З атоплянето на времето, по-дългите часове със слънце и наближаващите

...
З атоплянето на времето, по-дългите часове със слънце и наближаващите
Коментари Харесай

Родните места, които трябва да посетим поне веднъж

З атоплянето на времето, по-дългите часове със слънце и наближаващите отпуски ни карат да мислим къде да пътешестваме това лято.

Освен нормалните дестинации по морето или пък Гърция и Турция, събра няколко неповторими кътчета в нашата татковина, които би трябвало да посетите най-малко един път в живота си.

Ето и кои са те:

Райското пръскало е най-високият непрекъснат водопад в България и на Балканския полуостров – 124,5 m. Намира се в Стара планина, на южния скат под най-високия старопланински връх – Ботев. На територията е на естествен резерват "Джендема ", част от Национален парк "Централен Балкан ". Обявен е за предпазен естествен обект през 1965 година

Райското пръскало от време на време е наричано погрешно Калоферско пръскало или Голям Джендемски водопад, само че това са названията на различен огромен водопад (120 m), ситуиран в Южния Джендем, на Джендемската река, който обаче е доста мъчнопроходим.

До подножието на водопада се намира хижа "Рай " – първоначален пункт за визитата му. Местността и природата са впечатляващи, а скалите притеглят доста фенове на скалното катерене. И без значение от това, че е посещаван от многочислени туристи, водопадът и местността са запазили непокътнатия си и чист образ.

Пещерата Магура е най-значимата за прилепите пещера в цяла Северозападна България.

Целогодишно се населява от общо 8 типа, всички предпочитани за запазване в цяла Европа. В пещерата са открити кости от пещерна мечка, пещерна хиена и други По стените могат да се видят рисунки от няколко исторически столетия, правени с гуано (тор от прилепи).

Най-ранните рисунки са от времето на късния палеолит, като има и от времето на неолита; най-новите са от бронзовата ера и са рисувани сред 3000 и 1200 година прочие н. е.

Рисунките изобразяват най-вече ловни подиуми, слънчево-лунен календар, сцена на плодородието и обособени рисунки.

Тракийският паметен комплекс в Четиньовата могила, на 4 км от с. Старосел, е открит през 2000 година

Има статут на колективен археологически монумент на културата, разгласен с писмо № 1480 от 04.06.2001 година Това е най-големият открит до момента тракийски царски комплекс с пантеон. Датира се от края на V и началото на ІV в. прочие Хр. Тракийският паметен комплекс при Старосел обгръща шест подмогилни храма, четири от които неповторими, както и няколко царски погребения.

Мястото е неповторимо и ви го предлагаме горещо.

Thracian cult complex near the village of Starosel, District Plovdiv, Southern Bulgaria. The archaeological finds in...
Публикувахте от в
Триградското ждрело е извънредно изящен пролом на Триградска река.

Част е от Стоте национални туристически обекта на Български туристически съюз, като печатът е в хижа "Триградски скали " и в пещера "Дяволското гърло ". Основната забележителност на ждрелото е изумителната пещера Дяволското гърло, която се намира на левия (западен) склон.

В източния му скат, доста по-високо се намира друга известна пещера – Харамийска дупка. част от Стоте национални туристически обекта на Български туристически съюз, като печатът е в хижа "Триградски скали " и в пещера "Дяволското гърло ".

Основната забележителност на ждрелото е изумителната пещера Дяволското гърло, която се намира на левия (западен) склон. В източния му скат, доста по-високо се намира друга известна пещера – Харамийска дупка.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР