Ювал Ноа Харари © Капитал От обширна статия на Ювал

...
Ювал Ноа Харари © Капитал От обширна статия на Ювал
Коментари Харесай

Имаме избор да опазим и здравето, и свободите си

Ювал Ноа Харари

© Капитал От обширна публикация на Ювал Ноа Харари, израелски професор по история и създател на бестселърите " Sapiens. Кратка история на човечеството " и " Homo deus. Кратка история на бъдещето ", във " Файненшъл таймс "

В борбата си с епидемията от новия ковид няколко държавни управления включиха новите принадлежности за наблюдаване, с които към този момент разполагат. Технологиите за наблюдаване се развиват с изключителна скорост и това, което изглеждаше като научна фантастика преди 10 години, през днешния ден е остаряла вест. Приемете хипотетично, че държавното управление изисква всеки жител да носи във всеки миг биометрична гривна, която следи телесната температура и пулса. Получените данни се съхраняват и проучват от държавни логаритми. Така веригите на болестта могат фрапантно да се съкратят. Подобна система може да спре епидемията за няколко дни. Но има и тъмна страна - може даде легитимност на ужасяваща нова система за наблюдаване.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Ако корпорациите и държавните управления стартират всеобщо да събират нашите биометрични данни, те могат да ни манипулират и да ни продават всичко, което желаят - било стока или политик. Биометричният мониторинг би направил тактиката на Cambridge Analytica с хакнатите данни да наподобява като нещо от каменната епоха. Представете си Северна Корея през 2030 година, когато всеки би трябвало да носи биометрична гривна 24 часа в денонощието. Ако слушате тирада на Великия лидер и гривната регистрира, че изпитвате яд, с вас е свършено.

Разбира се, биометрично наблюдаване може да се употребява като краткотрайна мярка по време на изключително състояние. И да отпадне дружно с него. Само че краткотрайните ограничения имат отвратителния табиет да претърпяват изключителните обстановки, защото на хоризонта постоянно може да има някоя нова опасност.

Кризата с ковид може да бъде преломната точка на борбата за нашата персонална цялост, която се развихри през последните години. Ако хората би трябвало да избират сред персоналните свободи и здравето, те нормално избират здравето. Самото искане хората да вършат подобен избор е в основата на казуса. Защото този избор е подправен. И тъй като би трябвало да се радваме и на здравето си, и на персоналната си цялост. От нас зависи да изберем да защитим здравето си в коронавирусната зараза не посредством тоталитарни режими за наблюдаване, а на първо място посредством овластяване на жителите.

Централизираният мониторинг и суровите санкции не са единственият метод хората да съблюдават потребните указания. Когато те се доверяват на обществените управляващи за това, че им се споделя истината и обстоятелствата са научни, жителите могат да създадат нужното и без Големият брат да наднича през раменете им. Истински стимулираното и добре осведомено население е надалеч по-силно и дейно от невежото, сложено в условия на полицейщина. В съпоставяне с предишното през днешния ден милиарди хора постоянно мият ръцете си не тъй като се опасяват от " сапунната полиция ", а тъй като са разбрали научните обстоятелства за това по какъв начин вируси и бактерии предизвикват болести.

Но за реализиране на такова равнище на съдействие се изисква доверие. Хората би трябвало да се доверят на науката, да се доверят на публичните институции и да се доверят на медиите. През последните няколко години безотговорни политици съзнателно подкопават доверието в науката, институциите и медиите. Сега същите политици може да се изкушат да поемат по пътя на авторитаризма, настоявайки, че не можете да разчитате на обществото, че ще направи верните неща.

Обикновено доверието, което е разрушавано с години, не може да бъде възобновено за една нощ. Но това не са естествени времена. По време на рецесия съзнанието и настройките също може бързо да се трансформират.

Вместо да се построява режим на наблюдаване, не е късно да се възвърне доверието на хората в науката, в обществените управляващи и в медиите. Определено би трябвало да използваме и новите технологии, само че тези технологии би трябвало да работят за жителите. Те би трябвало да ми разрешат да върша по-информиран персонален избор, както и да диря отговорност от държавното управление за неговите решения. Ако имам достъп и проучвам надеждни статистически данни за разпространяването на ковид, бих могъл да преценява дали държавното управление ми споделя истината и дали приема верните политики за битка с епидемията. Всеки път когато се приказва за наблюдаване, не забравяйте, че същата технология може да се употребява освен от държавните управления за наблюдаване на хората, само че и от хора, които да следят държавните управления.

Сегашната зараза е основен тест за поданство. Всеки от нас би трябвало да избере да се довери на научните данни и на здравните експерти пред безпочвените тайни теории или обслужващите личния си интерес политици. Ако не успеем да създадем верния избор, може да се окаже, че сме зачертали най-ценните си свободи, мислейки, че това е единственият метод да опазим здравето си.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР