За 10 години износът е претърпял значителни промениИкономиката на България

...
За 10 години износът е претърпял значителни промениИкономиката на България
Коментари Харесай

Икономиката на България е излязла от 19 век

За 10 години износът е претърпял обилни промени

„ Икономиката на България е излязла от 19 век ”, съобщи Лъчезар Богданов
(снимка: БСК)

39% от българите са на мнение, че е допустимо у нас да се прави сполучлив бизнес, до момента в който 34% не са съгласни с това, демонстрира национално представително изследване на проучвателен център „ Тренд ”, показано през днешния ден от Димитър Ганев в границите на форума „ Да извадим триумфа от анонимност ”.

На въпроса в каква посока се развива българската стопанска система 31% от интервюираните споделят, че се развива в положителна, а 49% – в отрицателна, стана ясно още на форума, проведен от Германо-българската индустриално-търговска камара (ГБИТК), Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) и Българската стопанска камара (БСК).

Половината интервюирани не са осведомени по отношение на износа на страната и показват маслодайната роза и млечните артикули за едни от най-търгуваните артикули, забравяйки напълно за електротехническата промишленост и машиностроенето, които образуват по-голямата част от българския експорт.

52% са на мнение, че българският експорт като продукция е първокласен, до момента в който едвам 12% са на противоположното мнение. 36% не знаят или не могат да преценяват, което пък демонстрира слаба осведоменост.

74% от интервюираните считат, че в електронните медии доминират отрицателните вести. Близо две трети (63%) от запитаните желаят да научават за българските бизнесмени.

Форумът бе част от акцията „ Да успеем в България! ”, чиято цел е постигането на по-широка гласност на триумфите на българските предприятия и бизнесмени.
още по тематиката
„ Икономиката на България е излязла от 19 век ”, счита основният икономист на Института за пазарна стопанска система Лъчезар Богданов. По думите му, износът на България в интервала 2008 – 2018 година е претърпял обилни промени.

За 10 години растежът на експорт на електрически уреди се повишава повече от три пъти, търгуването с машини – два пъти, а износът на автомобилната промишленост – с рекордните шест пъти. За съпоставяне, през 2001 година главният експорт е бил дрехи, плетива и метали.

„ У нас нищо не се създава. В България няма промишленост ”. Това е нещото, което най-често четем в обществените мрежи и слушаме по улиците. Всъщност, малко от българите знаят, че България е надалеч от над средноевропейското ниво по дял на промишлеността в брутната добавена стойност, разяснява Васил Велев, ръководител на АИКБ.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР