ѝ. В имотния указател е посочено, че става въпрос за покупка на фитнес, гараж и офис за 469 399 лева "Цената на жилището по нотариален акт е 240 000 евро или 469 399 лева, както е в Имотния указател. Грешката в цената е техническа и идва от там, че при попълване на декларацията 240 000 евро е умножено по две ", прецизира Ангелкова в отговора до Mediapool. Тя твърди, че цената е пазарна. Средно излиза по към 790 евро/кв.м.

"Заключение "

Без да има заложени въпроси от Mediapool за нашумялата строителна компания "Артекс ", от която жилища закупиха редица представители на властта, които в следствие подадоха оставки Ангелкова написа следното: "Заключение: Заявявам, че не съм имала никакви връзки със строителната компания "Артекс ". Искам да отбележа, че аз и екипът ми ще следим деликатно отразяването на тематиката, обвързвана с парцелите и при опити за уронване на престижа на мен и фамилията ми ще бъдем принудени да вземем ограничения по правосъден ред. Отбелязваме също, че за публикуването на информация в медийна обява при присъединяване на дете, се изисква категорично единодушие на родителите. Съгласно член 11 А от Закона за протекция на детето сведения и данни за дете не се разгласяват без единодушието на неговите родители или законни представители. В тази връзка съм изрично срещу малолетната ми щерка да бъде въвличана в медийни изявления. "
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР